Închide

FOTO Designeri de Cluj pentru piața de la Cluj. Ce îți propun creativii locali să îți duci acasă

ActualitateEconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 09, 2015 1 785

Un bloculeț cu geamuri trasate copilărește stă vegheat de o creatură ce pare prietenoasă, în ciuda numelui care îl recomandă ca fiind „lupul cel rău cu bretele verzi”. Ceva mai încolo – un „OZN” de porțelan, proaspăt aterizat, luminează o bucată de încăpere. Mai sunt tot felul: ochelari din lemn, scrumiere din beton, o canapea ca un nor, un scaun care are sculptate pe spătar motive folclorice, o măsuță transparentă din sticlă, susținută de tuburi subțiri și verzi, de parcă ar fi crescută din și ridicată de fire de iarbă. Mai sunt gentuțe de piele neagră și bijuterii scăpate din vise și păzite în căsuțe de sticlă. Și mai sunt… În total, 27 de designeri și-au adus norii, creaturile, OZN-urile și alte minunății de pus prin case de oameni la casa filmului (Casa TIFF), pentru un week-end de Cluj Design Days. 

 

Deși la București se organizează târguri pentru designeri autohtoni, la care ajung și clujenii, Cluj Design Days este un prim eveniment menit să promoveze designul de obiect în Cluj-Napoca şi să iniţieze discuţii în zona designului într-un oraş în care acestea lipsesc din peisajul cultural. Sau cel puțin acesta a fost scopul declarat al celor de la Dunga, care au pus la cale evenimentul.

Designerii:

afis CDD

 

 

După ce au strâns bani (inclusiv la licitație), au găsit locul și au adunat oamenii, vineri seara organizatorii au deschis casa prea mică pentru obiectele și oamenii veniți să le vadă. „Cred că a ieșit bine, nu ne așteptam nici noi să fie atâta lume. Și doar puțini dintre cei care au venit sunt designeri, deci pare că există interes pentru așa ceva”, constată Adrian Balcău, designer și inițiator de eveniment.

 

Vezi și:

FOTO. Vrei acasă obiecte “made in Cluj”? Designerii clujeni fac expoziţie şi atacă piaţa locală

„Poate să treacă și tancul peste ea. Nu se rupe!”,afli lângă o măsuță instalată la Casa TIFF. „Uite, doar două dintre tuburi țin masa, de fapt, celelalte nici nu ating sticla”, ți se atrage atenția lângă un alt obiect, pe care poate nu l-ai studiat îndeaproape. Ceva mai încolo, repoziționând mici granule aurii poți să reglezi câtă lumină ori cât întuneric să îți lași într-o cameră, dacă ai o lampă de designer. La câțiva pași distanță, o bicicletă stă alături de cărți (au un suport gândit și/și), fiindcă – nu-i așa? – bicicletele și cărțile stau frumos laolaltă. Mai găsești apoi corpuri suspendate sau obiecte fragile de la artiști care lucrează cu ceramică și au decis să intre și în lumea ceva mai pragmatică a obiectelor utile acasă – platouri, lămpi, cuiere.

Sursa foto: Cluj Design Days

Sursa foto: Cluj Design Days

Și printre toate acestea, o întrebare totuși pentru organizatori: de ce ar veni oamenii să își aleagă de aici lucruri de pus în casă? „Pentru originalitate și unicitate. Dacă cumperi de la un designer sunt mici șansele să mai găsești același lucru și la altcineva acasă, cum se întâmplă dacă iei ceva de la Dedeman sau IKEA. Prețurile sunt într-adevăr ceva mai mari în cazul unor astfel de obiecte. Dar nu sunt inaccesibile”, zice Adrian. Cât de „nu inaccesibile”? Cam cu 20% mai scumpe decât în magazinele „clasice”, vine răspunsul. „Dar sunt obiecte unicat, unele dintre obiectele pe care le pot vedea și clujenii acum au fost prin expoziții internaționale. Noi vindem mai mult în București, dar asta probabil și fiindcă ne-am concentrat pe piața de acolo, fiindcă se știe că acolo se consumă. Dar și la Cluj se poate, doar că nu prea ne-am promovat noi aici”, admite Adrian. Așa că evenimentul din acest weekend de la Cluj e doar unul dintr-o serie: urmează un târg, de data aceasta cu vânzare, în preajma Crăciunului.

În cele trei zile dedicate desgnului clujean (8-11 octombrie), obiectele sunt de găsit în expoziție la Casa TIFF și tot acolo se țin și workshop-uri și evenimente.

evenimente

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare