Închide

Obligațiunile emise de Consiliul Județean Cluj debutează la Bursa de Valori București. Tișe se laudă, lângă clopoțelul BVB, că „mai multe generații de clujeni vor plăti pentru un obiectiv pe care noi îl facem”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 18, 2024 0 282

18 ianuarie 2024 este prima zi de tranzacționare la Bursa de Valori București pentru obligațiunile emise de Consiliul Județean Cluj. Emisiunea de obligațiuni s-a desfășurat în cadrul unui plasament privat, încheiat în luna decembrie a anului trecut. Suma atrasă de la investitori a fost de 76 milioane de euro. În ultimii aproximativ 10 ani, Clujul este primul județ din România care emite obligațiuni. În fața clopoțelului de la bursă, președintele Consiliului Județean nu a vorbit despre faptul că județul nu ar avea bani de investiții, ci s-a mândrit cu modalitatea „inovativă” de împrumut, prin care consiliul județean va îndatora „mai multe generații de clujeni”, care „vor plăti pentru un obiectiv pe care noi îl facem”. Menționăm că printre obiectivele menționate ca beneficiare ale acestor bani nu se află proiecte majore ale județului, cum ar fi proiectul spitalului monobloc pentru copii, pentru care Tișe a anunțat deja că ia în calcul să extindă această soluție de finanțare.

Consorțiul care a intermediat plasamentul privat a fost format din BT Capital Partners, Alpha Bank România și Raiffeisen Bank România. VMB Partners a acționat în calitate de consultant financiar al emitentului

Începând de astăzi, 18 ianuarie, 2024, Consiliul Județean Cluj este prezent la Bursa de Valori București (BVB) cu prima sa emisiune de obligațiuni. Listarea obligațiunilor Consiliului Județean Cluj (CJC33E) s-a realizat în urma derulării unui plasament privat la finalul anului 2023, în cadrul căruia au fost emise 756,800 de obligațiuni, neconvertibile, garantate și denominate în euro. Obligațiunile au o valoare nominală de 100 euro și dobândă variabilă (EURIBOR 6m + 3,25% pe an), scadență în anul 2033 şi cu o opţiune de răscumpărare anticipată în 2029.

Plasamentul privat a fost intermediat din consorțiul format din BT Capital Partners, Alpha Bank România și Raiffeisen Bank. VMB Partners a avut rolul de consultant financiar al emitentului. Județul Cluj se alătură astfel, altor 4 județe și 15 orașe din țara noastră care au în prezent listate obligațiuni la BVB. Este vorba despre județele Alba, Bihor, Hunedoara, Timiș și orașele: Timișoara, București, Bacău, Focșani, Zalău, Slobozia, Iași, Bistrița, Târgu Mureș, Orăștie, Predeal, Alba Iulia, Oravița, Năvodari, Siret. Dintre acestea, Primăria Capitalei a inițiat anul trecut emisiunea de obligațiuni, iar restul în urmă cu un deceniu, potrivit declarațiilor oficialilor.

Prezent la București pentru a suna clopoțelul și a deschide sesiunea de tranzacționare a Bursei, Alin Tișe, a declarat, întrebat fiind că cele 76 de milioane de euro obținute îl mulțumesc, dar că, parcă dorea o sumă și mai mare, însă a menționat că  ia în calcul extinderea obligaținii și pentru obținerea de sume pentru construirea Spitalului Monobloc de Copii din Cluj (licitat de Județ pentru faza de proiectare și exeucție pe un contract de peste 1 miliard de lei – Licitație electorală pentru noul Spital de Copii din Cluj/Consiliul Județean are ofertanți „de casă”, dar nu și banii necesari/Contractul „cade” dacă banii nu se angajează într-un an de zile). Pentru Spital, Alin Tișe nu a reușit să obțină niciun fel de fonduri în PNRR sau alte fonduri europene sau naționale, licitația fiind făcută cu clauză suspensivă ca să fie anulat contractul în cazul în care nu se vor găsi bani într-un an de zile.

„În calitate de administrator al județului, am considerat, după o analiză aprofundată și discuții cu specialiștii, că forma aceasta de împrumut, să nu spun mult mai avantajoasă în forma emisiunii de obligațiuni, ci că e o modalitate prin care, concret, mai multe generații de clujeni vor plăti pentru un obiectiv pe care noi îl facem. Se pune des întrebarea dacă este corect ca doar în doi ani două generații de clujeni să plătească un spital care se construiește și care, în realitate, se amortizează în 50 de ani. Sau este normal ca un stadion construit în doi ani să fie supotatat tot de două generații de clujeni când este folosit de 50 de generații de la construire, încolo. Acesta a fost un element definitoriu al deciziei de a emite obligațiunile, aceea de a aduce responsabilitatea și obligația generațiilor care utilizează aceste obiective. Un spital, drumurile, rețelele de apă, un aeroport nu se face pentru un an. De aceea multe județe nu se dezvoltă pentru că nu pot suporta valoarea acestor investiții uriașe. E fiesc, oportun, normal ca suportabilitatea să fie dusă pe 20, pe 50 de ani pentru că altfel devine puțin apăsătoare pentru una sau două generații”, a mai spus Alin Tișe în 18 ianuarie, prezent fiind la deschiderea Bursei de Valori.

Potrivit CJ, fondurile atrase în urma plasamentului sunt destinate refinanțării datoriei publice locale și cofinanțării unor obiective de investiții de interes public local ale Consiliului Județean Cluj. Obiectivele de investiții de interes public local vizează: modernizarea unor drumuri județene parte a traseului regional Transilvania de Nord, construirea unui sediu pentru centrul școlar pentru educație incluzivă, modernizarea spitalului clinic de urgență pentru copii dar și a altor spitale din municipiul Cluj-Napoca, restaurarea monumentului istoric, Castelul Banffy.

Tișe a mai ținut să se arate revoltat că el trebuie să facă Spitalele în Cluj de care beneficiază bolnavii din întreaga Transilvania, exercitând presiune, dar neaducând bani pentru investiții în Cluj (asigurările plătite în județul de reședință). Mai mult a mai spus că grație emisiunii de obligațiuni, toți cei 1500 de kilometri de drumuri județene din Cluj, echivalantul distanței între Cluj și veneția vor fi asflatați în 2025. Mai mult, tișe a mai spus că deja în județ, s-au băgat în pământ conducte de apă pe o distanță echivalanetă cu traseul Cluj-Malaga.

El a mai spus că nu e un simplu conducător de județ și că a adus plus valaore apellând la această modalitatea a  emiterii de obligațiunilor, aducând plus valoare Clujului. Mai mult, a reiterat că este convins că nivelul de trai de la țară din Cluj va ajunge ca cel din oraș, deja existând zoneate la 30 de kilometri de orașul Cluj-Napoca, unde prețu proprietăților a crescut grație investițiilor CJ.

Despre emisiunea de obligațiuni, Tișe a mai spus că ea este garantată, Consiliul Județean girând cu bugetul dar și cu proprietățile din subordine, oficialul CJ dâns ca exemplu complexul Univers T deținut de forul administrativ județean.

 

 

„Bursa de Valori București își reafirmă, astăzi, rolul de finanțare a dezvoltării României. Am demonstrat de-a lungul timpului că suntem un partener solid atât pentru companiile în căutare de finanțare pentru dezvoltarea afacerilor lor, cât și pentru instituțiile publice locale, cum ar fi consiliile județene sau primăriile, care doresc să implementeze pentru locuitorii săi proiecte care să schimbe în bine mediul în care trăiesc. Listarea obligațiunilor județului Cluj inaugurează anul bursier 2024, un an pe care ni-l dorim cel puțin la fel de bun ca anul 2023 pentru bursă. Vom continua să fim aproape de toți antreprenorii și instituțiile publice care doresc să își finanțeze proiecte semnificative în viitor. Felicitări Consiliului Județean Cluj pentru decizia luată și mult succes în implementarea proiectelor vizate.”, a declarat Radu Hanga, fost director în cadrul BT, fiul fostului primar din Câmpia Turzii, aflat la al doilea mandat ca președinte al Bursei de Valori București.

„Ne dorim ca listarea acestei emisiuni de obligațiuni să transmită un semnal pozitiv și altor județe și orașe din țara noastră pentru a folosi acest mecanism de finanțare în vederea implementării proiectelor locale de dezvoltare. Județul Cluj este unul dintre județele din România cu un mediu de business solid, avem deja nume importante de companii din această zonă listate la bursă și ne dorim să știm că acest județ poate cunoaște o dezvoltare și mai puternică, datorită proiectelor de amploare care vor fi susținute din sumele atrase de la investitori prin intermediul pieței de capital.”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

“După mai bine de un deceniu, Clujul este primul județ din România care emite obligațiuni. Felicitări Consiliului Județean Cluj și, în egală măsură, sindicatului de intermediere și investitorilor care au înțeles importanța dezvoltării infrastructurii publice prin intermediul pieței de capital. Utilizarea acestor instrumente financiare de către administrațiile publice este mijlocul cel mai adecvat economic și, totodată, responsabil social de a suplimenta resursele puse la dispoziție prin programele operaționale ale UE sau PNRR”, a declarat Valentin Miron, CEO VMB Partners.

”La finalul anului trecut am condus un efort comun de a promova și intermedia prima finanțare prin piața de capital a Județului Cluj. Suntem deosebit de mândri de interesul investitorilor și de rezultatul plasamentului privat, iar acum, la începutul lui 2024, marcăm lansarea în spațiul public al acestui instrument”, a declarat Daniela Secară, CEO BT Capital Partners.

„Apreciem faptul că autoritățile publice locale se reorientează către piața de capital cu scopul de a asigura un mix optim de surse de finanțare pentru implementarea proiectelor proprii de investiții. Emisiunea de obligațiuni efectuată de Județul Cluj a fost foarte bine primită în rândul investitorilor care astfel au ocazia să contribuie indirect la dezvoltarea durabilă a regiunii, fiind totodată un semnal pozitiv pentru potențialul acestui instrument de finanțare”, a declarat Nicoleta Ruxăndescu Director Unitatea de Investiții si Piețe de Capital, Alpha Bank România.

“Listarea obligațiunilor emise de Județul Cluj la Bursa de Valori București reprezintă pasul final al unui proces început în urmă cu câteva luni care a pus autoritatea județeană pe harta investitorilor insituționali români. Suntem încântați să fim alături de CJ Cluj în această etapă importantă în dezvoltarea sa ca emitent de instrumente financiare, responsabil și transparent și suntem convinși că această realizare va inspira și alte autorități locale să acceseze surse de finanțare alternative pentru finanțarea proiectelor de interes public”, a declarat Iuliana Mușat, Investment Banking Senior Director, Raiffeisen Bank România.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu