Închide

Studiu la Cluj: 1 din 5 români suferă de obezitate. Ce se poate face

SănătateTop News by Actual de Cluj - iul. 04, 2015 0 659

Studiul unei asociații din Cluj ce studiază nutriția la români arată că 1 din 5 români de peste 18 ani suferă de obezitate.

Studiul de prevalență a obezității arată că 21,3% dintre românii cu vârsta peste 18 ani suferă de obezitate. Conform analizei, rata obezității crește odată cu vârsta, astfel că în timp ce la adulții de până în 39 de ani obezitatea este prezentă la 9,9% dintre aceștia, procentul crește la 30,1% la grupa de vârstă 40-59 ani și ajunge la aproape jumătate din populație –  41,6% – la persoanele peste 60 ani.

Rezultatele Studiului ORO confirmă datele obținute din studii anterioare. „Demersul nostru este mai mult decât unul statistic, pentru că, pe lângă identificarea prevalenței obezității, studiul a analizat și factorii de risc care duc la obezitate, evaluând comportamente alimentare sau elemente ale stilului de viață care duc la obezitate”, explică cercetătorul ce a condus studiul, clujeanca Gabriela Roman, președintele Asociației Române pentru Studiul Obezității.

Conform datelor studiului, se asociază cu obezitatea consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ, mesele consistente după ora 21,  consumul unor cantități mari de alimente la interval mai mic de o oră față de masa precedentă, mâncatul noaptea, consumul de untură sau alimente prăjite, sedentarismul și somnul insuficient. „Acestea reprezintă componente ale stilului de viață nesănătos identificate în rândul persoanelor cu obezitate și suprapondere. Educația în domeniul nutriției, la nivel populațional poate influența trecerea spre stilul de viață sănătos, în care moderația, echilibrul, împreună cu activitatea fizică sunt elemente prioritare”, spune Gabriela Roman.

De cealaltă parte, râanumite elemente ale stilului de viață pot asigura protecție împotriva apariției supragreutății sau obezității sunt exercițiile fizice,  un program de alimentație ordonat cu trei mese pe zi în cantități moderate, consumul regulat de pește, legume și fructe și consumul de ulei de măsline.
Obezitatea afectează 23% dintre bărbați, față de 20.3% dintre femei, iar supraponderea, 41,6% dintre bărbați comparativ cu 24.7% dintre femei. Există și diferențe regionale: în Banat, Crișana și Transilvania procentul obezității este de 18,8%, față de Moldova, unde procentul este de 23,8%. În Oltenia și Muntenia, prevalența obezității este aceeași cu cea înregistrată la nivel național, 21.3%.

În ceea ce privește rata supraponderii, tot în Moldova este și procentul cel mai mare de persoane cu supragreutate, 33,4%, media pe țară fiind de 31,1%. În Banat, Crișana și Transilvania, prevalența supraponderii este de 28%, în timp ce în Oltenia și Muntenia, de 32.2%.

Studiul ORO, demarat în vara anului 2014, a fost derulat de o echipă de opt investigatori români, medici cu specialitatea de diabet, nutriție și boli metabolice, coordonată de către Gabriela Roman. Cercetarea a inclus un eșantion de aproximativ 2100 de persoane adulte, din opt centre regionale: Bihor, București, Cluj, Galați, Gorj, Iași, Suceava, Timiș, reprezentativ statistic pentru populația adultă din România. Studiul a fost finanțat de Coca Cola Foundation, cu un grant de 80.000 de dolari.

La nivel mondial, obezitatea și supraponderea reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, motiv pentru care se fac multiple eforturi de implementare a programelor de prevenție și control al acestora.
Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că supraponderea și obezitatea se asociază cu un risc crescut de boli cronice printre care se numără diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, boala coronariană și unele forme de cancer, precum și cu scăderea speranței de viață și a calității vieții.

„Și în România sunt necesare măsuri de prevenție și control al obezității și supraponderii, prin programe de informare a populației asupra stilului de viață sănătos, respectiv creșterea activității fizice și alimentația echilibrată. Succesul acestor demersuri depinde de colaborarea între societățile științifice, comunitatea medicală, societatea civilă, industrie și autorități”, spune Roman.

Cauzele obezității:

  •  consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ;
  • mesele consistente după ora 21
  • consumul unor cantități mari de alimente la interval mai mic de o oră față de masa precedentă;
  • mese noaptea;
  • consumul de untură, consumul alimentelor prăjite;
  • sedentarismul;
  • număr scăzut de ore de somn;

Ce poți face:

  •  număr crescut de zile de activitate fizică moderată sau intensă/ săptămână;
  • un program de alimentație ordonat cu 3 mese / zi, cantități moderate;
  • consum regulat de pește, legume și fructe;
  • consum de ulei de măsline;
    Citește și:

AUDIO Nutriționistul Hâncu: “nu mai promovați alimentația bunicilor!”. Și de ce incidența diabetului a crescut de 10 ori în 50 ani, în România

Nici un comentariu

Scrie un comentariu