Închide

Cele mai scumpe şi cele mai ieftine case de prin preajma oraşului Cluj-Napoca

Economie by Kristina Reştea - mart. 01, 2019 0 718

 

O casă în localitatea Dăbâca, cu 23.000 de euro sau una în Jucu, la buget cu care poţi să îţi cumperi case şi în Cluj-Napoca: 650.000 de euro? Acestea sunt ofertele de la extreme, în localităţile din preajma municipiului Cluj-Napoca.

Portalul CompariImobiliare.ro a întocmit recent două clasamente: unul cu cele mai scumpe şi unul cu cele mai ieftine case din „Zona periurbană a municipiului Cluj-Napoca”. Această zonă include 17 localităţi, peste 20.000 de locuitori făcând naveta zilnic spre oraş, conform datelor dintr-un proiect al Consiliu Judeţean (CJ). Aceste localităţi au nevoie, fiecare, de strategii dezvoltare. Zona periurbană a municipiului Cluj-Napoca – zonă funcțională de interes județean – este compusă din municipiul Cluj-Napoca și comunele Aghireșu, Aiton, Apahida, Baciu, Bonțida, Căianu, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Dăbâca, Feleacu, Florești, Gârbău, Gilău, Jucu, Săvădisla și Tureni.

Topul celor mai scumpe case de vânzare e condus de o proprietate din Jucu, pentru care se cere suma de 650.000 euro. Vă întrebaţi pentru ce ar fi nevoie de un astfel de buget? Cei care au postat anunţul spun că este vorba despre o proprietate „cu un potentţal mare pentru diferite activităţi”. „Terenul de vânzare, în suprafaţă de 40.000 mp, este înconjurat pe o parte de râul Someş, iar pe cealaltă parte de o pădure de salcâmi. Pe o suprafaţă de 9000 mp există un lac care, cu puţină imaginaţie, se poate transforma în elementul cel mai atractiv al acestei proprietăţi. Exista două clădiri pe acest teren, una e o casă finisată, utilată şi mobilata, care este ideală pentru locuit, cealaltă- o clădire potrivită pentru diferite activităţi comerciale: pensiune, restaurant, sală de nunţi, azil de bătrâni”, arată reprezentanţii agenţiei Napoca Imobiliare. În  Feleacu, proprietarii cer pe o proprietate 582.000 euro, cea mai scumpă casă din Floreşti costă  535.000 euro, în Gilău există o ofertă de 429.000 euro, chiar şi în Chinteni se cere 345.000 euro pe o proprietate, iar în Apahida – 290.000 euro.

Cele mai ieftine case de vânzare din preajma municipiului se găsesc înDăbâca – 23.000 euro, Chinteni – 68.000 euro, Floreşti – 70.000 euro, Apahida – 75.000 euro, Baciu – 78.000 euro şi Feleacu – 99.000 de euro.

 

Marea migraţie înspre şi dinspre Cluj-Napoca

Județul  Cluj avea în 2017 o populație de 727.000 de persoane, iar aproximativ 60% din total este concentrată în zona metropolitană, arată raportul “Pact de mobilitate Urbană”, lansat anul trecut. Localităţile-satelit ale municipiului au tot mai mulţi locuitori şi ajung să echivaleze cu unele cartiere ale oraşului. Preţurile apartamentelor din vecinătăţi sunt de sub 1000 euro/mp, arată datele unui portal imobiliar, în vreme ce în Cluj-Napoca media a trecut de 1.500. Orașul Cluj-Napoca concentrează 45% din totalul populației județene. Populația județului a avut o creștere de 5,2% față de momentul recensământului în 2011, zona metropolitană concentrând majoritatea acestei creșteri. Populația din zona metropolitană a crescut cu 15,7%, adică cu aproape 14 mii de persoane, în timp ce populația din Cluj-Napoca a stagnat.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.