Închide

O universitate din Cluj face mapare 3D pentru mașini autonome în grup condus de Volkswagen

Uncategorized by Actual de Cluj - ian. 23, 2020 0 188

O universitate din Cluj face parte dintr-un consorțiu care urmărește dezvoltarea unei soluții de condus autonom pentru automobile și are ca sarcină percepția senzorială a mediului înconjurător. Rezultatul soluției, condusă de grupul Volkswagen, din care mai fac parte și IBM și universitatea tehnică din Praga, este intrarea în ”champions league”-ul conducerii autonome, după cum consideră reprezentanții producătorului de mașini.

”Responsabilitatea specifică a UTCN în cadrul proiectului a fost percepția senzorială pentru crearea unei reprezentări 3D a mediului. Această reprezentare este folosită atât de modulele de localizare și înțelegere a scenei cât și direct de modulul de planificare și navigare”, explică reprezentanții universității tehnice din Cluj-Napoca. Aceștia adaugă că echipa de cercetare din cadrul UTCN a dezvoltat o soluție originală de percepție ”cu următoarele caracteristici importante: calibrare de mare acuratețe, acoperire senzorială de 360 grade, acoperire senzorială redundantă cu senzori de tip camere color, radare, redundanță algoritmică și utilizarea metodelor de învățare profundă (deep learning-n.red.) pentru obținerea unor algoritmi mai robuști”.

”O contribuție importantă adusă de UTCN a fost definirea și implementarea unei reprezentări intermediare a mediului prin fuziunea datelor geometrice furnizate de senzorii 3D cu informația semantică extrasă din imagini obținându-se astfel un nor de puncte 3D semantic. Această reprezentare permite implementarea unor soluții de detecție, clasificare și urmărire a obiectelor în spațiul 3D superioare calitativ soluțiilor bazate pe senzorii individuali sau soluțiilor bazate pe fuziunea detecțiilor senzorilor individuali”, arată UTCN.

Proiectul a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul Orizont 2020 iar din consorțiu fac parte grupul Volkswagen AG, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Universitatea Tehnică din Praga, ETH Zurich și IBM Research Zurich.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Tags