Închide

Liberalii fac teatru de pomană. N-au forță să-l dea jos din funcție pe Seplecan

PoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 10, 2015 7 1146

Contestatul președinte al Consiliului Județean, Mihai Seplecan, nu poate fi schimbat din funcție, în ciuda faptului că liberalii clujeni au votat în partid pentru acest lucru. Le-a fost ușor să-l pună în această funcție, dar a devenit aproape imposibil să-l mai schimbe, având în vedere strictețea regulilor administrative. Așa se face că Seplecan – omul care scrie și vorbește precum un prunc de clasa  a II a – se află acum în poziția de a le oferi o lecție aspră liberalilor clujeni. Cu doar câteva luni în urmă, ei își semnau votul cu pixuri colorate pentru a-i dovedi lui Seplecan că și-au asumat decizia politică și că nu recurg la vreo trădare alături de social-democrați. Astăzi, aceiași liberali sunt nevoiți să cerșească sprijinul PSD pentru a-l putea da jos din funcție pe Seplecan. Și nici măcar acest sprijin nu le-ar fi suficient. Funcționarii din Consiliul Județean ar trebui, la rândul lor să valideze propunerea de înlocuire a actualului președinte. Și e greu de crezut că ei vor agrea propunerea PNL fără un temei justificat, altul decât cel politic.

Cum s-a ajuns aici

Actualdecluj.ro a fost singura publicație care a semnalat în mod consecvent derapajul PNL în privința poziționării lui Mihai Seplecan în funcția de președinte al Consiliului Județean. Pe vremea când Actualdecluj.ro relata despre rușinoasa decizie a partidului de a procopsi una dintre cele mai importante instituții administrative ale Clujului, cu un personaj care abia buchisește literele, colegii lui de partid, atât cei din vechiul PNL, cât și cei noi din PDL, coceau strategii peste strategii. In mare, plănuiau să-l înlăture pe reprezentantul PSD, iar în locul lui să-l poziționeze pe Mihai Sepelcan, tânărul politician cu un discernământ îndoielnic și cu un bagaj de zero cunoștințe. Toți politicienii, și nu doar ei, îi cunosc lui Seplecan traseul politic dubios, îl știu ca pe un om ușor manevrabil. Și pentru că, cel mai probabil, majoritatea dintre ei îi seamnă în această privință, au ales să-și asume decizia politică și să voteze pro Seplecan, pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. Sigur, planul lor a fost mult ușurat de deciza fostului viceprședinte PSD, Ioan Oleleu, de a demisiona din funcție, astfel că acum trei luni Seplecan a reușit să-și vadă visul cu ochii: a devenit președintele administrației județene. N-a fost prea sigur dacă e bine sau nu să se bazeze pe susținerea vechilor PDL-iști, așa că le-a cerut acestora să-și marcheze votul cu pixuri colorate. Toată lumea i-a făcut atunci pe plac lui Seplecan, în special co-președinții PNL Cluj, Marius Nicoară și Daniel Buda, care au venit personal în ședința Consiliului Județean că să-i sprijine numirea la șefia acestei instituții. Ulterior, Seplecan nu numai că i-a neglijat pe cei care i-au dat apă la moară, inclusiv pe directorul Aeroportului, David Ciceo, dar s-a mai și pus de-a curmezișul planurilor lor.

De ce nu poate fi schimbat

Au durat doar câteva săptămâni până când mai marii PNL s-au pus de acord în privința îndepărtării lui Seplecan din funcție, doar că acest aspect nu prea îi mai ajută acum. Pentru a-l schimba pe Seplecan din funcție, liberalii ar trebui să propună un proiect de hotărâre în sensul acesta. Culmea este că proiectul de hotărâre poate fi promovat în ședința Consiliului Județean numai de către executiv, adică de însuși Mihai Seplecan. Sigur, datoria lui este să promoveze orice inițiativă a consilierilor, atâta timp cât aceasta are parafă de legalitate din partea funcționarilor care conduc compartimentele de specialitate din cadrul instituției. Cu alte cuvinte, PNL ar avea nevoie de sprijinul funcționarilor din Consiliu pentru a-l putea da jos pe Seplecan. De abia după ce inițiativa propusă de ei va avea semnăturile secretarului județului, a directorilor de specialitate, atunci proiectul PNL va putea fi promovat în ședința Consiliului Județean. E greu de crezut că funcționarii vor accepta jocul liberalilor, având în vedere că Seplecan a făcut front comun cu ei, acum pe ultima sută de metri, în disputa pe care o au cu directorul Aeroportului, David Ciceo. Și chiar dacă ar accepta funcționarii Consiliului Județean să intre în acest joc politic, liberalii tot ar avea nevoie de 25 de voturi în plenul de ședință, ceea ce presupune că e necesar ca și PSD-iștii să-și dea acordul. Și de ce le-ar face PSD-iștii pe plac liberalilor, când aceștia s-au străduit atât de mult să le scoată omul (pe Ioan Oleleu), din conducerea Consiliului Județean. Așa se face că cel mai probabil Mihai Seplecan rămâne președintele administrației județene până la alegerile locale din 2016, pentru că liberalii știu prea bine că nu au alte soluții la îndemână, chiar dacă datoria lor, acum, este să pozeze în atacatorii analfabetului Seplecan. Seplecan este, oricum, cu un pas în ograda generalului Oprea (UNPR), pentru că, așa cum i-a obișnuit pe toți, caracterul duplicitar l-a ajutat mereu să se „reinventeze”. Marius Nicoară știe cel mai bine cum stau lucrurile, iar alți politicieni ar trebui să învețe mult din pățania sa.

7 comentarii

  1. Gresesti:
    1. daca il demite din partid, isi pierde automat mandatul
    2. Pr de hotarare poate fi initiat si de consilieri judeteni, iar dk respecta legalitatea, angajatii cjc nu se pot opune

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.