Închide

Proiectul cu arhitect norocos. Ce câștigă orașul dintr-o restructurare pe Dorobanților care a mai crescut pe planșe cu un etaj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 14, 2020 0 2086

Proiectul de restructurare a incintei Dacia Service de pe strada Dorobanților și transformarea într-un proiect imobiliar cu birouri și locuințe ajunge pe masa Consiliului Local la ședința din 18 iunie. Pe o parcelă de peste 9000 mp se propun două imobile, unul de birouri și celălalt de locuințe, cu regim de înălțime 2S+P+7+R respectiv 2S+4D+P+9 (parterul fiind la nivelul străzii Nicolae Ivan). Față de propunerea discutată la urbanism într-o ședință de vineri 13, pe o ordine de zi la care a avut nr. 13, al doilea imobil, cel de locuințe colective a crescut cu un nivel. În contractul de restructurare, investitorul, omul de afaceri Ovidiu Turcu, se angajează să dea orașului 75 de locuri de parcare cu plată și o alee de trecere între Dorobanților și Nicolae Ivan de 175 mp, ultima fiind cerută în respectiva ședință de urbanism.

Proiectul de restructurare a incintei Dacia Service (peste 9000 de mp) de pe Dorobanților 84 deținută de Service Automobile 2 Cluj din portofoliul omului de afaceri Ovidiu Turcu a fost făcut de firma Arhimobil a arhitectului Adrian Iancu, membru în comisia de urbanism a Primăriei. Proiectul a primit avizul final după ce a fost discutat la o ședință din 13 decembrie, la punctul 13 de pe ordinea de zi. Atunci, Iancu a spus că el a fost întotdeaua un norocos. Potrivit propunerii, în zonă sunt reglementate două clădiri independente (după cum a cerut comisia de urbanism la o discuție precedentă), una de birouri la strada Dorobanților  și una de locuințe colective la strada Nicolae Ivan. „Clădirea de la strada Dorobanților va fi mixtă – servicii și birouri-  fără locuire, iar cea de pe strada Coastei, adică acum Episcop Nicolae Ivan, va fi tot mixtră, cu 50% locuire”, explica Iancu.

În documentația scrisă înclusă pe ordinea de zi a ședinței din 13 decembrie 2019 se arată că prin PUZ „se propune realizarea a două imobile. Unul cu funcțiunea predominantă de birouri cu regim de înălțime 2S+P+7+R și unul cu funcțiunea predominantă de locuire colectivă, cu regim de înălțime: 2S+4D+P+8 (raportat la strada Episcop Nicolae Ivan fostă Coastei) sau S+D+13 (raportat la strada Dorobanților)”. Potrivit indicatorilor de proiect, CUT e de 2,8 iar POT-ul crește de la 37 la 60%. Pe planșe apar și 20 de copăcei. Spațiile verzi apar în proporție de 20% din suprafața parcelei. Iancu a avansat un necesar de parcări de 275 pentru ansamblu și cifra de 75 de locuri în plus care să fie disponibile suplimentar, cu plată.

Acum, proiectul imobiliar cu două corpuri de clădire va ajunge pe masa Consiliului Local. În forma de la CL, corpul de locuințe colective de la strada Nicolae Ivan are 2S+4D+P+9 etaje (parterul fiind la nivelul străzii).

Potrivit contractului de restructurare, Turcu se angajează să dea orașului 75 de parcări cu plată (disponibile pentru firmele din zonă),  o alee de acces între Dorobanților și Nicolae Ivan de 175 de mp (cerută în ședința comisie de urbanism) care urmează să fie realizată pe cheltuiala investitorului și apoi donată municipalității și să permită accesul publicului nelimitat pe aleile și spațiile verzi ale viitorului ansamblu.

(PUZ de la ședința din 13 decembrie 2019)

(PUZ de pe ordinea de zi a sedinței de CL din 18 iunie 2020)

(fragment contract de restructurare asumat de Ovidiu Turcu și propus CL)

Vezi și: Ce oferă orașului omul de afaceri Ovidiu Turcu ca să facă 14 etaje pe Dorobanților

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.