Închide

Numărul de angajaţi din Cluj a crescut cu peste 13.000 într-un an. Din ce domenii vine plusul?

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 01, 2019 0 2169

 

La finalul lunii decembrie 2018, numărul salariaţilor din judeţul Cluj era de 253.282 de persoane, arată datele Direcţiei Judeţene de Statistică. Asta înseamnă o creştere cu 13.719 persoane faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017. Cum se „traduc” în piaţa muncii aceste cifre şi de unde vine plusul?

În special din IT şi outsourcing, dar şi din domeniul producţiei, spun specialiştii din piaţă.

„Creşterea se înscrie în trendul pieţei din ultimii ani pentru judeţul Cluj. Ea este determinată în principal de dezvoltările companiiilor existente pe piaţă din domeniile considerate staruri ale mediului de afaceri din Cluj: IT, outsourcing, dar şi producţie. Nu au fost foarte multe intrări noi anul trecut, la nivel de companii, dar aproape fiecare companie existentă pe piaţă a inregistrat creşteri semnificative de business”, precizează Ovidiu Vîlceanu, director general Know! şi SalesConsulting, companie care în portofoliu colaborări cu nume ca Emerson, Michelin, Oracle, Banca Transilvania, Ursus, Vodafone sau Henkel.

„Este o cifră normală pentru un oraş-magnet”, spune despre acest plus în cifre şi Claudia Indreica, CEO şi cofondator al agenţiei Psihoselect, companie cu proiecte de Resurse Umane la nivel naţional. „Cluj-Napoca atrage în primul rând prin calitatea vieţii. Noi avem proiecte de recrutare în toată ţara. Când căutăm un candidat cu competenţele X şi Y, locaţia lui curentă nu mai este atât de importantă. Să relocăm în Cluj a devenit o normalitate, dar când avem proiecte în care pachetele de relocare se referă la Satu Mare sau Slatina, de exemplu, întâmpinăm mari dificultăţi”, spune Indreica. Aşadar, oraşul universitar atrage, în continuare, tineri care vor să studieze şi să muncească aici, dar şi companii care vin pentru rezerva de potenţiali angajaţi. „Treptat, ne orientăm către o societate în care valoarea adăugată generată creşte, implicit şi venitul. Ceea ce înseamnă că trecem de la a cumpăra ceea ce ne trebuie la a cumpăra ceea ce ne dorim. Domeniul care creşte ca urmare a acestei tendinţe este cel al serviciilor. Cluj-Napoca şi-a pierdut platformele industriale din perioada comunistă, dar a compensat prin alte companii de producţie care şi-au deschis locaţii pe aceste platforme sau în parcurile industriale. Beneficiind şi de caracteristica de oraş universitar, centrele de servicii plus companile care oferă servicii s-au dezvoltat mai mult decât în alte oraşe”, remarcă Indreica. Domeniul IT rămâne vedeta pieţei, cu cele mai multe poziţii deschise în domeniul serviciilor. „Dar, dacă ne uităm în judeţul Cluj, producţia are nevoie de operatori, muncitori calificaţi; în felul acesta am ajuns să importăm forţă de muncă din Vietnam, China. În acelasi timp, noi avem 3,5 – 4 milioane de români în străinătate. Din păcate, discursul oficial negativ la adresa Diasporei nu ne ajută în repatrierea lor. Cu toate că ne ajută cunoştinţele lor, dar şi valorile şi conduita de muncă pe care şi-au însuşit-o în ultimii ani”, subliniază Indreica.

Vezi şi:

Cum arată criza de pe piaţa muncii la o fabrică din Cluj: De la 1000 de CV-uri pentru 10 posturi la recrutare în Orşova şi Valea Jiului

 

 

 

Care sunt aşteptările pentru piaţa muncii în 2019, în Cluj?

 

„În Psihoselect, simţim o creştere a cerinţelor angajatorilor, din perspectiva competenţelor. Creşterile voluntare ale salariilor sau cele determinate de măsurile guveramentale determină angajatorii să fie mult mai atenţi în acţiunile de angajare. Sintetizând, într-o afirmatţie: “Vrem oameni bine pregătiţi, care să ştie ce înseamnă indicatori de performanţă, eficienţi, care nu îşi măsoară munca în număr de ore petrecute la locul de muncă, ci în rezultatele generate” . Acest lucru a determinat şi o atitudine mult mai flexibilă a angajatorilor, mult mai atenţi la echilibrul viaţă personală -muncă”, menţionează CEO-ul Psihoselect. Vîlceanu estimează că tendinţele deja notate pentru 2018 se vor menţine şi în 2019. „Nu sunt bugete blocate, iar companiile au în continuare planuri mari. Sigur, poate fac excepţie companiile lovite de modificările legislative, cum ar fi băncile. În rest, sunt planuri de expansiune şi tatonări pentru intrări noi în piaţă, în outsourcing și IT”, completează Vîlceanu.

 

În bazele de date oficiale: se caută şoferi, oameni în fabrici, dar şi în birourile de IT

Datele oficiale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că se caută oameni atât în zona de Producţie, cât şi în Servicii. Potrivit informaţiilor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele oficiale din februarie se remarcau printre angajatorii din Cluj ocupanţii parcului industrial de la Jucu. Bosch caută 150 de persoane pentru funcţia de tehnician operator la roboţi industriali, iar De’Longhi avea disponibile 100 de posturi de „montator electromecanic”. Conform datelor Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din Cluj, la mare căutare sunt şoferii, dar şi operatorii de call centere şi, în continuare, firmele de IT se numără printre cei mai activi angajator.

Cât se câştigă la Cluj?

Câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna decembrie 2018 a fost de 5465 lei şi cel net de 3303 lei, potrivit DRS Cluj. Câştigul salarial mediu net din luna decembrie 2018 a fost cu 15,5%  mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2017. Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii decembrie 2018, a fost de 4720 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă  1,3%, cu 0,8 puncte procentuale mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luna decembrie din anul 2017. Din numărul total al şomerilor 50,7% sunt femei şi 71,1% reprezintă muncitori.

Clujul se numără printre judeţele care, statistic, stau foarte bine: în septembrie, salariul mediu net în Cluj era de 3105 lei, fiind depăşit doar de Bucureşti, cu 3467 de lei. În Timişoara, media era de 2869, iar în Sibiu – 2743 lei. Cu toate acestea, trebuie menţionat că în Cluj costul vieţii este foarte ridicat: dacă vorbim despre cheltuielile cu locuinţa, locuitorii din „Capitala Transilvaniei” au parte de cele mai mari preţuri la apartamente (chiar peste Bucureşti), dar şi de cele mai mari chirii. Pe această temă, citeşte şi:

Criză de muncitori la Cluj. Consulul Franţei din conducerea Clubului Francofon de Afaceri: „Pentru un tânăr muncitor, e problematic să se întreţină în Cluj-Napoca, din cauza chiriilor. Firme mari se gândesc să îşi facă şi cămine de locuinţe”

 

Sursa foto sus: Târgul de Cariere

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.