Închide

Primăria va primi 3 apartamente cu 2 camere într-un proiect imobiliar avizat pe strada Dorobanților/Investitorului i se reproșa la urbanism că are pretenții prea mari de construire în raport cu beneficiul oferit comunității

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - oct. 20, 2023 0 666

Primăria și SDC Imobiliare (firma omului de afaceri Ștefan Berciu, consul onorific al Republicii Burundi, societate cu proiecte controversate în Cluj) au ajuns la un acord în ceea ce privește proiectul imobiliar propus de investitor pe Calea Dorobanților nr. 114-118 în Cluj-Napoca. În trecut, în Comisia de Urbanism arhitectul șef le-a reproșat proiectanților că au pretenții prea mari prin proiectul de restructurare propus și că vor să construiască prea mult față de ceea ce oferă comunității. Acum, aceștia au revenit cu o altă ofertă acceptată la urbanism, iar aceasta urmează să fie supusă atenției Consiliului Local.

Înțelegerea s-a perfectat la 3 ani de când proiectul a fost prezentat prima dată public în ședința comisiei de urbanism (AICI). Este vorba despre primul investitor care oferă în Cluj-Napoca apartamente pentru creșterea fondului pubic de locuințe sociale, până acum municipalitatea având în contractele de restructurare oferte de spații cu altă destinație decât cele pentru locuire.

Pe lângă o stație de încărcare pentru două mașini electrice pe Dorobanților, una pentru 3 mașini electrice pe str. Nicolae Ivan, un stand de bike sharing la strada Dorobanților sau realizarea unei legături pietonale între Dorobanților și strada Nicolae Ivan, investitorul s-a angajat să ofere municipalității un spațiu administrativ de 150 de metri pătrați și 3 apartamente cu două camere la parter, toate semifinisate.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de restructurare Calea Dorobanților – str. Episcop Nicolae Ivan este în consultare publică în perioada 9  – 24 octombrie 2023 (AICI se pot face observații). Beneficiari subt SDC Imobiliare, societățile Diesel, Prelucrarea Geamuri și Oglinzi, Erimclas, Patisar și Manuela Corina Dinculescu). Prin proiect urmează să se consturiască un ansamblu mixt cu două imobile cu 8 etaje, respectiv 9 etaje, funcțiunea ansamblului fiind preponderent locuire colectivă, apoi activități administrative, de administrare a afacerilor, financiar-bancare, terțiare, culturale, de învătământ, de sănătate, de turism. Ansamblul urmează să aducă în zonă peste 75 de apartamenete.

Proiectul urmează apoi să fie promovat pe ordinea de zi a Consiliului Local pentru avizul final și acceptarea ofertei investitorului cuprinsă în contractul de restructurare. Mai jos, oferta care cuprinde și cele 3 apartamente cu 2 camere cu statut de locuințe sociale/pentru tineri.

(Oferta asumată în contractul de restructurare – www.primariaclujnapoca.ro)

Valoarea investiție din contractul de restructurare:

(sursa: primariaclujnapoca.ro)

Proiectul SDC a primit avizul de oportunitate în ianuarie 2019, a primit avizul arhitectului șef din 25 august 2022, plus încă un aviz de completare în 24 august 2023. Proiectul SDC Imobiliare a fost pornit acum 5 ani, în 2019.

(ultimul aviz pentru proiect al arhitectului șef al municipiului, sursa: www.primariaclujnapoca.ro)

 

Ce va construit investitorul pe Dorobanților? Berciu a cerut același tratament ca cel aplicat omului de afaceri Ovidiu Turcu, cu proiect vecin acceptat încă din 2020

Ansamblul mixt, pe modelul din vecini, cu două imobile cu 3 niveluri de subsol, parter, 7 etaje plus unul reras la strada Dorobanților, respectiv 3 niveluri de subsol, parter și 9 etaje (inițial s-au propus 10 etaje) la strada Episcop Nicolae Ivan, indicii urbanistici fiind de 35% (POT), respectiv 2,8 (CUT) urmează să fie edificat pe o parcelă de peste 5400 de mp de pe strada Dorobanților 116-118. Proiectul a primit avizul arhitectului-șef al orașului și este în consultare publică (până în 24 octombrie), înainte să ajungă pe masa Consiliului Local.

Fiind un proiect în zona de restructurare a orașului, investitorul și-a asumat mai multe investiții pe care le va dona municipalității. Printre acestea, Primăria urmează să primească 3 apartamente cu două camere, semifinisate, situate la parterul unuia dintre cele două imobile, locuințe care ai statut de locuințe pentru tineri/locuințe sociale.

“Prea puțin dau orașului dacă vor să atingă coeficienții propuși”, au fost concluziile discuțiilor din comisia de urbanism a Primăriei, față în față cu investiția propusă de Conproex pentru SDC Imobiliare pe Dorobanților, lângă proiectul imobiliar (birouri și locuințe) aprobat deja de Consiliul Local, proiect semnat de arhitectul Adrian Iancu, beneficiar fiind omul de afaceri Ovidiu Turcu.

Proiectul SDC Imobiliare (plus Diesel, Geamuri și Oglinzi) a fost discutat într-o ședința de urbanism on-line de la finalul lunii iunie 2022. Proiectanții de la Conproex prin arhitectul Andrei Varga, i-au arătat Primăriei că vor să contruiască pe același model pe care s-a propus și proiectul de lângă, în incinta Dacia Service, proiect coordonat de arhitectul Adrian Iancu, membru în comisia de urbanism și avizat la momentul discuțiilor de Primărie. Adică o clădire de birouri la strada Dorobanților (8 niveluri supraterane) și una de locuințe, în spate, spre strada Nicolae Ivan (cu 11 niveluri supraterane), doar că accesul la respectivul imobil e propus tot din strada Dorobanților.

Detalii: Proiectul cu arhitect norocos. Ce câștigă orașul dintr-o restructurare pe Dorobanților care a mai crescut pe planșe cu un etaj

Varga a arătat atunci comisiei că se propun și două stații pentru mașini electrice, o stație de biciclete Cluj Bike și o legătură pietonală între Dorobanților și Strada Nicolae Ivan. Pe lângă acestea, la câștigul orașului se adaugă și faptul că locul de joacă propus va avea acces public neliminat.

Detalii despre discuțiile de la urbanism:Penalizați pentru că vor să transbordeze urbanismul din cel mai haotic cartier al Clujului, Bună Ziua, pe Dorobanților

În forma propusă un un imobil cu zece etaje, proiectul SDC propunea peste 170 de locuri de parcare care să deservească 75 de apartamente, iar restul spațiile de birouri.

(Indicatori PUZ, 2020 – sursa: www.primariaclujnapoca.ro)

 Foto: simulări proiect Dorobantilor nr.114-118/Conproex, 2020 – www.primariaclujnapoca.ro – AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.