Închide

Muzeul de Istorie a Farmaciei intră în şantier

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 08, 2019 0 174

În această lună începe şantierul pentru lucrările de reabilitare a Casei Hintz, clădirea care adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei, anunţă proprietarii şi reprezentanţii muzeului. Imobilul situat în Piața Unirii nr. 28 a intrat în luna octombrie într-un proces de reabilitare, care va dura aproximativ 2 ani. După închiderea şantierului, colecția va fi redeschisă pentru vizitare.
Echipa care s-a angajat în procesul de restaurare a imobilului de secolul XVI este formată din proprietar – Dr. Georg Hintz, beneficiarul – Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), proiectanţii de la Planwerk Arhitectura & Urbanism SRL şi constructorul Weberbau SRL. Conform acestora, deocamdată s-au finalizat lucrările de pregătire și de protecție urgentă a spațiilor, iar în luna ianuarie începe munca în șantierul propriu-zis. De asemenea, în paralel cu intervențiile de consolidare de urgență, a fost demarat și procesul de proiectare de restaurare și refuncționalizare a întregului imobil.
“Ca oricare proces de asemenea amploare și acesta necesită timp și efort susținut din partea întregii echipe care s-a angajat la această lucrare. Apelăm la o înțelegere a eventualelor inconveniente de pe parcursul șantierului și rugăm o susținere în acest sens din partea întregii comunități locale. Obiectivul nostru este ca la finalizarea lucrărilor, calitățile acestui monument istoric de excepție al orașului să fie puse în valoare și să regăsim în centrul istoric al orașului o clădire simbol, o instituție culturală reînnoită și renăscută”, au transmis reprezentanţii proiectanţilor şi constructorilor.
Clădirea, monument istoric și de arhitectură, construită în secolul al XVI-lea, a găzduit cea mai veche farmacie din Cluj, “La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573. La originea colecției se află donația de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Gyula Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean și îmbogățită pe parcursul timpului prin alte donații valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania secolelor XVI-XIX. Șeful catedrei de Istoria Medicinei și Farmaciei din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj, profesorul Lucian V. Bologa (1892-1971), a fondat în anul 1954 Muzeul Farmaciei din Cluj, care a primit ulterior numele de Colecția de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare