Între un palat de centru istoric şi un imobil lucios de bancă, în seara de noiembrie în centrul oraşului străluceşte o prezenţă uşor bizară: o clădire iluminată în roşu, „bandajată” şi prinsă în fâşii verticale şi orizontale. E fosta Casă de Modă de pe strada Bariţiu, transformată acum în casă de festival de design. Cea de-a doua ediție a ZAIN – design expressions, festival de design din Cluj a început oficial de miercuri seara şi propune să aducă aşa: peste 70 de designeri, 9 locații diferite, petreceri în fiecare seară, demonstrații de meșteșug, fashion show, concept store, expoziții de artă contemporană, happening de pictură și creative writing pe biciclete.
Locația principală a festivalului e fosta Casă de Modă a Clujului, unde au fost aduse acum obiecte de design – vernisajul Expo Central a avut loc miercuri seara şi a mers în paralel cu un cocktail pe acoperiş, având ca fundal panorama Clujului. Expoziția Centrală se deschide în fiecare zi, de joi până duminică, la ora 14 și poate fi vizitată în fiecare zi a festivalului (2-6 noiembrie), până la ora 22.
În caz că nu aţi ajuns încă pe acolo sau chiar dacă aţi ajuns, Actual de Cluj vă propune un tur al clădirii de trei etaje care a fost deschisă publicului după ani de zile. Acum, din informaţiile disponibile, proprietarii se străduiesc încă să vândă clădirea, care, deşi e amplasată ultra-central şi are spaţii generoase pe trei etaje, are şi un mare neajuns, care întârzie o eventuală tranzacţie: nu are locuri de parcare.
Deocamdată nu se mai văd semnalmentele cu „de vânzare” care au stat o vreme pe clădire (vă spusesem deja de bandajele nou apărute). Şi în preajmă e forfotă în seara vernisajului.
„Nu a fost deloc uşor cu organizarea. E o clădire care nu a fost folosită de multă vreme, am avut de făcut în primul rând curăţenie, am găsit resturi şi chiar haine vechi. Mai sunt încă vechi tipare si utilaje. Am intervenit cât de puţin s-a putut pe clădire, am făcut curăţenie, am instalat aeroterme pentru căldură, am lucrat la iluminat şi la platformele de expunere”, menţionează Georgiana Ciceo, arhitect şi project manager ZAIN. „Până în urmă cu câteva săptămâni erau aici şi maşinile de cusut, dar acestea au fost luate între timp. Inițial ne gândeam să integrăm aceste mașini în festival, mai ales că erau învelite, așa bandajate. Până la urmă au plecat, dar a rămas ideea să învelim cu pânză albă restul obiectelor care ne-au servit ca mobilier. Utilajele rămase sunt încă funcţionale, eu chiar m-am tăiat cu unul”, zice şi Răzvan Luca, din echipa festivalului. Tot el ne-a explicat şi conceptul amenajării exterioare: inspiraţia a venit de la imaginea unei cămăşi de forţă (producţia nu o duce prea bine). Cât despre designerii care expun – sunt mulţi, mulţi şi din afara Clujului şi un scaun norvegian a făcut chiar ca de data aceasta expoziţia să fie una internaţională. „Au venit mulţi bucureşteni în oraş, interesaţi de festival. Nu vorbim doar de designerii care expun, ci şi de alte persoane care pur şi simplu sunt interesate de ceea ce se întâmplă aici”, spune Luca. Vârfuri de preţ la obiectele expuse: un scaun de 500 de euro, un covor de 1500 de euro, o lampă de 1.800 lei.
Vezi imagini de la expoziţia din 2015, prima ediţie:
Mai multe informaţii despre designerii care au venit cu produse în 2016 găsiţi AICI
Zilele următoare revenim cu informaţii şi păreri din rândul participanţilor. Deocamdată, vă invităm la un tur al expoziţiei de la fosta Casă de Modă:
La parter ai de ales între două uşi. Una dintre ele duce în sala unde e expoziţia cu proiectele de arhitectură şi amenajări interioare. Palate, restaurante, case, grafică.
Dacă alegi cealaltă uşă, ajungi în zona de modă, design de obiect, de mobilier, de bijuterie.
De aici poţi să urci pe scara impresionantă, cu elemente-surpriză…
Wall of fame (designerii):
Uşile vechi de lemn ascund încăperi neobişnuite. Obişnuite, desigur, pentru o Casă de Modă. Sala de Croi păstrează încă utilaje, mese uriaşe şi vechi tipare.
Printre ele au apărut creaţiile contemporane:
În fosta sală de croi e din nou forfotă. Dar în alt fel.
Din nou siluete pe casa scării. Şi schiţe şi imagini de atelier.
Şi urme ale trecutului. Oprirea în timp (pe perioadă nederminată):
Un nou etaj şi noi apariţii de contemporaneitate în fosta casă de modă. Sunt aici obiecte de mobilier, lămpi, covoare, „jucării”, toate semnate de designeri români. Plus scaunul norvegian despre care menţionasem. Dacă ai apucat să mai vezi expoziţii sau te-ai familiarizat cu site-urile care promovează designul local e foarte posibil ca unele obiecte să ţi se pară familiare.
Atmosferă de vernisaj, în design:
Şi o încăpere pe care o fostă casă de modă o merită, desigur: fragmente din designul vestimentar contemporan, expuse:
Locul:
Următoarea oprire:
Vederea de pe acoperişul Casei de Modă:
Spionând vecinii bancari…
Telefoanele din Case de Modă sunt scoase din uz. Nu sunați! Megeți! Aveţi timp să vizitaţi casa cu design (merită!)
Ce poţi face zilele următoare la ZAIN (program oferit de organizatori):
Joi seară se deschide Paspartu, primul Concept Store ZAIN+numa’ design, de unde poți cumpăra bijuterii, mobilier, accesorii, haine și multe altele. Paspartu e deschis în fiecare zi, de vineri până duminică, de la 13 la 22.
O altă variantă pentru joi, de la ora 18 o reprezintă „REBORN la Gara Mică” – un happening cu biciclete by REBORN, performance de pictură by KERO, Creative Writing de Mihai Mateiu și muzică de Bogdan Octav.
Dacă ai însă chef de petrecere, tot joi seară, la ora 21, are loc vernisajul expoziției Instalart care își încheie itinerariul prin țară la ZAIN, cu concert Grimus și open bar. Intrarea e liberă! Vineri seară, dacă ai reușit să te înscrii la timp, poți participa la Fashion Show-ul ZAIN 2016 ce are loc la Castelul de la Răscruci. Dacă nu ai mai prins loc la Fashion Show, de la 22 începe cocktailul cu acces liber pentru toți cei care doresc să ia parte la o petrecere deosebită, în curtea Castelului Banffy de la Răscruci. E recomandat să vii bine îmbrăcat, iar domnișoarele să vină fără tocuri: petrecerea va avea loc într-un cort acoperit și încălzit, însă afară, și ar fi ideal ca toată lumea să se simtă cât mai bine.
Pe lângă activitățile enumerate deja care se pot face pe timpul zilei, sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 14, are loc Turning Talents into Jobs – discuții deschise cu 6 speakeri, care răspund la întrebările publicului: Mihai Gurei – fondator al magazinului Intro, Alex Adam – arhitect, designer de interior si de obiect, fondator AA Studio, Ioana Ciolacu – designer vestimentar, Lucian Broscățean – designer vestimentar, Noemi Meilman – fashion PR&blogger și Robert Rațiu – redactor șef Beau Monde România. Cele două sesiuni de discuții vor fi moderate de Anca Ungureanu, First VicePresident – Identity&Communication Director, UniCredit Bank. Tot în cadrul Turning Talents Into Jobs, de la ora 16 – Dragoș Motică lansează la ZAIN concursul Ubikubi Young Design Award.
De la ora 18 are loc Acoustic Social – întâlnire cu Prototip Studio, Acoustic Density și obiectele produse de ei, vin și muzică bună, la Casa Liviu Mocanu.
De la 19, în Piața Stefan cel Mare nr. 18, puteți lua parte la Lansarea Ghidului 24/7 Volumul II – Ghidul Antreprenorului Creativ, o colecție de 40 de povești ale unor antreprenori creativi, culese și promovate de UniCredit Bank România și Decât o Revistă. De la ora 21 are loc Creatives Party – cea mai mare petrecere din festivalul de anul acesta, la Impact Hub, pe muzică pusă DJ Blanillă. Tot la Creatives Party are loc Midnight Snack, un proiect al Asociației Inițiativa Urbană, ce are ca scop încurajarea utilizării și a asumării spațiului public de către comunitate, ca un cadru firesc destinat activităților acesteia. Duminică, în ultima zi de festival, ai ultima șansă să vezi Expo Central, Concept Store și Mind Wars Expo dacă cumva nu ai avut timp să le vezi până atunci. După același program enumerat mai sus. După-masă, de la ora 16, la Casa de Modă, ai ocazia să vezi 4 meșteșugari lucrând la obiecte de design pe care le-ai văzut deja în expoziție, realizate în cadrul proiectului Meșteșug Contemporan.
Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro
și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității
„Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism.
Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.