Închide

Nou la Cluj: experimentul „Someşul navigabil”, în week-end cu Someş Delivery

ActualitateTop News by Kristina Reştea - iun. 12, 2017 0 1176

Instalaţii noi, concerte, evenimente şi chiar şi activităţi pe apă sunt anunţate pentru ediţia din acest an a Someş Delivery, care începe peste câteva zile. Evenimentele celei de-a treia ediţii a manifestării organizate pe mal de apă se desfășoară în 17 și 18 iunie pe segmentul de râu dintre podul Garibaldi și puntea pietonală din amonte şi testează un concept despre care la Cluj se discută de mult: Someş navigabil.  Anul acesta apar proiecte în care se poate interacționa direct cu apa – s-a lansat deja pontonul construit pentru SD și urmează alte câteva proiecte care utilizează în mod direct apa: ambarcațiuni, ecologizări cu înregistrare de sunete și metamorfoză în muzică (trash songs), insulă, bărci luminiscente pe timpul nopții.

„Zona este deja una dintre cele mai animate de pe malul Someșului, dar sondând așteptările oamenilor pe parcursul mai multor săptămâni, am concluzionat că există încă un potențial neexploatat în relație cu apa.
De aceea ne-am propus ca în acest an să testăm posibilitatea amplasării unor pontoane și intervenții la mal care să încurajeze accesul la apă și activitățile pe apă”, au motivat organizatorii.

Marea noutate a ediţiei din acest an ţine de aducerea unor ambarcaţiuni. Chiar dacă precedentul a fost stabilit deja anul trecut, când a apărut o plută rulantă de traversat de pe un mal pe altul, la ediţia din 2017 experimentul „Someşului navigabil” ia altă amploare, explică organizatorii. „Caracteristica fiecărei ediții Someș Delivery e dată, în mare măsură, de tronsonul abordat în acel an. În 2017 e vorba de zona dintre Podul Garibaldi și puntea pietonală din amonte, cunoscută și ca Podul Zburător, Puntea Albastră sau Puntea cu zodii – poate singura bucată de Someș din Cluj care permite, în acest moment, funcționarea unor ambarcațiuni de agrement. Și pe asta ne concentrăm – vrem să oferim un exemplu că Someșul poate acomoda această formă extrem de populară de petrecere a timpului liber și relaxare. Asta ne obligă și la construirea unor amenajări care să deservească aceste activități pe apă, așa că vom avea pe malul drept un ponton plutitor (pe care l-am inaugurat deja) şi pe malul stâng un debarcader fix. Două amenajări care pot fi folosite, de altfel, și în lipsa bărcilor, ca locuri de întâlnire sau relaxare lângă apă. Acest „lângă” care ne motivează în tot demersul nostru”, punctează pentru Actualdecluj.ro Mihai Mateiu, coordonator Someş Delivery. „Cel mai special e că vor fi ambarcațiuni ușoare, de agrement, cu vâsle și pedale  – bărci cu vâsle, canoe, hidrobiciclete. Și debarcadere. Unul deja făcut. Toate avizate și cu acorduri”, completează arhitectul Marius Moga, de la MiniMass, unul dintre partenerii de proiect SD, alături de Cărturești și Ordinul Arhitecților din România. „Am așteptat ceva după acordul Apelor Române, dar așteptarea nu a fost în zadar. Acum putem să demonstrăm că o plută pe Someș poate oferi o experiență inedită în condiții de siguranță”, adaugă arhitectul.

 

Programul SD 2017

SÂMBĂTĂ
10:00 – 20:00 Ambarcațiuni pe apă. (Ponton & Debarcader)
10:00 – 13:00 & 16:00 – 19:00 Splash! Laborator de creație cu MiniREACTOR | Someș Delivery (La Butuci)
10:00 – 18:00 Happy Color. Spațiu de joacă. (La Butuci)
11:00 – 14:00 Inaugurare SD ’17 / Lansare Someș Expres / Masa bunei vecinătăți (Pavilion Someș Delivery)
18:00 – 19:00 Lansare de carte „Cexina Catapuxina” | Someș Delivery (Pavilion Someș Delivery)
19:00 – 22:00 Concert Groove Salad | Someș Delivery (Cotton Club)
19:00 – 23:00 Concert DJ set Sisters (Pavilion Someș Delivery)
20:00 – 23:00 Smida Jazz la Someș Delivery – Exit Oz & A-C Leonte LIVE (Scena Someș Delivery)
21:30 – 23:30 Proiecție Capitol (La Butuci)
20:00 – 00:00 Trash Songs (lângă Podul Albastru)

DUMINICĂ
10:00 – 20:00 Ambarcațiuni pe apă. (Ponton & Debarcader)
10:00 – 13:00 & 16:00 – 19:00 Splash! Laborator de creație cu MiniREACTOR. (La Butuci)
10:00 – 18:00 Happy Color. Spațiu de joacă. (La Butuci)
09:00 – 14:00 Oser pe (lângă) Someș | Someș Delivery
16:00 – 17:30 Expediţia “Someșul meu”
17:30 – 19:00 Atelier De-a Arhitectura: “Someșul meu” (La Butuci)
18:00 – 19:00 Lansare de carte „Copilăria lui Kaspar Hauser” | Someș Delivey (Pavilion Someș Delivery)
19:00 – 22:00 Concert Groove Salad | Someș Delivery (Cotton Club)
19:00 – 23:00 Concert DJ set Sisters (Pavilion Someș Delivery
18:00 – 21:00 Concert by DJ Rapala | Someș Delivery (Scena Someș Delivery)
21:30 – 23:30 Proiecție Tres Courts International Film Festival (Scena Someș Delivery)
21:30 – 23:30 Proiecție Capitol (La Butuci)
22:00 – 2:00 Trash Songs (lângă Podul Albastru)

Pe parcursul celor două zile vor fi lansate și toate proiectele din concursul Someș Delivery! Casa din copa, loc de joacă (Echipa: Boca Ștefania, Pop Catalin),  Nature Desks (Echipa: Ioana Biriș (NL) & Oana Hodade (RO)), Insula (Echipa: Daria Seușan – concept și construcție, Roxana Ocoș – concept, Oana Pop – micul grădinar, Grig Vulpe – tânăr antropolog, Flaviu Petean – micro-reciclator, Silvia Seușan – sociolog, Raluca Vadu – antropolog, Cosmin Moise – sociolog, Anda Iosip – botanist, Andrei Bobiș – sunetist), Ophelia (Artist: Marius Bucea), Capitol Cinema (Echipa Save or Cancel: Cristina Popa – designer social, Andrei Racovițan – arhitect, Alexandru Iacob – fotograf), Somn la Someș (Artist: Alina Andrei), Trash Songs (Echipa: UNIVERSAL PLEASURE FACTORY: Panna Adorjáni, Kinga Ötvös, kata bodoki-halmen, Dániel Láng, Zenkô Bogdán)

Vezi şi:

FOTO Exercițiu de imaginație: cum ar putea arăta malul Someșului, amenajat pentru oameni

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare