Închide

Nemții de la Reif, târâți în instanță de Primăria Câmpia Turzii

AdministrațieDezvoltareTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 25, 2014 0 1083

Primăria Câmpia Turzii vrea să cumpere un teren în valoare de  900.000 de euro, pentru a-l transforma într-un parc industrial: Tetarom V. Terenul se află în vecinătatea unui  parc industrial deja existent, cel administrat de compania germană Reif. De altfel, nemții s-au sesiezat și sunt pregătiți să facă un denunț la Consiliul Concurenței, considerând că administrația locală comite un abuz prin realizarea acestei investiții similare. De cealaltă parte, Primăria Câmpia Turzii acuză societatea germană Reif că nu și-a respectat angajamentul contractual, iar în sensul acesta a acționat-o în justiție.

Disputa dintre administrația locală Câmpia Turzii și compania germană Reif, care administrează singurul parc industrial din oraș,  s-a mutat în justiție. Primăria se consideră prejudiciată, având în vedere că nemții n-au reușit să onoreze decât o parte din contractul de achiziție de care au beneficiat în vederea  realizării parcului industrial Reif, astfel că i-a acționat în instanță. Mai mult, Primăria intenționează să realizeze pe cont propriu un alt parc industrial, care să-l concureze pe cel al companiei Reif, iar pentru acest lucru a demarat procedura de achiziție a 15 hecatre de teren. Pentru această investiție, administrația locală e dispusă să scoată din buget nu mai puțin de 900.000 de euro. Primarul Radu Hanga afirmă că nu există altă alternativă pentru oamenii din oraș, având în vedere că după intrarea uzinei Mechel în faliment, mii de locuri de muncă au dispărut. „Reif nu a reușit să îndeplinească condițiile din caietul de sarcini. A primit teren de la Primărie pe nimic și apoi l-a vândut pe sume enorme iar noi nu ne-am ales cu nici un beneficiu. Dar problema aceasta o vom regla în instanță. Între timp ne-am propus să facem un nou parc industrial, în colaborare cu Tetarom. Avem deja o cerere din partea unei firme de mobilă, Prestige, de asemenea, în cadrul acestui parc vom putea oferi teren și pentru combinatul social pe care îl realizează AJOFM, pentru disponibilizații de la Mechel”, a comentat edilul.

Nu toată administrația locală consideră, însă, că primarul procedează corect. Având în vedere că banii pentru achiziția terenului vor fi scoși din bugetul public, fostul viceprimar, Dorin Lojigan – care zilele trecute a fost revocat din funcție în baza noii alianțe politice formate la nivel local – susține că nu se respectă procedura legală de achiziție pentru teren, și că în mod normal trebuia să se meargă pe licitație publică și nu pe negociere directă. „Vreau să se înțeleagă că noi, consilierii PNL, nu ne opunem unei investiții care poate aduce locuri de muncă, dar nu la modul în care lucrează acum primarul. Nu respectă procedura legală de achiziție, a trecut la negociere directă, fără licitație, iar în afară de acest aspect vrea să cumpere teren înainte de a avea măcar o cerere fermă de investiție. Până acum nu s-a oferit nimeni să investească într-un parc industrial, nu avem nici măcar o notificare din partea societății Tetarom cum că ar fi interesată să colaboreze cu noi. Și atunci pentru ce să dăm bani pe acest teren? Nu s-a stabilit nici măcar forma juridică privind transferul acestui teren în rețeaua Tetarom. Toate aceste aspecte ne împiedică să aprobăm acest proiect”, a comentat Lojigan. Pentru că împreună cu colegii săi din PNL și PDL  s-a retras din forul de ședință, proiectul privind achiziția terenului pentru un parc industruial nu s-a aprobat. Primarul Hanga a anunțat, însă, că nu se lasă și că se așteaptă ca la următoarea ședință să fie aprobată această achiziție.

Nemții de la Reif s-au sesizat însă și amenință că se vor adresa Consiliului Concurenței, având în vedere că ei nu au primit sprijin de la stat pentru a realiza infrastructura parcului industrial. Avocatul companiei Reif, Ciprian Păun, a precizat că până la acest moment în parcul Reif au fost atrase companii serioase precum  Eco Schrauben, La Lorraine, Macromex, Electrogrup, Ciksatuxo, Seko Sieta, Ks ATAG sau Berg Banat. În prezent, compania Reif s-ar afla în discuții cu un colos internaționl dar din pricina anunțului Primăriei privind înființarea unui nou parc industrial, negocierile riscă să fie compromise, consideră avocatul Ciprian Păun. Reprezentanții Primărei Câmpia Turzii nu par afectați de problemele Reif , dimpotrivă au acționat compania în justiție. Reif a primit teren de la Primărie la preț de sub un euro pe metru pătrat, iar la schimb s-a angajat să realizeze un parc industrial și să ofere peste 500 de noi locuri de muncă. Anii au trecut iar până în prezent parcul asigură circa 150 de locuri de muncă. Nemulțumirea liderilor locali e amplificată și de faptul că Reif a vândut parcelele de teren investitorilor din incinta parcului pe sume considerabile (100 euro mp), iar administrația locală nu s-a ales cu nici un beneficiu.

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.