Închide

AUDIO Nutriționistul Hâncu: „nu mai promovați alimentația bunicilor!”. Și de ce incidența diabetului a crescut de 10 ori în 50 ani, în România

Recomandarea redacțieiSănătate by Actual de Cluj - mai 23, 2015 2 1710

Celebrul nutriționist clujean Nicolae Hâncu trage un semnal de alarmă despre vechile obiceiuri de alimentație ale românilor și noile obiceiuri de a nu face mișcare.

„Până prin anii ’60-70 diabetul zaharat avea o frecvență de 1% în România, acum e 11%”, spune Hâncu. „De ce? Pentru că s-au schimbat condițiile sociale, înainte cineva din București care voia să meargă la munte se ducea până la gară, lua trenul, se ducea la Sinaia, de acolo urca pe jos, cobora. Acum, până acolo te duci fără niciun efort, cu telefericul. E doar un exemplu. Telecomenzile, autoobilismul sunt altele. Omul se caracterizează prin hipocinematoză, oamenii nu se mișcă! Și aceasta contribuie foarte mult, pentru că mișcarea presupune contracții musculare, mușchiul contractându-se eliberează în sânge o serie de substanțe extrem de benefice pentru organism. În contrapartidă sunt substanțele care se elimină din țesutul gras, și care sunt profund, profund nesănătoase. Sunt niște cercuri vicioase, care încă o dată vă spun, printr-o atentă analiză eu îmi asum responsabilitatea de a vă ruga să nu mai promovați ideea alimentației bunicilor noștri”.

Scrie un comentariu