Închide

Oficial: Statuia Școala Ardeleană revine pe soclul inițial, după ce acesta a fost demolat, cu avizul Primăriei/Soclul va fi refăcut după proiectul inițial, a anunțat primarul

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 05, 2023 0 753

Șantierul din centrul Clujului pentru modernizarea celor zece străzi din zona arterei Mihail Kogălniceanu a intrat, potrivit primarului Emil Boc, în ultima linie dreaptă. În 29 iunie, după cum a mai adăugat Boc, s-a obținut avizul final de la Comisia de Monumente pentru refacerea soclului inițial pentru statuia Școala Ardeleană, soclul demolat în cadrul lucrărilor, după care istoricii și omenii de cultură din oraș, civici și politicieni au contestat măsura.

 

Primarul Emil Boc a motivat, într-o conferință de presă organizată la începutul săptămânii, decizia de a închide circulația pe strada Universității în lunile iulie și jumătate din august, arătând că sunt lucrări parte din șantierul din zona Kogălniceanu care au intrat în ultima linie dreaptă, montându-se piatră cu piatră pentru a se finaliza șantierul.

„În iulie și august nu este atât de aglomerat. S-a terminat și bacul și s-a închis circulația tocmai să se poată lucra”, a ținut să spună primarul.

Despre o altă controversă de pe acest șantier, demolarea soclului statuii Școala Ardeleană, acceptată de Primăriei și pusă în operă, odată cu lucrările,  primarul Emil Boc a spus că deja există avizul final de la Comisia de Monumente pentru refacerea soclului statuii, ca în varianta inițială, după proiectul pus la dispoziție gratuit de arhitecta Adriana Matei.

În luna martie, primarul Boc a cerut refacerea soclului inițial pentru statuia Școala Ardeleană. De atunci, chestiunea nu s-a lămurit. Într-o dezbatere publică, organizată sub egida grupului Clujul Civic, arhitectul Arnold Macalik, din echipa de proiectare (atelier Mossfern) dar și alți colegi de-ai săi implicați în proiect au arătat că singura opțiune potrivită este ca statuia să rămână în poziția actuală, adică direct pe sol.

Primarul este bombardat cu scrisori de la istorici și oameni de cultură din Cluj, ultima chiar adresată în luna iunie, prin care i se cere ca statuia să se reîntoarcă pe soclul original. Astfel, opțiunea lui Boc a fost să dea curs solicitărilor și să susțină refacerea soclului.

 

Din 3 iulie 2023 s-au instituit următoarele restricții de circulației în zona Kogălniceanu: 

– pe strada Universității lucrările se vor extinde pe toata ampriza/ lungimea străzii, iar  circulația autovehiculelor va fi complet închisă până în 15.08.2023;

– pe strada I.C. Brătianu, pe tronsonul cuprins între străzile Hermann Oberth și Universității, se va permite doar accesul riveranilor, se desființeaza temporar parcările, iar circulația se va desfășura în dublu sens;

– pe strada Hermann Oberth, tronsonul cuprins între str. I.C.Brătianu și Bulevardul Eroilor, se modifică sensul de circulație astfel încât să se poată asigura ieșirea din str. I.C.Brătianu în B-dul Eroilor;

– accesul riveranilor de pe străzile Fortăreței și Potaissa se va realiza dinspre strada Napoca;

– pe strada Avram Iancu, pe sensul de circulație dinspre Calea Turzii, circulația va fi restrictionată, fiind permis doar accesul riveranilor.

Pe zona de șantier, circulația pietonală se va asigura pe culoare pietonale delimitate de obstacole fizice ce vor fi realizate prin grija executantului lucrărilor.

Vezi și: După scandalul privind soclul ansamblului statuar Școala Ardeleană, primarul Emil Boc spune azi că a cerut ca acestuia să-i fie reconstruit soclul original

Șantierul de pe Kogălniceanu, la 65% în luna februarie/Termenul de finalizare anunțat, finalul lui 2023, peste termenul de contract

Oficialii Primăriai au anunțat, după o vizită pe șantierul de pe strada Kogălniceanu (modernizarea a zece artere din centrul Clujului) din luna februarie 2023, că șantierul este la 65% și va fi finalizat în a doua partea a acestui an. Lucrările au fost contractate în 2021, de șantier ocupându-se Astor Com și Regia Autonomă a Domeniului Public (entitate în subordinea Consiliului Local). Termenul anunțat pentru finalizarea lucrărilor a fost de 19 luni (de la ordinul de începere a lucrărilor care a fost data în vara lui 2021, luna iulie).

Potrivit primarului, proiectul din zona Kogălniceanu aduce pietonalizarea mai multor tronsoane de străzi în aria menționată, pe care accesul pentru mașini să fie deschis doar riveranilor sau în situații de urgență, iar bicicliștii vor putea circula la comun cu pietonii, în așa numitul concept de „shared space”. De asemenea, a mai arătat Boc, la începutul anului, se vor planta peste 250 arbori, sistemul de iluminat va fi modernizat cu tehnologie LED și se vor amplasa stații de încărcare pentru mașini electrice, trotinete și biciclete electrice, precum și rastele pentru parcarea bicicletelor.

UPDATE Ce a transmis public biroul Mossfern cu privire la statuie

„Proiectul de amenajare urbană a străzilor Kogălniceanu, Universității și a celor adiacente are ca obiectiv conservarea și punerea în valoare, în primul rând, a valorilor de patrimoniu precum și asigurarea unui climat adecvat în condițiile contemporane ale mobilității urbane. Atitudinea pe care proiectul o are față de clădirile istorice și monumentele publice este de a le oferi acestora o prezență demnă în relație cu valorile spirituale/ culturale/ simbolice /tehnice purtate, protejându-le și intervenind după caz în vederea unor relaționări corecte și echilibrate în toate privințele.
În acest sens grupul statuar Școala Ardeleană este amplasat în poziția inițială, respectând întocmai prevederile avizului Comisiei Monumentelor Istorice, care a fost emis pentru acest obiect în trei faze diferite de proiectare :
1. faza DALI,
2. faza proiect tehnic și de autorizare,
3. faza detalii caligrafie inscripții.
Avem de a face poate cu cea mai importantă operă de artă a sculptorului clujean Romulus Ladea, care datorită monumentalității compunerii plastice și a relaționării cu scara umană, era prevăzută a fi în relaționări directe cu pietonii și spațiul stradal încă din însemnările autorului. Tocmai din acest motiv nu fusese așezată pe un piedestal ci pe o compoziție de mobilare urbană tributară compunerilor mai puțin contextuale, proprii anilor 70, care încerca să relaționeze această sculptură cu sediul Colegiul Academic proiectat de George Cristinel. Situația propusă pune accent pe caracterul pietonal, mobilitatea urbană, plantațiile de zone verzi și implicit mobilările urbane. Propunerile răspund și prevederilor studiului peisagistic anexat temei de proiectare.
Iluminatului public propus tratează și iluminatul nocturn al grupului statuar precum și amenajările de proximitate. Soluția operează atât cu metoda accentuării prin contrast de siluetă, acesta fiind proiectat pe clădirea și accentul de turn al Colegiului Academic, precum și prin iluminat direct prin intermediul stâlpului smart Shuffle, la fel ca în cazul celorlalte monumente de for public din centrul orașului.
Pe o placă de piatră de labradorit de dimensiuni ample se va consemna numele (și perioada de viață) a celor trei fondatori al Școlii Ardelene.
Prin proiectului tehnic s-a prevăzut restaurarea statuii de bronz, misiune ce revine unui restaurator local atestat de către Ministerul Culturii. Manevrarea recentă a statuii a făcut parte din prevederile proiectului tehnic și s-a efectuat strict cu supravegherea specialistului menționat anterior”, s-a arătat pe pagina publică de Facebook dedicată proiectului.

(Statuia în vechea formă, cu soclu)

sursă foto cover: ziarulfaclia.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu