Închide

Care va fi noul destin al Casei de Modă din centrul Clujului? UTCN este noul proprietar al clădirii

ActualitateEconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 24, 2017 2 1760

Casa de Modă, una dintre ultimele clădiri-simbol ale producţiei din centrul oraşului, a fost vândută. Noul proprietar, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, are planuri de renovare şi chiar de supra-etajare pentru imobilul care face de acum parte din istoria industriei textile a Clujului.

Recent, UTCN a achiziţionat spaţiul care avea ca destinaţie Casa de Modă de pe strada George Bariţiu nr. 6, anunţă reprezentanţii universităţii. Suprafaţa de 3103 mp este în prezent în expertiză tehnică pentru renovare şi supraetajare, anunţă reprezentanţii universităţii. În funcţie de aceste rezultate, clădirea ar urma să fie amenajată pentru „activităţi didactice şi organizare de manifestări științifice”. Studiul de fezabilitate e deja în lucru, iar printre posibilele destinaţii ale clădirii se numără şi realizarea de spaţii de laboratoare sau cercetare, au mai precizat reprezentanţii UTCN pentru Actualdecluj.ro. „Estimăm că vom începe lucrările de reabilitare chiar din acest an”, a precizat Mirela Boţan, purtător de cuvânt al UTCN. Reprezentanţii universităţii nu au făcut publice deocamdată informaţii privind valoarea tranzacţiei.

Casa de Modă în era nouă: loc de adunare pentru designeri şi pentru industria filmului

Construită în anul 1969, clădirea a devenit sediul Casei de Modă din Cluj; clădirea a fost dezafectată şi încă din 2016 scoasă la vânzare. Deşi e amplasată ultra-central şi are spaţii generoase pe trei etaje, imobilul are şi un mare neajuns, potrivit informaţiilor din piaţă, care a şi întârziat o eventuală tranzacţie: nu are locuri de parcare. Amplasată pe o arteră în apropiere de sedii de bănci şi de alte spaţii ale UTCN, clădirea are şi un spaţiu spectaculos pe acoperiş, cu vedere spre oraş. Nu se ştie soarta lui viitoare, în condiţiile în care noul proprietar doreşte o supra-etajare.

Casa de Modă a revenit, recent, în circuitul public, prin intermediul organizatorilor de festivaluri. De altfel, fostul spaţiu de producţie de pe strada Bariţiu a fost pentru multă lume revelația ediției de anul trecut a festivalului de design ZAIN. Scoasă la vânzare de proprietarii privați, clădirea dezafectată a fost, pentru numai câteva zile, gazda expoziţiei centrale. Iată ce spunea despre potenţialul spaţiului designerul Lucian Broscățean, unul dintre responsabilii de școala de design de la Cluj: “Mie mi se pare extraordinar acest spațiu și echipa ZAIN a organizat extrem de bine evenimentul pentru că a reușit să scoată în evidență toate spațiile acestui centru. Casa de Modă ar putea să devină un centru artistic extraordinar, mai ales că în Cluj este nevoie de așa ceva. Să mai existe un astfel de spațiu, în afară de celebra Fabrică de Pensule unde se întâmplă lucruri foarte bune. Aici ar putea să fie un hub creativ, sedii pentru clustere. Casetarea anumitor spații mi se pare foarte bună și locul acesta ar putea foarte bine să funcționeze ca un concept store. Are foarte mult potențial în sensul în care un birou de arhitectură ar putea foarte bine să-l pună în valoare. Și n-ar trebui făcut de la zero. În plus, are și acest acoperiș spectaculos unde mi se pare că se poate face un lounge pentru întâlniri ale artiștilor. Mi se pare că este unul dintre spațiile cu cel mai mult potențial din centrul Clujului”, remarca Broscățean.

Câteva imagini din interiorul Casei de Modă, în timpul ZAIN, la început de noiembrie:

Casă de Modă din Cluj a intrat şi în vizorul organizatorilor TIFF în acest an. Aceştia au lansat un nou concept – InfiniTIFF, amenajat aici, adică “o platformă dedicată noilor forme de storytelling audiovizual”, care şi-a propus să îi conecteze pe cinefili și artiști la ideile și inovațiile de ultimă oră în materie de realitate virtuală/ Virtual Reality (VR) și cinema interactiv.

Imagini din timpul TIFF. Sursa foto: TIFF

UTCN îşi extinde „domeniul”

Cei de la UTCN anunţă achiziţia recentă a clădirii de pe strada Bariţiu în contextul în care au şi alte planuri în ceea ce priveşte extinderea spaţiilor de cazare, didactice şi de cercetare: Universitatea a inagurat azi căminul II B din Campusul Mărăști. Aici, lucrările de
reabilitare în valoare de 4,7 milioane de lei, reintroduc în circuit un număr de 944 de locuri de cazare aferente celor 236 de camere. Proiectul a fost susţinut în întregime din veniturile proprii ale
universităţii. De asemenea, clădirea Simtex de pe Bdul Muncii nr.14, a fost luată în administrare de către UTCN prin Hotărîre de Guvern, pentru o perioadă de 49 de ani. Pentru această clădire a fost realizat proiectul de reabilitare, iar cei 2754 mp vor avea ca destinație spații de laboratoare pentru facultățile de profil mecanic. Lucrările de reamenajare urmează să fie începute încă din acest an, precizează reprezentanţii UTCN.

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.