Închide

VIDEO Cum au construit comuniștii un apartament prezidențial pentru Ceaușescu la Cluj, folosit de dictator o dată, doar ca să se spele pe mâini. Imaginile de pe terasă sunt cele mai spectaculoase din Cluj

ActualitateIstorieTop News by Mihai Prodan - nov. 17, 2018 0 6885

La câteva zeci de metri deasupra celei mai vizitate zone de belvedere a Clujului, Cetățuia, la ultimul etaj al hotelului din vârful acesteia de la etajul șapte, găsiți o cameră de hotel mai specială, cu o priveliște unică: încă de la proiectarea ei, a fost gândită pentru oaspeți de rang înalt, de exemplu cuplul Ceaușescu – dar n-a fost folosită niciodată de acesta.

Când regimul comunist a construit hotelul Belvedere, cocoțat pe Cetățuia Clujului, a făcut un efort special. La ultimul etaj, al șaptelea, figurează cel mai frumos apartament construit în acea vreme, cu o terasă după cum spun specialiștii chiar mai frumoasă decât apartamentul, cu Clujul la picioare. Cu o cameră și un living, special pentru cuplul prezidențial Elena și Nicolae Ceaușescu – dar a fost folosit de acesta din urmă o singură dată, ca să se spele pe mâini înainte de masă. Cu titlu inedit, e singura cameră din tot hotelul care nu doar că are această terasă generoasă pe trei laturi ale clădirii dar are și două băi.

actualdecluj.ro a vorbit cu directorul Ionel Ghiran, care spune că ultimul etaj al hotelului, șapte, are patru apartamente – 705, 706, 707 și 708 și că ultimele două au un statut special. „Când Ceaușescu a venit la Cluj și s-a întâlnit cu Jivkov, președintele Bulgariei, atunci s-a rezervat cele două apartamente. 708 și 707, pentru Ceaușescu și Jivkov. Ei de la Cluj trebuiau să meargă la vânătoare la Bistrița. Au urcat în camere, s-au spălat pe mâini, au mâncat la Belvedere și au plecat mai departe. S-a schimbat tot ce era acolo – mobilier, cearșafuri, tot tot tot. Dar nu a dormit Ceaușescu acolo. Multă lume nu știe.  Acolo pe partea aia sunt patru apartamente, cea mai frumoasă priveliște e din 708. Are un balcon mare, se vede tot Clujul practic, până în Mănăștur”.

actualdecluj.ro a vizitat apartamentul destinat oaspeților mai speciali ai hotelului și constată că oferă panorama cea mai spectaculoasă din întreg Clujul: cu vizibilitate de pe trei laturi ale clădirii și cu cea mai mare înălțime de la care a putut fi văzut orașul câteva decenii până la construirea altor hoteluri la cote de înălțime mai mari, în cartierul Bună Ziua, dar cu o apropiere mult mai mare față de centrul orașului, apartamentul prezidențial al hotelului oferă o priveliște unică asupra orașului nu doar pentru apropierea de centrul orașului, dar și pentru înălțimea de la care e văzut Clujul, cea mai mare exceptând cartierul Bună Ziua. „E corectă observația”, spune arhitectul Szabolcs Guttmann întrebat dacă există o zonă de unde Clujul poate fi observat mai bine – la un unghi atât de larg și de la o înălțime atât de mare. „Altele nici nu se compară, centrul e mai distant, nu are aceeași acuitate, aici vezi Centrul la doi pași”, spune el.

Fostul director Marian Lucian, care a lucrat la Belvedere din 1979 până în 1999, explică pentru actualdecluj.ro: „când a venit Ceaușescu vizita a durat cel mult trei ore, erau două apartamente cele mai bune, cele mai mari. Până la Revoluție tot ce erau acțiuni organizate de ambasade veneau personalități importante la recepțiile date de ambasade și erau date apartamentele. nu mai pot spune cui și când, dar au fost folosite, prețul era același. erau patru apartamente cu același preț, dar nu se dădeau oricui. De exemplu știu că o dată a venit Adrian Păunescu, el știu că acolo stătea, o dată a stat o săptămână cu cenaclul Flacăra”.

 

Arhitectul Aurelian Buzuloiu e cel care a proiectat clădirea hotelului Belvedere și spune că ideea apartamentelor de la ultimul etaj, cu panorama lor, a venit ulterior: „trebuia să fie o destinație de calitate, cu mobilier făcut poate la comandă, poate într-un anumit stil, modern. Ele au apărut ca idee ulterior definitivării volumului, așa, ca o necesitate dorită de mărimile de atunci ale ministerului Turismului. Erau două apartamente la nivel, să spunem, de locuire temporară, cu spațiu de gătit, dormitor, cameră de zi. Cam astea erau ideile atunci. A fost o discuție care a apărut pe parcursul avansării lucrărilor de proiectare, pentru că era și cota de înălțime destul de mare, să se vadă panorama clujului. Era vorba de o cameră de zi, bucătărie-chicinetă dotată cu utilajele vremii respective, cu deschiderea spre oraș și un dormitor cu baie. Erau destinate pentru oameni cu greutate, cu un scop universal, dar de lux. Dar nu special pentru Ceaușescu, de exemplu dacă venea atunci prințul Charles se putea caza acolo. Dar în afară de compartimentare, care nu e așa de extraordinară, singurul lucru valabil în toată zona asta era panorama spre oraș și confortul vremurilor respective”.

Trebuie precizat că Elena și Nicolae Ceaușescu aveau rezervate pe strada Pavlov, actuală Cardinal Iuliu Hossu, trei vile de protocol pentru eventualele vizite la Cluj: una pentru prim-ministru, o alta pentru cuplul dictatorial și a treia pentru aparatul de securitate. Cel care a făcut design-ul interior al acestora a fost chiar Buzuloiu: „erau într-adevăr special făcute, cu mobilier de la Libertatea, finisaje foarte-foarte bune. Eu am conceput mobilierul, din nuc sau din paltin sau frasin, vopsite în alb unele din ele. Leanța era legată de culoarea alb, iar pentru Ceaușescu – din nuc natur, bine lucrat, mat, foarte frumos. Dar nu știu ce s-a întâmplat cu ele după Revoluție”. Regia de Protocol mai avea pentru nomenclatura de partid, inclusiv pentru cuplul Ceaușescu dacă ar fi fost vreodată cazul, camere rezervate la hotelul Victoria, din centrul orașului.

Să mai spunem că atunci când a fost construit, hotelul Belvedere urma să fie legat de oraș fie cu o telecabină până pe strada Gheorghe Barițiu peste Someșul Mic, fie un ascensor în plan înclinat paralel cu aleea scărilor spre vârful Cetățuii, ori cu un ascensor ce pornea de pe strada Dragalina.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare