Închide

Pandemia închide sectoare întregi dar ajută altele: un domeniu a devenit cel mai mare angajator din Cluj, cu angajați cât un oraș

EconomieTop News by Actual de Cluj - iul. 29, 2020 0 1169

Majoritatea sectoarelor economiei au avut de suferit pe durata pandemiei, cu multe domenii închise cu totul în lipsă de clienți, dar un sector a crescut, chiar considerabil – un studiu realizat la Cluj arată că acest sector economic a devenit, cu o creștere de două procente în câteva luni, cel mai important sector economic al orașului Cluj-Napoca.

Vorbim despre sectorul tehnologiei informației (IT), care a crescut cu 2% în perioada pandemiei, după cum arată un studiu publicat azi. Cu această creștere, sectorul IT devine cel mai mare sector economic al orașului, arată analiza, cu aproape 26.000 de angajați d0ar în acest sector și doar în reședința de județ – spre comparație, cât întreaga populație a unui oraș de dimensiuni mici.

În Cluj-Napoca, sectorul de IT a crescut cu 2% în perioada pandemiei, ceea ce face ca în acest moment acesta să fie cel mai mare sector economic al orașului, cu 25.886 de angajați. Studiul a fost realizat de Centrul Interdisciplinar pentru Știința Datelor de la universitatea ”Babeș-Bolyai” și dat publicității azi. Sociologul Norbert Petrovici e unul dintre autorii studiului și explică pentru actualdecluj.ro că, spre comparație, următoarele cele mai mari sectoare de activitate ca număr de angajați, în Cluj, sunt mai mici cu mii de joburi: sănătatea și asistența socială angajează 19.000 de persoane și învățământul, cu peste 18.000. O diferență de peste 6.000 de locuri de muncă.

Sectorul IT e printre foarte puținele care au înregistrat creșteri în timpul pandemiei la Cluj – sau, mai bine zis, în primul semestru al acestui an. Cele două procente de creștere se traduc în aproape 400 de locuri de muncă noi în primele șase luni din acest an, dar în ultimul an, adaugă Petrovici, creșterea a fost mai substanțială – aproape 2.300 de locuri noi de muncă din ianuarie 2019 până în ianuarie 2020. Cifra se referă nu doar la firmele cu sediul social în Cluj, dar și la punctele de lucru din județ ale unor firme înregistrate în alte părți, de regulă în Capitală.

Spre comparație cu creșterea de două procente a sectorului IT, al doilea cel mai performant sector a fost în primul semestru al anului, care a acoperit și întreaga durată de până acum a pandemiei de coronavirus, au fost serviciile financiare și asigurările, unde creșterea a fost ”absolut minimală”.

Au mai crescut în această perioadă și domeniile de transporturi și livrări la domiciliu și e de așteptat ca această creștere să se mențină cel puțin câteva luni după încheierea pandemiei.  ”Transporturile și home deliveryu-ul au avut o creștere foarte importantă. Transportul e foarte important, a crescut constant. și logistica a crescut dar e legată de firme care au sediul în București. În trasnporturi avem TIR-urile, unde activitatea a avut o contracție foarte importantă. Sunt câteva firme foarte importante în Cluj, pentru ei a fost o contracție, dar pentru livrarea locală am avut expansiune”.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu