Închide

Nouă etaje în loc de șase/S-a trecut peste obiecțiile formulate în comisia operativă în cazul proiectului imobiliar al SDC Imobliare de pe Dorobanților nr.114-118, a explicat un arhitect din comisia de urbanism a Primăriei

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - mart. 19, 2024 1 2256

La ultima ședință  a Comisiei de Urbanism a Primăriei, arhitectul Adrian Iancu a tranșant problemele pe care în opinia sa le comportă proiectul imobiliar de pe Dorobanților nr.114-118 dezvoltat de SDC Imobiliare (firma omului de afaceri Ștefan Berciu, consul onorific al Republicii Burundi, societate cu proiecte controversate în Cluj).

Proiectul SDC Imobiliare a fost contestat de vecini, societatea Service Automobile 2 (deținută de omul de afaceri Ovidiu Turcu și se Sorinel Turcu) în toate fazele elaborării și avizării PUZ-ului. Chiar s-a solicitat și o dezbatere publică anul acesta, dezbatere unde primarul Emil Boc și viceprimarul Dan Tarcea s-au plâns că nu s-a prezentat nimeni din partea celor care au contestat proiectul.

Arhitectul Adrian Iancu, membru în comisia de urbanism, a explicat la ultima ședință din luna martie, că dezvoltatorul a primit un regim de înălțime mult prea mare pentru corpul dinspre strada Episcop Emil Ivan, având în vedere că are o parcelă aproape jumătate din cea pe care vecinul său, omul de afaceri Ovidiu Turcu dezvoltă un proiect similar. Iancu a fost cel care s-a ocupat de elaborarea documentației proiectului Service Automobile 2 de pe Dorobanților.

 

Viceprimarul Dan Tarcea și arhitectul șef Danil Pop a adus din nou proiectul SDC Imobiliare dorit pe strada Dorobanților nr. 114-118 în comisia de urbanism. Acesta ajunsese în faza de HCL după ce a primit avizul arhitectului șef al municipiului, însă vecinii ceruseră o dezbatere publică, în faza de consultare, dezbatere care s-a ținut la Primărie, însă la care nu a participat niciun reprezentant din partea celor care au solicitat-o. 

Tarcea a motivat că, nefiind prezent niciun arhitect din comisie, a fost nevoie ca cei din comisie să fie informați cu privire la concluziile de la această dezbatere. Adică, după cum a explicat șefa de la Strategii Urbane din Primăriei, arhitecta Andreea Mureșan, sunt proiecte similare care au primit regimuri de înălțime similare, în cazul celor de la SDC, proiectanții respectând toate distanțele și exigențele legale.

De fapt, a intervenit arhitectul Adrian Iancu la ultima ședință de urbanism din 12 martie (detalii despre ultima formă a proiectului – AICI), în comisia operativă a primăriei s-a cerut un regim mai mic de înălțime pentru corpul din spate cu apartamente al celor de la SDC Imobliare, mai precis 6 etaje în loc de 9 cât apar în varianta finală a PUZ-ului. Asta deoarece parcela lor este mult mai mică și nu vor putea asigura distanțe optime/retrageri față de limitele de proprietate.

În discuții a intervenit avocata celor de la SDC Imobiliare, Crina Ciocian, care a semnalat că deja s-a decis și avizat o formă a proiectului, motiv pentru care nu mai poate fi vorba despre solicitarea de noi modificări, având în vedere că proiectanții (Conproex) care au întocmit proiectul celor de la SDC s-au achitat de toate cerințele.

Viceprimarul Dan Tarcea s-a făcut că nu înțelege aspectele semnalate de arhitectul Adrian Iancu iar lucrurile au rămas bătute în cuie – proiectul celor de la SDC va merge în fața Consiliului Local pentru a obține votul și pentru a putea trece în faza următoare, cea a autorizării.

Primăria și SDC Imobiliare  au ajuns la un acord în ceea ce privește proiectul imobiliar propus de investitor pe Calea Dorobanților nr. 114-118 în Cluj-Napoca, în august 2023, când arhitectul șef și-a completat avizul pentru proiect, aviz dat în 2022 (DETALII- Primăria va primi 3 apartamente cu 2 camere într-un proiect imobiliar avizat pe strada Dorobanților/Investitorului i se reproșa la urbanism că are pretenții prea mari de construire în raport cu beneficiul oferit comunității). În trecut, în Comisia de Urbanism arhitectul șef le-a reproșat proiectanților că au pretenții prea mari prin proiectul de restructurare propus și că vor să construiască prea mult față de ceea ce oferă comunității. Acum, aceștia au revenit cu o altă ofertă acceptată. 

Înțelegerea s-a perfectat la 3 ani de când proiectul a fost prezentat prima dată public în ședința comisiei de urbanism (AICI). SDC Imobiliare a devenit  primul investitor care oferă în Cluj-Napoca apartamente pentru creșterea fondului public de locuințe sociale, până acum municipalitatea având în contractele de restructurare oferte de spații cu altă destinație decât cele pentru locuire.Pe lângă o stație de încărcare pentru două mașini electrice pe Dorobanților, una pentru 3 mașini electrice pe str. Nicolae Ivan, un stand de bike sharing la strada Dorobanților sau realizarea unei legături pietonale între Dorobanților și strada Nicolae Ivan, investitorul s-a angajat să ofere municipalității un spațiu administrativ de 150 de metri pătrați și 3 apartamente cu două camere la parter, toate semifinisate.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de restructurare Calea Dorobanților – str. Episcop Nicolae Ivan a fost în consultare publică în perioada 9  – 24 octombrie 2023. Beneficiari subt SDC Imobiliare, societățile Diesel, Prelucrarea Geamuri și Oglinzi, Erimclas, Patisar și Manuela Corina Dinculescu). Prin proiect urmează să se construiască, pe un teren de peste 5700 de metri pătrați, un ansamblu mixt cu două imobile cu 8 etaje, respectiv 9 etaje, funcțiunea ansamblului fiind preponderent locuire colectivă, apoi activități administrative, de administrare a afacerilor, financiar-bancare, terțiare, culturale, de învătământ, de sănătate, de turism. Ansamblul urmează să aducă în zonă peste 75 de apartamente.

În faza consultării publice a PUZ-ului, proiectul a primit observații în 2020 și 2021 de la societatea Service Automobile 2 care acuza regimul prea mare de înălțime dar și alte obiecții legate de drumul de servitute.  Service Automobile 2, firmă deținută de omul de afaceri Ovidiu Turcu și se Sorinel Turcu, a obținut avizul pe terenul vecin de circa 9000 de metri pătrați pentru construirea unui proiect imobiliar (deservit de peste 270 de parcări) cu două blocuri de (1-3S+P+7E+R, respectiv 1-2S-4D+P+9E (birouri și locuințe). De documentația de urbanism s-a ocupat firma arhitectului Adrian Iancu, Arhi Mobil. Deocamdată Primăria nu a eliberat autorizația de construire pentru niciunul dintre aceste imobile. Pentru proiect, există o autorizație de desființare a service-ul/magazinului de pe amplasament.

Cert este că societatea Service Automobile 2 a contestat proiectul vecin al celor SDC Imobilaire în toate fazele de urbanism și a depus sesizări scrie în 2020, 2021 dar și în ultima fază a consultării la care Primăria a pus în dezbatere proiectul de HCL pentru aprobarea PUZ-ului celor de la SDC.

La etapa dezbaterii publice a proiectului de HCL pentru aprobarea PUZ-ului celor de la SDC Imobiliare care a avut loc la începutul lunii martie, primarul Emil Boc s-a plâns că face o dezbatere excepțională și că a fost lăsat să își răcească gura de pomană, având în vedere că cei care au solicitat dezbaterea, nu s-au prezentat.

Vezi și:

 

Un comentariu

Scrie un comentariu