Închide

Clujul are cele mai mari chirii din țară pentru apartamente

Economie by Kristina Reştea - nov. 02, 2018 0 212

 

Cluj-Napoca are cel mai ridicat nivel al chiriilor dintre marile orașe ale țării, inclusiv București. În Iași și Timișoara, alte mari centre universitare, chiria pentru un apartament de două camere este, în medie, cu 100 de euro sub cea din Cluj.

„În ciuda tendinței de majorare a prețurilor în marile centre universitare odată cu venirea toamnei, chiriile s-au menținut, per ansamblu, la un nivel destul de stabil în cel de-al treilea trimestru din 2018 – cu toate că ușoare creșteri au putut fi observate în anumite cazuri”, arată raportul de trimestru al portalului Imobiliare.ro. După o scădere în al doilea trimestru din 2018, chiria medie solicitată pentru un apartament cu două camere de tip confort 1 (construit între anii 1980 și 2000) din Cluj-Napoca a revenit la nivelul anterior de 400 de euro pe lună. Prețurile diferă însă mult în oraș, în funcție de zona căutată, dar și de dotările apartamentului. Cu un buget de 500 de euro se găsește un apartament cu o cameră în centru, dar și unul de două camere în Gheorgheni, iar cu mai puțini bani (420 de euro) poți opta pentru o locuință de 3 camere, dar în Mănăștur.

Un avans și mai important a avut loc în București, de departe cea mai căutată piață în materie de închirieri, unde pretențiile proprietarilor de unități locative bicamerale s-au majorat de la 350 la 370 de euro pe lună. În perioada analizată, chiriile din Iași și Timișoara, alte două centre universitare importante, s-au menținut la un nivel constant – astfel, un apartament cu două camere și o suprafață utilă cuprinsă între 50 și 60 de metri pătrați a rămas la același nivel de 300 de euro pe lună consemnat și în trimestrul anterior. În Brașov, așteptările vânzătorilor pentru o proprietate similară s-au majorat ușor în perioada menționată – de la 300 la 310 euro pe lună. Dintre reședințele de județ ale țării, cel mai mic nivel al chiriilor se găsește, în continuare, în Drobeta Turnu-Severin, unde un apartament cu două camere poate fi închiriat cu 150 de euro pe lună, la fel ca trimestrul trecut. Clasamentul celor mai accesibile locuințe disponibile spre închiriere este completat de Reșița (unde o unitate locativă bicamerală costă 170 de euro pe lună), Râmnicu Vâlcea (tot cu 170 de euro pe lună), Zalău (175 de euro pe lună), Sfântu Gheorghe (176 de euro pe lună), dar și Slobozia (176 de euro pe lună).

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.