Închide

Ce oferă orașului omul de afaceri Ovidiu Turcu ca să facă 14 etaje pe Dorobanților

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 19, 2019 0 3944

Două imobile cu 7, respectiv 14 niveluri, urmează să apară pe Dorobanților la numărul 84, în locul fostei unități Dacia Service din patrimoniul omului de afaceri Ovidiu Turcu. Proiectul a fost notat cu numărul 13 și a stat și sub semnul unei zile de vineri 13, când a avut loc ședința de urbanism. Arhitetctul Adrian Iancu s-a exprimat clar spunând că el întotdeuna a fost norocos, așa că și proiectul a avut aceeași soartă: a fost acceptat de comisia de urbanism a Primăriei. Oferta lui Iancu pentru oraș a fost un parking deschis cu taxă pentru cei interesați în limita de 75 de locuri dar și niște scări de legătură pietonală între strada Episcop Nicolae Ivan și Dorobanților, ultimele cerute de comisie și oferite fără probleme de Iancu orașului.

Dacia Service din portofoliul omului de afaceri Ovidiu Turcu deține 9000 de mp de teren pe strada Dorobanților ocupați de hale și o unitate service care urmează să fie înlocuită cu un ansamblu mixt. Arhitectul Adrian Iancu, membru în comisia de urbanism și semnatarul documentației, a explicat că zona este asimilată în PUG ca una de restructurare și că acum patru luni când a mai fost discutat proiectul ansamblului mixt la urbanism s-au cerut două clădiri independente pe care le-a și prevăzut.

„Clădirea de la strada Dorobanților va fi mixtă – servicii și birouri-  fără locuire, iar cea de pe strada Coastei, adică acum Episcop Nicolae Ivan, va fi tot mixtră, cu 50% locuire”, a explicat arhitectul.

Iancu n-a fost întrebat câte locuițe face. Nici câți mp de birouri. El a spus doar că respectiva clădire cu acces și de pe Episcop Nicolae Ivan va avea 5 niveluri de parking dar și că parcările subterane sunt gândite în așa fel încât să deservească și alți beneficiari, fiind prevăzute 75 de parcări în plus ca să compenseze necesitățile din zonă. „Contra cost, desigur, se va putea parca”, a spus Iancu.

”75 de locuri de parcare este foarte bine în acea zonă”, a salutat propunerea primarul Emil Boc. Zona la care se referă primarul are deja un parking privat, cel suprateran de la Piața Mărăști, care avea probleme că nu reușea să convingă oamenii să parcheze în el.

Despre regimul de înălțime, arhitectul a explicat că e mai mic decât cel din zonă precizând că există și clădiri mai înalte decât cele propuse de el. În realitate, a spus Iancu, vor apărea în zonă un P+12 pe strada Episcop Nicolae Ivan și un P+10 la Dorobanților. Iancu a mai spus că a prevăzut înălțimi de 4,5 m pe nivel pentru spațiul comercial și 4,20 m pe nivel la birouri.

Arhitectul șef și primarul s-au interesat de vecinătăți, iar Iancu i-a informat că e vecin cu asociațiile de proprietari și că oricum a retras clădirile în așa fel încât să nu fie văzute.

Accesul în ansamblu se face din Dorobanților, pe o aleea nou propusă de 6 metri, cu un trotuar. Există acces și din strada Nicolae Ivan, dar cu rampă, în cele 5 niveluri subterane de parking propuse în clădirea din zona respectivă.

Arhitectul șef al județului a recomandat și realizarea unei legături pietonale cu scări din Episcop Nicolae Ivan, spre Dorobanților. „Nicio problemă, este teren, o vom prevedea”, a promis Iancu.

Arhitectul șef a ținut să remarce că nu există ilustrare pentru viitorul proiect și a cerut ca neapărat clădirile să ajungă la comisia de estetică urbană. „Să vedem neapărat cum arată!”, a spus Pop. Boc s-a mai asigurat ca în contractul de restructurare să fie trecute și scările pietonale, iar parkingul  să aibă sistem de citire a mașinilor. În final propunerea a primit acceptul comisiei.

Iancu s-a amuzat la final și a spus că el e întotdeauna norocos, mai ales că proiectul era la punctul 13 pe ordinea de zi iar ședința avea loc într-o zi de vineri 13.

În documentația scrisă se arată că prin PUZ „se propune realizarea a două imobile. Unul cu funcțiunea predominantă de birouri cu regim de înălțime 2S+P+7+R și unul cu funcțiunea predominantă de locuire colectivă, cu regim de înălțime: 2S+4D+P+8 (raportat la strada Episcop Nicolae Ivan fostă Coastei) sau S+D+13 (raportat la strada Dorobanților)”. Potrivit indicatorilor de proiect, CUT e de 2,8 iar POT-ul crește de la 37 la 60%. Pe planșe apar și 20 de copăcei. Spațiile verzi apar în proporție de 20% din suprafața parcelei.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.