Închide

O asistentă medicală de la Urgențe, confirmată cu infecție cu coronavirus, s-a deschis anchetă epidemiologică, zeci de posibili infectați

SănătateTop News by Mihai Prodan - mart. 26, 2020 0 1480

O clujeancă ce a ajuns la Unitatea de Primire Urgențe a fost diagnosticată ulterior cu infecție cu noul coronavirus astfel că toți cei care au fost prezenți în tura respectivă, plus mai mulți angajați ai Serviciului de Ambulanță, au trebuit testați. Un singur test s-a dovedit pozitiv.

S-a întâmplat în urmă cu câteva zile, dar Spitalul Județean de Urgență din Cluj recunoaște doar acum existența cazului. Purtătoarea de cuvânt Flavia Topan: ”în data de 22 martie 2020 Unitatea de Primire Urgențe a SCJU Cluj-Napoca a fost anunțată de către colegii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase de pozitivarea cu Covid-19 a unei paciente care a fost asistată în UPU în data de 20 martie, vineri, fără să întrunească criteriile definiției de caz a infecției cu Covid-19, așa cum erau stabilite, la acea dată”. Aceasta adaugă că din momentul confirmării infecției personalul medical care a asistat pacienta a fost identificat. ”Opt persoane au avut contact direct cu pacienta, însă au folosit mască și mănuși. S-a cerut acceptul DSP pentru recoltarea probelor de la aceștia. Acestor persoane s-au adăugat personalul medical și auxiliar care a lucrat în acea zi cu colegii. În total, s-au recoltat probe de la 18 angajați UPU. Rezultatele acestei recoltări au fost comunicate telefonic, în data de 24 martie, în jurul orei 18, de către dr. Moisescu, director DSP Cluj, care a anunțat pozitivarea unei singure colege, asistent medical”.

Pe lângă cei 18 angajați ai UPU Cluj au fost testați și șase angajați ai Serviciului Județean de Ambulanță Cluj, care, la rândul lor, au purtat mască și mănuși, iar rezultatele acestora au fost negative. Totodată în acest moment încă trei probe sunt în lucru, dar acestea nu sunt din rândul personalului care a îngrijit direct pacienta, mai arată Topan. ”Asistenta medicală a avut doar sarcina de a monta cateter periferic – branulă-, procedură care a durat mai puțin de 15 minute, cu echipament mască și mănuși. Reiterăm faptul că pacienta nu era suspectă Covid-19 la momentul respectiv”, arată ea. În total, deci, 24 de probe prelevate, dintre care doar una pozitivă, plus trei încă în lucru.

DSP a cerut anunțarea medicului epidemiolog al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, pentru evaluarea situației, a riscului de expunere și identificarea contacților expuși asistentei medicale. Aseară la ora 18.30 s-a demarat o anchetă epidemiologică amplă ale cărei date au evidențiat un alt tip de posibilă expunere la infecția cu Covid-19 pentru asistenta medicală, în jurul datei de 17 martie, fără legătură cu UPU. În anchetă au fost identificați nu mai puțin de 44 de contacți posibil expuși, de la care au fost recoltate probe ce vor fi analizate pentru a se vedea dacă au fost infectați. Am cerut detalii despre ce s-a întâmplat în această zi de 17 martie și vom reveni cu informații.

Oricum, amintim, autoritățile țin la secret rezultatele analizelor – situația de azi în care autoritățile recunosc existența unui caz de infecție și explică cum s-a întâmplat acesta e una rară. Nu știm, de exemplu, câte persoane au fost confirmate cu infecție cu noul coronavirus până acum la Cluj – singurele informații e că sunt sub 35, aceasta e declarația primarului Emil Boc, și că în urmă cu două zile capacitatea spitalului de boli infecțioase din Cluj, ce preia toți bolnavii confirmați cu infecție din Transilvania, era la jumătate – aceasta e declarația managerului Ioan Mureșan. În rest publicul este ținut în întuneric în ce privește evoluția pandemiei.

 

Comunicatul Spitalului Județean de Urgență Cluj, integral:

 

În data de 22 martie 2020 Unitatea de Primire Urgențe a SCJU Cluj-Napoca a fost anunțată de către colegii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase de pozitivarea cu COVID-19, a unei paciente care a fost asistată în UPU în data de 20.03.2020, vineri, fără să întrunească criteriile definiției de caz a infecției cu COVID-19, așa cum erau stabilite, la acea dată, de către CNSCBT(http://www.cnscbt.ro/). Din momentul comunicării confirmării etiologiei COVID-19, împreună cu DSP Cluj, s-a procedat la identificarea personalului medical care a asistat pacienta, identificată ca fiind pozitivă.
Astfel, 8 persoane au avut contact direct cu pacienta, însă au folosit mască și mănuși. S-a cerut acceptul DSP pentru recoltarea probelor de la aceștia. Acestor persoane s-au adăugat personalul medical și auxiliar care a lucrat în acea zi cu colegii.
În total, s-au recoltat probe de la 18 angajați UPU. Rezultatele acestei recoltări au fost comunicate telefonic, în data de 24.03.2020, în jurul orei 18, de către Dr. Moisescu, director DSP Cluj, care a anunțat pozitivarea unei singure colege, asistent medical.
Menționăm că alături de colegii UPU, care au îngrijit pacienta, au fost testați 6 angajați ai SAJ Cluj, care, la rândul lor, au purtat mască și mănuși, iar rezultatele acestora fiind negative. Precizăm că, la acest moment, încă trei probe sunt în lucru, dar acestea nu sunt din rândul personalului care a îngrijit direct pacienta.
Asistenta medicală a avut doar sarcina de a monta cateter periferic (branulă), procedură care a durat mai puțin de 15 minute, cu echipament mască și mănuși. Reiterăm faptul că pacienta nu era suspectă COVID-19 la momentul respectiv.
DSP a cerut anunțarea medicului epidemiolog al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, pentru evaluarea situației, a riscului de expunere și identificarea contacților expuși asistentei medicale. La ora 18:30, 25.03.2020, s-a demarat o anchetă epidemiologică amplă. Datele au evidențiat un alt timp de posibilă expunere la infecția cu COVID-19 pentru asistenta medicală, în jurul datei de 17 martie, fără legătură cu UPU.
Având în vedere că UPU-SMURD reprezintă un punct strategic în lupta cu COVID-19, s-a procedat la identificarea personalului contact cu asistenta medicală, retroactiv, începând cu data de 17.03.2020. S-au identificat 44 de contacți, posibil expuși, prin desfășurarea activității în toate punctele de lucru ale UPU-SMURD, posibil expunere prin sursă secundară de contaminare. La acest moment, testele sunt în lucru.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.