Moromeţii 2, lansat la Cluj cu premieră de gală şi sonor cu probleme. Regizorul Stere Gulea: „Avem datoria de a încerca să revedem cu o atitudine responsabilă istoria noastră, pentru că ea ne urmăreşte”
ActualitateFilm by Kristina Reştea - nov. 17, 2018 0 602
Familia lui Ilie Moromete a revenit pe marile ecrane, sub alte vremuri şi cu altă echipă: filmul Moromeții 2 s-a lansat în cinematografele din întreaga țară vineri, pe 16 noiembrie, când a avut loc şi la Cluj premiera de gală, în prezenţa unei părţi consistente din echipa de filmare. Proiecţia de gală de la Cluj a fost „umbrită” de probleme cu sonorul – bucăţi întregi din film au fost imposibil de descifrat. Producătorul Tudor Giurgiu, directorul TIFF, a dat vina pe renovarea defectuoasă prin care a trecut cinematograful rebranduit Florin Piersic.
Merită menţionat că la Cluj, premiera din 16 noiembrie a fost marcată de 3 proiecții de gală, în prezența invitaților speciali. Cea de-a treia, de la Cinema Victoria, ora 19:00, a fost organizată la cererea publicului, după ce primele două anunțate – Cinema City Iulius Mall (19:00) și Cinema Florin Piersic (20:00) – au fost sold-out la câteva zile de la punerea în vânzare a biletelor, potrivit organizatorilor. Printre invitații speciali prezenți la Cluj pentru premiera filmului s-au numărat regizorul Stere Gulea, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile și actorii Dan Aștilean, Liviu Pintileasa, Oana Pellea, Gheorghe Visu, Iosif Paștina și Horațiu Mălăele, producătorii Oana Giurgiu și Tudor Giurgiu.
Pelicula Moromeţii 2 readuce pe marile ecrane, după mai bine de 30 de ani, personajele lui Marin Preda, sub regia aceluiași Stere Gulea. Imaginea filmului este alb-negru și este semnată de Vivi Drăgan Vasile, unul dintre cei mai apreciați directori de imagine din România. Ne întoarcem într-o Românie intrată în plin comunism. O lume în decădere, o viaţă în destrămare… Acţiunea filmului Moromeţii 2 se petrece pe durata anului 1945. Partea I se termina în jurul anului 1937, cu plecarea la şcoală a fiului cel mic, Niculae.
Întrebat din public despre alte momente tragice de istorie care ar fi putut face parte din film, regizorul Stere Gulea a făcut o pledoarie pentru reîntoarcerea la istoria autentică. „Sunt lucruri atât de triste, atât de tragice, trebuie luate bucată cu bucată. Aceste momente de istorie tragică trebuie consacrate cu toată responsabilitatea. Poate că, încet-încet, şi alţi colegi vor simţi nevoia să se apropie de istoria noastră recentă. Pentru că nu o ştim. Despre perioada pe care am atacat-o acum, în filmul acesta, am văzut filme, romane, care nu au nicio legătură cu realitatea. Avem această datorie de a încerca să revedem cu o atitudine serioasă, responsabilă istoria noastră, pentru că ea ne urmăreşte, după cum vedeţi. Am fost întrebat când am filmat manifestaţia (în Moromeţii 2 prindem o secvenţă de 8 noiembrie 1945, cu o manifestaţia pro-monarhie înăbuşită sângeros de regimul comunist, n.red.). Aţi filmat înainte sau după 10 august (2018, când a avut loc la Bucureşti protestul anti-guvern, încheiat cu intervenţia brutală a jandarmeriei)? Normal că înainte. Nu are nicio legătură una cu alta, nu puteam să anticipez ce se va întâmpla în 10 august. Dar putem să ne dăm seama de unde vine. Încercările mistificării istoriei şi realităţii au venit o dată cu trupele sovietice şi consilierii sovietici. Ăsta e beneficiul pe care l-am avut şi care ne urmăreşte încă”, e de părere Stere Gulea.
Actorul Horaţiu Mălăele, cel care ni-l readuce pe Ilie Moromete în etapa de final a vieţii, a vorbit despre Moromeţii 1 şi 2, fiind de părere că cele două filme nu trebuie comparate. „Acest film are o altă poveste, o altă epocă, o altă echipă, e ca şi cum am aduna castane cu cămile. La începutul filmărilor, şi eu am avut multe temeri apropo de prestaţia lui Victor (Rebengiuc, cel care îl joacă pe Ilie Moromete în filmul de acum 30 de ani), dar şi de această capodoperă pe care a realizat-o Stere într-un anumit timp. M-am gândit şi la curajul şi la această baricadă, care s-a ridicat prin acest film pe care l-a făcut Stere atunci, cu toată echipa. Cred că lucrurile acum sunt de sine stătătoare, e o peliculă în sine, care are o anumită înălţime şi o anumită poveste. Părerea mea, evident subiectivă, e că am făcut o treabă bună”, a spus Horaţiu Mălăele în faţa publicului de la Cluj.
Probleme cu sonorul. Giurgiu dă vina pe sala de cinema
Proiecţia de gală a fost „umbrită” de probleme cu sonorul – bucăţi întregi din film au fost pentru spectatori imposibil de descifrat. După proiecţia de la recent renovatul Cinema Florin Piersic, întrebat din public despre această problemă, producătorul Tudor Giurgiu a vorbit despre disfuncţiile pe care le-ar avea sala de cinema. „Filmul se aude impecabil, lucru confirmat de spectatori care au văzut filmul în săli civilizate, unde filmul se vede şi se aude bine. Aceste săli în România sunt la multiplex, săli de genul ăsta cum avem noi – că ne lăudăm că la Cluj e TIFF, e sala asta… e o prostie, un rahat, pe româneşte. Săli de genul ăsta sunt bune la Reşiţa, la Iaşi, în vreo două alte locuri. În rest, filmul se vede bine la mall. Motivul pentru care dumneavoastră aţi auzit filmul prost e că acum câţiva ani, când s-a trezit primarul Apostu cu mare elan să renoveze sala asta, care într-adevăr era o ruină, nişte arhitecţi şi nişte „specialişti” au vopsit cinemaul în alb, deşi nu trebuia să facă aşa, au decis să scoată de sus tot tavanul ăla, care era făcut de arhitecţi, cu straturi de vopsea, cu corpuri vechi. Oamenii ăia şi-au bătut joc de sala asta. Ani de zile am stat la TIFF cu o pânză gri deasupra, să mai atenuăm. E un ecou îngrozitor. Oamenii de aici care fac managementul sălii fac eforturi nebune, fiindcă sala asta acum nu mai e aproape a nimănui, regia RADEF, care ţine sala asta, e în faliment. Ar trebui luat de la 0, închis, refăcută toate izolaţia, schimbat sistemul de boxe. Ar trebui renovat tot. E o ruşine, îmi pare rău că trebuie să auziţi un film românesc aşa. Am fost acum la două spectacole la mall, lumea a spus că s-a auzit impecabil. Îmi pare rău! Fie nu mai vedem filme româneşti, fie facem ceva, dar nu ştiu ce, să o luăm de la 0. Dar e un efort colosal. Să distrugi e simplu, să refaci e greu!”, a spus Tudor Giurgiu. Cu toate acestea, un spectator fidel de „Republica” ar putea spune că a văzut şi filme româneşti, cu dialoguri care s-au auzit mai clar la acest cinema.
Echipa de producţie a făcut referire şi la dificultăţile de pe platou şi la bugetul restrâns cu care s-a lucrat. „La câţi bani a dat Giurgiu pe filmul ăsta, mă mir că l-am făcut. E un zgârcit ce nu am mai pomenit, dar foarte diplomat. Te ia tot timpul cu: nu mai sunt bani, asta e situaţia. Nu mai fac cu el”, a glumit Stere Gulea. La rândul său, producătorul Tudor Giurgiu a descris procesul dificil de muncă, cu un buget de aproximativ 1,5 milioane de euro. „Dacă am fi avut mai mulţi bani, asta s-ar fi reflectat în ritmul de lucru, am fi putut face mai multe zile de filmare. Era o presiune enormă a calendarului, fiecare zi costă enorm, nu putem lua figuraţie gratis, nu se găsesc costume, s-au luat costume din Polonia, nu mai găsim nimic. S-au confecţionat multe lucruri. A fost un ritm nebun pentru Stere Gulea şi echipă”, admite Giurgiu. Oana Giurgiu a vorbit despre alte piedici pe parcursul pregătirii filmului. „Moromeţii 2 s-a filmat în casa în care s-a filmat primul film. Am fost acolo acum un an jumate şi am găsit-o încă în picioare. Dar era şubredă, nu ştiam dacă prinde iarna. Nu găseam la Bucureşti un inginer structurist care să ne spună cum putem ţine casa în picioare”, a povestit Oana Giurgiu, mulţumind în cele din urmă inginerului din sala de film de la Cluj care a ajutat la „salvarea” platoului de filmare.
Moromeţii „călători”
Echipa filmului a pornit într-o caravană prin țară încă din 29 octombrie și a trecut deja prin mai multe orașe, inclusiv Oradea, Piatra Neamț, Hunedoara, Deva, Târgu Jiu, Drobeta-Turnu Severin, Craiova, Sibiu, Timișoara și Iași. Turneul de promovare pornit de distribuitorul Transilvania Film și-a propus să ajungă în aproape 60 de orașe, organizându-se proiecții și în spații alternative de cinema astfel încât pelicula să poată fi văzută de cât mai mulți spectatori. Au mai fost anunțate proiecții speciale și în Târgu Mureș, Alba Iulia, Brașov, Pitești, Suceava, Bacău, Galați și Brăila, lista fiind încă deschisă.
La București Premiera de Gală a avut loc pe 5 noiembrie, la Sala Palatului.
Sursa foto: Moromeţii 2, Nicu Cherciu