Închide

O comedie dramatică despre un asasin deschide Comedy Cluj. Ce aduce nou festivalul în acest an

CulturăTop News by Actual de Cluj - sept. 10, 2015 0 693

Comedie, dar nu prea comedie: filmul ce deschide ediția din acest an a festivalului Comedy Cluj e o comedie dramatică. Organizatorii festivalului au anunțat azi ce producție deschide festivalul, dar și în ce perioadă are loc ediția din acest an, a șaptea.

Comedy Cluj are loc în acest an între 16 și 25 octombrie și, spun organizatorii, promite să fie cea mai atractivă de până acum, pentru că, față de edițiile anterioare, cuprinde nu doar filme, ci și teatru. „Pentru a acoperi cât mai multe fațete ale comediei, organizatorii au decis anul acesta să extindă latura de scenă a acestei arte prin includerea în program a mai multor spectacole de teatru”, arată organizatorii într-un comunicat de presă. „Dacă, până acum, teatrul a fost prezent la Comedy Cluj în mod izolat, cu unul, două spectacole la fiecare ediție, începând cu acest an festivalul pune un accent mai mare pe comedia jucată pe scenă. Treptat, Comedy Cluj se va transforma într-un mix de film și teatru, un pas natural de a îmbina comedia de pe marele ecran cu forma ei jucată încă de acum 2.000 de ani”.
Ediția din acest an a festivalului se va deschide cu filmul Ashby, comedia dramatică a regizorului și scenaristului Tony McNamara, film care a avut premiera anul acesta la Festivalul de la Tribecca și a cărui scenariu a fost nominalizat printre cele mai bune ale anului de către Asociația Scenariștilor Australieni. Proiecția va avea loc vineri 16 octombrie la ora 19, la cinematograful Florin Piersic. „E filmul ce ne dă șansa, din nou, de a-l redescoperi pe Mickey Rourke (aici în rolul unui asasin CIA la pensie și cu doar câteva luni de viață rămase), într-o poveste despre prietenii neașteptate, vecini pe care nu știi dacă să ți dorești și disperarea pe care doar un adolescent o poate avea în nevoia de a se intrega într-o comunitate nouă”, explică organizatorii, ce promit nu mai puțin de 200 de filme proiectate la festival – între care filmele independente sunt jumătate. „E oediție marcată, în special, de prezența filmelor independente, artistice și documentare, realizate fără finanțări publice sau ale unor companii gigant. Filmele independente reprezintă aproape 50% din peliculele de lung sau scurt metraj incluse în program. Producțiile provin din toate zonele globului, Europa Statele Unite, până în Malaezia și Africa de Sud, din dorința organizatorilor de a face în continuare cunoștință publicului cu forme de umor și subiecte cât mai diverse și mai specifice diferitelor culturi”, mai precizează organizatorii.

În plus în acest an festivalul se extinde în ce privește sălile de proiecție: pe lângă spațiile tradiționale – cinematografele „Florin Piersic” și „Victoria” și Casa TIFF, se vor adăuga și săli în cadrul multiplexului Cinema City atât din Iulius Mall, cât și din Polus Center.
Dezvoltarea zonei de teatru odată cu cea de-a șaptea ediție înseamnă pentru iubitorii de comedie prezența la Cluj a patru piese de teatru remarcabile. 39 de trepte, în regia Gabrielei Dumitru, o comedie după un film de Alfred Hitchcock, adaptare a romanului omonim semnat de John Buchan, ajunge și la Cluj după ce a fost prezent vara aceasta la Edinburgh Festival Fringe, unul dintre cele mai impresionante festivaluri de teatru din lume. Tot de la Teatrul Foarte Mic va veni și spectacolul Vania și Sonia și Mașa și Spike, de Christopher Durang, în regia lui Horia Suru, piesă laureată cu premiul Tony în 2013.
În parc, o comedie spumoasă scrisă și regizată de Radu Iacoban, și piesa Cupluri, după Donald Margulies, în regia lui Vlad Zamfirescu, completează lista pieselor programate.

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj este organizat de Fundația Europeană pentru Cultură Urbană, cu sprijinul Banca Transilvania și Consiliul Național al Cinematografiei.
Secțiunea Europeană face parte din proiectul „Legături europene prin cinematografie și dans” și este finanțată printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare