Închide

FOTO/VIDEO „Dizain” made in Ro, în centrul Clujului: lămpi din litere, scaune de inspiraţie folclorică, eşarfe desenate

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - oct. 11, 2015 0 806

 

Un G luminat şi luminos stă între alte două corpuri care ar putea să se potrivească într-o scenografie de poveste contemporană inspirată de Jules Verne. E făcut dintr-o fostă firmă de tutungerie şi din litere de la o fostă tipografie. Litera din litere, cu „foste” în istoric e acum actuală lampă de dus acasă. Acesta e doar unul dintre sutele de produse gândite şi create de designeri români, care încearcă să vândă şi pe piaţa de acasă. Clujul, probabil a doua cea mai mare piaţă cu public interesat să testeze propunerile, e gazdă de expoziţie cu vânzare, chiar în centru.

Mai precis, cei de la Dizainăr, care au pus pe picioare un magazin dedicat exclusiv designului românesc, au venit la Cluj, să îşi expună şi live produsele la care clujenii au acces oricum, în „lumea www”. S-au aşezat cu obiecte şi preţuri pe Bulevardul Eroilor, în centrul oraşului, în cortul instalat cu ocazia Festivalului Internațional de Muzică și Artă Transilvania – TiMAF, aflat la cea de a V-a ediție. Festivalul se desfășoară în perioada 1 – 31 octombrie, dar Dizainăr-ii stau la Cluj doar în acest weekend.

Poate vrei o lampă de Jules Verne într-un colţ de bibliotecă (sau Bulb 27 al lui Andrei Ignia). Poate vrei în living un scaun cu model de inspiraţie folclorică şi ritmuri de albastru. Poate vrei lângă canapea o măsuţă-butuc, din lemn crăpat (trăind), pe rotile. Dacă nu, ai de ales între alte multe obiecte: o geantă în linii drepte, o ciupercă, două, trei, eşarfe desenate, o sferă luminoasă, închisă într-o „hăinuţă” tricotată, pe care o deschizi din fermoar.

 

 

Printre obiectele expuse în cortul transparent de pe bulevard îl găsim şi pe Mihnea Ghilduş, manager Dizainăr şi, desigur, designer. „Avem obiecte de design românesc. Toate sunt făcute aici, în atelierele proprii ale designerilor sau realizate de producători – mobilier, obiecte de ceramică, piele, corpuri de iluminat. Avem peste 100 de designeri (în portofoliu), foarte mulţi sunt din Bucureşti, dar şi din alte oraşe din ţară. Clujul e al doilea, ca reprezentare”, ne lămureşte Ghilduş prezenţa de pe Eroilor. Clujenii sunt aşadar reprezentaţi ca piaţă: şi de partea cu Cererea (există cumpărători) şi de partea cu Oferta creativă. În lista de obiecte „made in Cluj” apar corpuri de iluminat semnate de Adrian Balcău sau de acum familiarii ochelari de soare cu rame din lemn ai celor de la Prototip Studio.

Design-ul „made in Romania” nu e ieftin, dar găseşti şi preţuri comparabile cu unele magazine de serie: lămpi cu 690 de lei, eşarfe sau ochelari cu 250 de lei, ceasuri 699, genţi cu 390, un scaun cu 1575 lei.

Cumpărătorii? „Sunt, în general cei care apreciază frumosul şi care simt, poate, şi un dram de mândrie că sunt români. Preţurile nu sunt neaparat peste preţul pieţei. Uneori, drumul de la cumpărător la producător, la designer fiind mai direct, şi preţul e avantajos. Alteori, pentru că obiectele nu se produc în serii mari, e normal ca preţurile să fie mai ridicate. Dar dacă iei un obiect produs în masă, mai sunt alte zeci de mii de oameni care mai cumpără acelaşi lucru în toată lumea. Apoi: dacă cumperi un obiect gândit de germani pentru Germania e adaptat germanilor. Acestea sunt făcute de români pentru români, îndeplinesc mult mai bine nevoile noastre”, punctează Ghilduş.

Aşteptări de la piaţa locală? „Avem multe comenzi de la Cluj. Aştept ca publicul de aici să vadă design românesc, să ne cunoască, să cumpere”, sintetizeză managerul designer.

Tur virtual în jumătatea de cort Dizainăr de la TIMAF:

 

Tot în acest weekend, se marchează şi Cluj Design Days, eveniment care adună la Casa TIFF, în expoziţie şi workshopur,i designeri clujeni:

FOTO Designeri de Cluj pentru piața de la Cluj. Ce îți propun creativii locali să îți duci acasă

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.