Închide

Președintele Academiei Române la dezvelirea statuii autorului imnului României, la Cluj: ”Nu este de mirare că, înlocuind mereu imnurile, nu ne bucurăm de credibilitate și nu suntem recunoscuți de lume după propriile simboluri”

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - dec. 19, 2019 1 528

Rectorul celei mai mari universități din țară și președinte al Academiei Române critică numărul mare de imnuri pe care le-a avut România în ultimul secol, la dezvelirea statuii lui Andrei Mureșanu, autorul actualului imn al țării.

”Unii, chemați și nechemați, se pronunță destul de vehement pentru schimbarea imnului nostru. Nicio motivație nu stă în picioare în acest sens. Invocarea nepotrivirii versurilor sau melodiei, pentru vremurile actuale, este ridicolă. Orice imn național este produsul unei epoci (imnul Franței, „La Marseillaise” apare în 1792 și cheamă națiunea la arme contra inamicilor de atunci ai țării și ai revoluției), dar conține mesaje pentru viitor. Imnul României îndeplinește toate aceste condiții. Pe de altă parte, România a avut, în ultimul secol și jumătate, șase imnuri, ceea ce nu s-a întâmplat cu nicio țară serioasă din Europa. Nu este de mirare că, înlocuind mereu imnurile, nu ne bucurăm de credibilitate și nu suntem recunoscuți de lume după propriile simboluri”, a spus președintele Academiei Române, Ion Aurel Pop, la dezvelirea statuii de astăzi.

Statuia lui Andrei Mureșanu, operă a sculptorului Ilarion Voinea, a fost dezvelită azi la inițiativa universității ”Babeș-Bolyai”, o inițiativă mai veche. ”De ce s-a implicat Universitatea „Babeș-Bolyai” în amplasarea acestei statui? Din cel puțin două motive. Mai întâi pentru că Andrei Mureșanu a făcut parte dintre promotorii ideii de universitate românească de stat în Transilvania. Prevederea a fost trecută între punctele programului Revoluției Române de la 1848-1849, program prezentat la Marea Adunare Națională de la Blaj (3-5 mai 1848), în fața celor peste 40 000 de români prezenți. Al doilea motiv este unul special. Profesorul Octavian Șchiau (1930-2013), fost decan al Facultății noastre de Litere, se stingea la 22 noiembrie 2013 – adică acum șase ani – cu dorul de statuia lui Andrei Mureșanu și cu cererea de amplasare a acestui monument în mână, pe holul Universității, vegheat de Galeria Rectorilor. Venea la rector cu o petiție, așa cum făcuseră generații întregi de suplicanți dintre înaintașii săi, prin care cerea ajutor și sfat. Domnul l-a chemat atunci pe Profesor numaidecât la sine, iar nevrednicul rector a rămas cu tristețea în suflet și cu amărăciunea de a nu fi putut îndeplini pe dată dorința marelui filolog și patriot. Iată că, după șase ani, în plină sărbătoare a Centenarului Universității românești, dorința profesorului se îndeplinește”.

Un comentariu

  1. Suna pompos titlul …..dar hai sa vedem adevarul , Ioan Aurel Pop e un om care nu isi asuma trecutul care l-a propulsat in titlul pompos, mama ei de tara, securitatea….ia vezi domnu Aurel ca si Fritz nume de cod Marga inaintea matale, a sifonat la secu….metehnele vechi mor greu,l-ai angajat si pe Coldea la Ubb….sa traiesti nenea Santion! Ia uite, hai ca se poate gasi si in matale demnitate,o farama, Nistorescu a recunoscut, hai ca poti….Dumnezeu e adevar, priveste-te in oglinda,esti chiar tu! https://revista22.ro/dosar/ioan-aurel-pop-cornel-nistorescu-si-dorel-abraham-pe-lista-colaboratorilor-securitii

Scrie un comentariu