Moment simbolic azi în Cluj unde fostul sediu al celei mai mari bănci din România, dar și fosta Casă de Modă, au fost transformate în săli de clasă pentru studenți, după ce o universitate le-a cumpărat și a băgat milioane de euro în amenajări
Educaţie by Actual de Cluj - feb. 19, 2024 0 541
Moment simbolic azi în Cluj unde fostul sediu al celei mai mari bănci din România, dar și fosta Casă de Modă, au fost transformate în săli de clasă pentru studenți, după ce o universitate le-a cumpărat și a băgat milioane de euro în amenajări.
Fostul sediu al Băncii Transilvania și fosta Casă de Modă din Cluj, ambele pe strada George Barițiu una în vecinătatea celeilalte, au fost cumpărate la câteva luni distanță una de alta de Universitatea Tehnică, în urmă cu șapte ani. După acest interval, și multe milioane de euro băgate în achiziție, avize și amenajări, UTCN a reinaugurat cele două clădiri, transformate acum în săli de cursuri și un hub universitar.
Suprafața desfășurată a celor două imobile este de 9.302 metri pătrați iar valoarea totală a investiției se ridică la peste 16 milioane de euro.
Costul total – milioane de euro, și șapte ani de lucrări dintre care primii trei doar pentru proiectări și avize. Clădirile, a căror destinație a fost schimbată, au fost inaugurate azi. Din fosta Casă de Modă, pe ale cărei trepte de acces la primul etaj aveau loc în urmă cu câteva decenii prezentări de modă, a rămas doar o lucrare de artă în metal aflată la al treilea etaj. În ce privește decorarea clădirilor, inedit, semnalăm că pe pereți au fost montate tablouri – realizate de școala de pictură din cadrul Facultății de Litere de la Baia Mare a Universității Tehnice, o combinație cel puțin neobișnuită.
Până la începerea lucrărilor, proiectul a trecut prin mai multe etape. În faza inițială, studenții Facultății de Arhitectură și Urbanism sub coordonarea cadrelor didactice au realizat un releveu complet al celor două construcții. În baza acestuia a fost lansat un concurs de idei având ca temă propuneri de utilizare a spațiilor din cele două clădiri. Varianta care a fost aleasă a propus pentru Casa de Modă o transformare în salon de expoziții la parter și primul etaj, spații de cercetare și coworking la etajul 2 și un centru de conferințe cu trei săli de conferințe, una dintre acestea cu o capacitate de 200 de persoane iar celelalte două fiecare cu peste 60 de locuri, la etajul 3. În clădire sunt amenajate și o cafeterie și un restaurant. Pentru clădirea Băncii Transilvania s-au propus spații educaționale constând în 30 de săli de seminarii și laboratoare, săli pentru cadre didactice și săli de ședințe, pe toate cele șapte niveluri, parterul fiind dedicat unei librării și unui spațiu multifuncțional pentru studenți.
Clădirea din imediata vecinătate, a Băncii Transilvania, devenită cea mai mare bancă din România, a fost până de curând sediul central al BT, trecut inclusiv ca sediu social în actele băncii, înainte ca aceasta să se mute în noua clădire de pe Calea Dorobanților. Aici UTCN a deschis, la parter, librăria universității.
Citește despre unul dintre ultimele evenimente de la Casa de Modă înainte de reconfigurare:
FOTO/VIDEO Cum arată fosta Casă de Modă din centrul oraşului, transformată în Casă de Design – ZAIN
Citește și:
Care va fi noul destin al Casei de Modă din centrul Clujului? UTCN este noul proprietar al clădirii