Închide

Noile reguli pentru plimbatul cainilor în Cluj-Napoca intră la aprobare

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 09, 2015 0 1478

Regulamentul pentru deținătorii de câini din Cluj-Napoca va fi dicutat de consilierii locali la ședința ordinară din 14 octombrie. Regulile pentru căței și proprietarii vor fi valabile timp de 18 luni, dacă vor primi votul favorabil al Consiliul Local, perioadă în care regulamentul poate fi completat și îmbunătățit, în cazul în care apar probleme de aplicare.

Nou regulament vine ca o necesitate, spun reprezentanții poliției locale a primăriei, având în vedere că vechiul regulament în vigoare printr-un HCL local a fost anulat parțial de instanță iar acțiunea este în continuare pe rol. Mai mult, multe dintre actele normative pe care s-a bazat respectiva hotărâre au fost abrogate.

Setul de reguli pentru proprietarii de câini s-au elaborat de către un grup de lucru format din specialiști, funcționari din aparatul primăriei, consilieri locali, reprezentanți ai societății civile, proprietari de animele sau membri din grupurile de lucru la strategia orașului pe 2014-2021.

Între 11 și 21 septembrie, regulamentul s-a aflat în faza consultării publice, fiind postat pe site-ul primăriei. În urma procesului, nu s-a solicitat o dezbatere publică și s-au transmis primăriei 73 de puncte de vedere și observații, dintre care, spun reprezentanții primăriei, 63 au fost pentru adoptarea Regulamentului în forma afișată pe site-ul instituții.

Conform noului regulamentul, proprietarii de câini nu au voie să iasă cu patrupedele în locurile de joacă din Cluj-Napoca. În schimb, prin regulament, administrația locală se angajează să amenajeze în fiecare cartier din oraș locuri de joacă pentru câini și parcuri de agrement pentru aceștia. Locurile de joacă pentru căței vor fi îngrădite și vor avea minim 300 mp. Parcurile de agrement, de asemenea vor avea gard și o suprafața minimă de 1000 mp.

CITEȘTE ȘI

Strigi la câine, Boc nu te mai amendează

Potrivit regulamentului, propritarii de câini vor trebui să circule cu carnetul de sănătate dar și cu pungi pentru a curăța excrementele animalelor de pe domeniul public sau privat al orașului.

Câinii sunt acceptați și pe mijloacele de transport în comun din oraș, dar în anumite condiții: să aibă lesă prinsă de zgardă sau ham, botniță în cazul speciilor de talie medie și mare, dar și bilet compostat. De asemenea, să nu facă gălăgie și să stea la cel puțin un metru de călătorii din autobuz. Se permite accesul proprietarilor doar cu un singur patruped.

CITEȘTE ȘI 

Cățeii și transportul în comun. Cum se poate ajunge la pace pe subiect

Regulamentul propus de primărie prevede și o serie de sancțiuni usturătoare pentru proprietarii de câini. Cele mai mari amenzi se vor da dacă proprietarii nu cutăță excrementele câinilor dar și pentru persoanele care aruncă cadavre de animale pe domeniul public și anume, între 400 și 600 lei.

CITEȘTE ȘI

Plimbatul câinilor în Cluj a ajuns o corvoadă, stăpânii se plâng. “Unde să-i mai plimbăm, riscăm amenzi peste tot!”

Amenzile propuse în regulamentul pentru câini

50 – 100 lei dacă proprietarul n-are asupra sa carnetul de sănătate al câinelui, dacă proprietarul care circulă cu autobuzul n-are bilet comportat pentru câine
100 – 200 lei dacă câinii nu sunt ținuți în lesă pe domeniul public sau cei agresivi n-au și botniță, dacă proprietarii n-au la ei pungi pentru a strânge dejecții câinilor, dacă proprietarii nu respectă regulamentul din parcurile publice
200-400 lei – dacă proprietarii intră cu patrupedele în spațiile de joacă, dacă câinii de talie medie și mare nu vor avea lesă și botniță pe mijloacele de transport în comun, dacă câinii mici nu vor fi ținuți în brațe sau în cutii și genți speciale pentru transport când sunt duși de stăpâni cu mijloacele de transport în comun și dacă lesa nu este prinsă de zgardă sau ham
300-500 lei – dacă câinii de rasă comună cu proprietari nu sunt sterilizați, dacă proprietarul urcă cu mai mult de un câine în mijloacele de transport în comun, dacă acesta este agresiv cu călătorii și dacă nu se află la distanță de minim un metru de ceilalți pasageri, dacă sunt prinse persoane care comercializează clandestin câini în oraș
400-600 lei – dacă proprietarii nu curăță excrementele patrupedelor și dacă se aruncă cadavre pe domneniul public

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare