Licitație electorală pentru noul Spital de Copii din Cluj/Consiliul Județean are ofertanți „de casă”, dar nu și banii necesari/Contractul „cade” dacă banii nu se angajează într-un an de zile
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 08, 2023 0 956

Trei firme care au deja contracte cu Consiliul Județean Cluj au depus oferte la licitația de peste 1 miliard de lei lansată de instituție pentru construirea unui Spital de Copii nou în Cluj, pe un teren din livada Palocsay din Borhanci. Proiectul spitalului este rezultat în urma unui concurs de soluții, numai că CJ Cluj nu a reușit până acum să obțină o finanțare (din PNR, din bugetul național) pentru a pornit acest proiect. De altfel, în anunțul de licitație, instituția arată că semnarea contractului este condiționată de obținerea și angajarea finanțării necesare care, dacă nu se obține într-un an de zile, contractul de execuție nu va fi semnat.
Criteriul de atribuire vizează cel mai bun raport calitate-preț: componenta financiară (50%), garanția minimă pentru lucrări (15%), procesul de organizare, planificare şi programarea a execuției (15%), factorul de mediu (Numărul produselor și materialelor certificate prin sistemul internațional EPD Environmental Product Declaration) (20%). Termenul de execuție fixat este de 4 ani, însă administrația își dorește să termine lucrările mai repede și să obțină avizele necesare, înclusiv certificat BREAM pentru statutul de clădire verde.
„Finalizarea procedurii de atribuire prin încheierea contractului de achiziție publică este supusă următoarelor condiții: Încheierea contractului de achizite publică este condiționată de obținerea / aprobarea finanțării lucrărilor din fonduri de la bugetul local și/sau fonduri europene nerambursabile, semnarea contractului fiind posibilă doar în situația în care se respectă dispozițille referitoare la angajarea cheltuielilor din bugetele care intră sub incidența legislației privind finanțele publice. În cazul în care, indiferent de motive, obținerea / aprobarea finantării lucrărilor din fonduri de la bugetul local și/ sau fonduri europene nerambursabile nu se realizează pană la data de 365 zile după termenul limită de depunere a ofertelor, Autoritatea Contractantă își rezervă dreptul de a aplică prevederile art. 212 alin. (1) lit. c) teza a ÎI-a din Legea nr. 98/2016, fiind imposibilă încheierea contractulul de achiziție publică. Ofertanții din cadrul acestei proceduri acceptă utilizarea condiției suspensive de mai sus, asumându- și întreaga răspundere în raport cu eventualele pierderi pe care le-ar putea suferi în situația descrisă”, arată Consiliul Județean.