Închide

Oameni și Ministere în vremuri de criză

ActualitateTop News by Catalin Suciu - mart. 26, 2020 1 4191

Doi medici din Deva, ambii oncologi, au fost testați pozitiv cu virusul Sars-Cov-2.

Sunt trei oncologi de toți în Deva, iar al treilea este și el suspect. Acolo sunt sute de bolnavi de cancer.

„Am vorbit cu o doctoriță infectată, am sunat-o aseară și respira deja foarte greu. Era pe salvare, o duceau la tratament la Timișoara. Mi-a venit să plâng. Noi suntem prieteni buni, mi-a fost și rezident. Nu pot să exprim toată furia pe care o simt”, spune medicul clujean Adrian Udrea, director medical la clinica Medisprof din Cluj.

Cei doi medici au intrat în contact cu sute de pacienți bolnavi de cancer. Ei acum se tem mai mult pentru viețile pacienților, decât pentru propriile lor vieți.

Bolnavii de cancer sunt cei mai expuși la infectare și la complicații cu efect letal. Din 16 martie, de când președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind instituirea stării de urgență, Ministerul Sănătății nu a trimis nici o informare oficială cu un set de măsuri care vizează cel puțin secțiile oncologice din spitale. NIMIC. Despre pacienții bolnavi de cancer, tot nimic. (despre asta v-am mai scris AICI și de atunci nu s-a schimbat NIMIC).

Medicul Adrian Udrea spune că „am discutat de azi-noapte cu colegi medici din America, am vorbit cu o clinică din Irlanda și cu una din Atena. Nicăieri n-au pomenit așa ceva, ce se întâmplă la noi. Ei nu s-au confruntat cu așa ceva, să li se infecteze oncologii. Dacă se întâmplă, sunt pregătiți. Există niște măsuri speciale în fiecare clinică oncologică unde imediat cum apare un caz, pacientul e izolat în condiții de maximă siguranță și toți sunt testați. La noi n-a trimis nimeni un set de reguli, nu știu, o coală A4 cu câteva măsuri care să aibă aplicabilitate în spitalele din România în secțiile oncologice”, adaugă doctorul.

După declanșarea epidemiei, medicul a pus mâna pe telefon și-a sunat la Institutul European de Oncologie din Milano, în centrul focarului. „Voi cum faceți acolo? Ce măsuri ați luat. Cum procedați?, am întrebat. Oamenii îți răspund foarte promt, te ajută. Am discutat și cu ASCO, American Society of Clinical Oncology, cea mai mare societate profesională oncologică din lume. Ne-am interesat noi, că doar ce puteam face? Uite, noi ne-am luat măsurile de la Spitalul din Milano la clinica noastră.  Cu triaj telefonic cu 24 de ore înainte de a veni aici,  cu triaj aici cu termometrizare și observarea unor eventuale simptome respiratorii, cu echipamente, cu ce putem. Statul nu ajută cu absolut nimic. Măi oameni din Minister, din ministere, ce faceți, măi, acolo? Sunați, măi, dacă nu știți, în alte părți. Să vedeți cum fac alții care au trecut și trec prin așa ceva! Sunteți nebuni? Vă dau eu setul de măsuri de la Milano, vi-l dau eu și să-l trimiteți în spitalele de oncologie, în secțiile oncologice. Uite, îl pun eu acum la dispoziție. Eu le-am tot scris săptămânal. Și lui Vela și Ministerului Sănătății, tuturor. Nu mi-a răspuns nimeni.  Nu e posibil ca toți medicii să fie lipsiți de orice apărare. Ce se întâmplă acum cu sutele de bolnavi de cancer din Deva? Ei nici nu au fost testați, măcar. Cum e cu putință așa ceva?”, mai spune doctorul.

La Suceava există, de asemenea, secție de oncologie, iar spitalul a ajuns un focar de infecție cu Covid. Sunt peste 100 de cadre medicale, iar numărul pacineților infectați nici nu se știe.

Deci avem bolnavi de cancer la Suceava în plin focar și avem bolnavi de cancer la Deva, cu secție închisă. Ce fac acești pacienți în aceste zile? Ce ajutor au primit ei de la statul român?

Niciunul.

Ce urmează acum pentru bolnavii de cancer? Cel mai probabil se va încerca trimiterea lor către alte centre din țară. Cluj, Timișoara, București. Întrebarea firească apare: se cade ca vreun spital din aceste locuri să-i primească fără ca ei să fie testați?  Să-i primească în urma unui triaj sumar, cu termometru și verificarea simptomelor respiratorii? Pot fi asimptomatici, de exemplu.

„Nu se poate așa ceva. Eu nu primesc acum în acest moment nici un pacient pe care nu îl cunosc și nu-i știu istoricul. Telefonic putem discuta, apoi vreau dosarul său, îl consult. Dar de primit acum din aceste locuri fără teste? Eu nu vreau să-mi omor pacienții pe care îi am în clinică. Spuneți-mi mie ce face statul pentru acei bolnavi din Deva și din Suceava? Ei au tratamente de urmat pentru a-și continua viețile. Dacă au virusul, ei nu pot face chimioterapie, radioterapie, tratamentul oncologic trebuie întrerupt. Dar cât poți să întrerupi tratamentul? Dar mai întâi trebuie să se afle cine este infectat. Trebuia să se afle în secunda doi de la primul caz. Dacă sunt negativi, toată lumea îi primește, e firesc. Dar cum să riști să aduci virusul într-o secție oncologică? Noi tot țipăm și nu ne aude nimeni. Fac un apel și la alți colegi să vorbească, să spună exact care e situația reală. Doar așa se mai pot mișca lucrurile, doar dacă se află!”

Citiți și:

Director medical oncolog: „Pacienții noștri sunt cei mai expuși și nu interesează pe nimeni. Ei sunt într-un mare pericol, iar chimioterapia nu o poți amâna două luni”

Un comentariu

  1. doctore, din nefericire pentru noi in sistemul de sanatate -si numai-toti incompetentii au migrat in administratie,ajungind pe diverse cai pina in minister,te asteptai la altceva?de la niste indivizi incompetenti,traiesti in sistem,nu i-ai vazut in toti acesti ani?cu „ajutorul”cui au urcat treapta cu treapta in sistem?indiferenta celor din sistem nu i-a ajutat cumva?

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.