Închide

Oraşul chiriilor: în Cluj-Napoca numărul locuinţelor vechi scoase pe piaţă spre închiriere e mai mare decât cel al apartamentelor de vânzare

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 19, 2018 0 1441

 

Numărul apartamentelor și caselor vechi (considerate în această analiză ca fiind cele construite înainte de anul 2000) disponibile la vânzare pe piața locală a scăzut cu 50% în trei ani, mulți dintre proprietarii unor astfel de locuințe alegând, în schimb, să le dea în chirie. Datele au fost prezentate în cadrul evenimentului CPI Cluj 2018, organizat săptămâna trecută de echipa Imobiliare.ro

Conform datelor prezentate, în trimestul al treilea din 2014 se găseau la vânzare peste 5.000 de apartamente în imobile vechi și case construite înainte de anul 2000. În trei ani, acest număr a scăzut la jumătate – în perioada similară a anului trecut erau disponibile pe piață 2.482 de astfel de proprietăți. „Observăm astfel o scădere de 50%, mult mai semnificativă față de media întâlnită la nivelul celorlalte orașe mari din țară, care se situează undeva la 30%”, a declarat Dorel Niță, coordonatorul Analize Imobiliare. „Creșterea susținută a cererii a avut ca rezultat o scădere mai abruptă a ofertei și, evident, o majorare a numărului de tranzacții”, a mai adăugat acesta. În ultimul an s-a putut vedea o stabilizare a numărului de oferte aflate la vânzare pe plan local, conform datelor Analize Imobiliare. În trimestrul III din 2018, numărul proprietăţilor rezidenţiale din imobile vechi a crescut uşor, cu 8%, până la 2676, oricum mult sub nivelul din 2014.

 

 

 

 

Astfel, Clujul are mai multe proprietăţi la închiriere decât la vânzare, în imobile vechi. „Există aproximativ 4.300 de locuințe la închiriere, aproape dublu față de numărul celor de vânzare. Cred că acest lucru se întâmplă pentru că este vorba despre o piață care a atras mulți investitori. Creșterea este de aproape 30% în doi ani, de 12% într-un an. Este o piață în continuare interesantă. Clujul are peste 60.000 de studenţi şi cel mai mare segment de populaţie tânără din marile oraşe din ţară, mulţi dintre ei rămân aici”, a mai adăugat el, a explicat coordonatorul Analize Imobiliare.

 

 

Merită menţionat şi că în Cluj-Napoca a ajuns să se înregistreze cel mai ridicat nivel al chiriilor dintre marile orașe ale țării, inclusiv București. În Iași și Timișoara, alte mari centre universitare, chiria pentru un apartament de două camere este, în medie, cu 100 de euro sub cea din Cluj.

Vezi şi:

Clujul are cele mai mari chirii din țară pentru apartamente

 

Amintim şi alte cifre: datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) prezentate la Cluj în cadrul CPI arată o scădere dramatică a tranzacţiilor: -44% pentru judeţul Cluj, în trimestrul III.

Citeşte mai multe aici:

Scădere drastică a numărului de tranzacţii înregistrate la Cluj şi „maxim istoric” la nivel de preţuri. E sau nu e „bulă imobiliară”?

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.