Închide

Muzeul de istorie din Cluj marchează luni 86 de ani de la deschidere, e tot sub lacăt de zece ani

Uncategorized by Actual de Cluj - mai 24, 2019 0 241

Unul dintre cele mai mari muzee din Ardeal, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, marchează 86 de ani de la înființare tot cu lacăt pe uși: sunt zece ani ani de când acesta a rămas închis și e deschis ocazional, la expoziții temporare.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei aniversează luni 86 de ani de la deschiderea oficială a Muzeului de Antichități de pe lângă Institutul de Studii Clasice Cluj, condus de profesorul Emil Panaitescu. În 1963 instituţia a devenit Muzeul de Istorie din Cluj, iar din 1994 are denumirea sub care e cunoscut astăzi, de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. „Prin momentele aniversare ale MNIT, dorim să aducem în atentia publicului repere importante ce ţin de istoria oraşului şi muzeului nostru, unul dintre acestea fiind şi evenimentul pe care îl marcăm luni, prin accesul gratuit al publicului la expoziţiile noastre, aşa cum a fost şi în 1933, si mai mult, ne propunem ca aceste date simbolice, să devină tradiţie în calendarul manifestarilor noastre anuale”, spune directorul muzeului, Felix Marcu. Cea mai recent deschisă expoziție a muzeului e „Vreau să cred”, deschisă în 18 mai, ce reuneşte exponate piese inestimabile, ce fac parte dintr-o categorie specială, a amuletelor sau pandantivelor cu rol cultic din epoca preistorică, fiind considerate primele dovezi ale scrisului, cum sunt celebrele „tăblițe de la Tărtăria”.

Citește și:

Semnificația "tăblițelor" de la Tărtăria. Muzeul de Istorie din Cluj deține cele mai vechi scrieri din istoria civilizației

Nici un comentariu

Scrie un comentariu