Închide

VIDEO Reguli stricte la Evaluarea Națională care începe mâine. Peste 5000 de elevi din Cluj vor susține examenul

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - iun. 14, 2020 0 217

Accesul în centrele de examinare pentru elevii care participă luni la prima probă a Evaluării Naționale 2020 se va face până la ora 8:30, urmând ca fiecărui elev să-i fie măsurată temperatura, în cadrul măsurilor de luptă împotriva epidemiei Covid-19, a anunțat duminică ministrul Educației, Monica Anisie. Aceasta a recomandat ca, în cadrul în care temperatura unui elev este peste 37,3 grade, temperatura să fie măsurată de încă trei ori, la un interval de 2 – 5 minute.

„La poarta unității de învățământ, a centrului de examen va exista un cadru medical care va realiza triajul epidemiologic și va îndruma elevii către sălile de examen, împreună cu un cadru didactic din comisia de examen. Pentru acei copii care au temperatura corporală peste 37,3 recomand cadrelor medicale să repete succesiv de trei acel procedeu de luare a temperaturii și în același timp să lase un termen de 2 – 5 minute pentru procesul acesta în care elevul este supus triajului epidemiologic”, a afirmat Monica Anisie, într-o conferință de presă.

Legat de modalitatea de corectare, Monica Anisie a precizat că în acest an lucrările vor merge în alt județ decât cel din care face parte elevul.


Secretarul de stat în ministerul Educației Luminița Barcari a precizat că cel mai devreme copiii vor fi chemați la centrele de examinare la ora 07,00.

În cazul în care se observă că un profesor are temperatură înaintea examenului, acesta va fi înlocuit, în condițiile în care există „suficienți evaluatori”.

La evaluarea națională în județul Cluj s-au înscris 5.248 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 3.959 din mediul urban și 1.289 din cel rural.

Examenul începe luni, 15 iunie, cu proba scrisă la limba și literatura română. Miercuri, 17 iunie, se desfășoară proba la matematică. Joi,18 iunie, proba la limba și literatura maternă va fi susținută de către 638 de elevi din județ. 87 de elevi vor susține proba la germană și 551 la maghiară.

Probele pentru examenele naționale încep la 09:00, iar la nivelul județului examenul pentru elevii claselor a VIII-a se va desfășura în 115 centre de examen: 65 în mediul urban și 50 în cel rural. Primele rezultate vor fi comunicate marți, 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Contestațiile pot fi depuse în 22 iunie (orele 16:00-19:00) și 23 iunie (08:00-12:00).

Ele pot fi transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în ca re menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației o poate modifica pe cea inițială prin creștere sau descreștere.

Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții sau reprezentanții lor legali. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor, schemelor și instrumente de desen la proba de matematică.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/ probele scrise, după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a evaluării naționale.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete. Elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări, precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete).

Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste cea admisă, au fost în izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați ori internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.

În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învățământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor, astfel:
– Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C. Dacă temperatura înregistrată depășește 37.3, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;
– Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;
– Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini):
– se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), a clanței ușii, a mânerelor de la geamuri, a pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
– intrările/ ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
– se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;

În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor, astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt. Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial

Nici un comentariu

Scrie un comentariu