Închide

S-a dublat capacitatea de testare la spitalul clinic de boli infecțioase din Cluj. Motivul – se lucrează ture suplimentare

Sănătate by Mihai Prodan - mart. 26, 2020 0 2742

S-a dublat capacitatea de testare la spitalul clinic de boli infecțioase din Cluj în lupta cu noul coronavirus, spital ce până în urmă cu câteva zile era singurul din Transilvania unde erau procesate probele de la pacienți suspecți de infecție.
Astfel, de azi capacitatea de testare de la spital a ajuns la 140 de probe pe zi de la 70 până ieri, capacitate maximă atinsă zile la rând. Care e motivul pentru care s-a dublat capacitatea de analiză a probelor? E simplu – de azi se lucrează ture suplimentare, spune prefectul Mircea Abrudean. Nu se știe de ce această variantă nu a fost luată în calcul până acum, având în vedere că spitalul a fost până de curând singurul din toată Transilvania care analiza probe de la posibili bolnavi, aduse din toate județele din Ardeal – și aceste probe stăteau în așteptare zile la rând ca să fie evaluate. Prefectul încearcă o explicație: a fost realocat personal suplimentar, dar și kituri. ”Problema principală au fost întotdeauna kiturile”, a spus el.

Să precizăm că în Cluj există mai multe aparate care pot analiza probele prelevate de la pacienți suspecți de infecție cu coronavirus, dar nu au reactivi, ceea ce înseamnă că zac nefolosite – ieri însă o mie de kit-uri de reactivi au ajuns la Institutul Oncologic, ce are o capacitate de analiză de 400 de probe pe zi – dar testele au fost drămuite, la 200 de teste pe zi. ”La începutul săptămânii viitoare mai așteptăm 1000 de kit-uri de testare și pe parcursul săptămânii viitoare vor funcționa și celelalte aparate”, spune prefectul Mircea Abrudean.

  • author photo two

    Mihai Prodan

    Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu