Închide

Metropolitanii din Primăria Cluj îi desconsideră pe clujenii de la țară

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 24, 2017 0 1216

Oamenii din comuna clujeană Aiton nu vor mai avea transport în comun, începând cu 28 August, iar solicitarea primarului Nicolae Făgădar, privind cooptarea Companiei de Tranport Public (CTP) din Cluj Napoca, a fost tratată cu refuz de către municipalitate. Primarul Făgădar susține că a primit răspuns scris din partea primarului Emil Boc,  din care reiese că intrarea Companiei de Transport în Aiton ar fi inoportună, în condițiile în care comuna Aiton este parte din zona metropolitană Cluj de la început, mai precis din momentul în care s-a constituit această structură asociativă, în scopul accesării fondurilor europene acordate Clujului potrivit statutului său de pol național de creștere. „Eu nu doresc să transform această problemă într-o dispută politică. Vreau doar să se înțeleagă că nu ne putem permite să rămânem fără transport în comuna Aiton. Avem zeci de tineri care fac zilnic naveta la licee și facultăți în Cluj Napoca, avem localnici care se duc la serviciu în municipiu. Este important să beneficiem și noi de serviciile CTP, cum se întâmplă în celelalte comune din vecinătatea municipiului (Florești, Chinteni, Apahida, Baciu) . Dacă am fost buni să punem umărul la formarea zonei Metropolitane Cluj, și mai și plătim o cotizație de asociați – adevărat, suma este simbolică – mi se pare firesc să fim ascultați și sprijiniți, să putem beneficia și noi de condiții decente de transport pentru locuitorii noștri”, a precizat primarul Nicolae Făgădar.

Firma privată care asigura transportul pe ruta Aiton – Rediu – Cluj – Feleac a anunțat oficial că renunță la acest traseu. Consiliul Județean are obligația să organizeze licitație pentru a atribui licența unui alt operator de transport. Procedura ar dura mult prea mult, a atras atenția primarul comunei Aiton, care a precizat că a identificat o soluție mai convenabilă și că nu înțelege de ce primarul municipiul Cluj Napoca refuză. „Compania de Transport operează și în Feleacu, până în satul Gheorghieni. Din Gheorgheni și până în Aiton, pe drumul 103 G (foto sus) – care tocmai ce a fost asfaltat și arată foarte bine – mai sunt doar 5 km. Am propus ca CTP să preia acest traseu ca să ajungă și la noi. Toate comunele din Asociația de transport metropolitan au fost de acord cu propunerea mea, mai puțin primarul din Cluj Napoca”, s-a plâns Nicolae Făgădar. Potrivit datelor de la operatorul actual de transport, 51 de persoane dețin abonament și circulă zilnic pe ruta Aiton – Cluj Napoca, fără a-i mai pune la socoteală pe cei care-și cumpără bilet. Făgădar a precizat că nu vrea gratuități din partea municipalității clujene, și că administrația locală Aiton e dispusă să achite toate costurile implicate în acest proces de transport.

Problema din Aiton a fost expusă și într-o conferința de presă, de către Remus Lăpușan, reprezentantul consilierilor județenei PSD. El i-a cerut lui Boc să nu uite că dezvoltarea zonei metropolitane implică infrastructură și transport modern și la nivelul comunităților din mediul rural, nu doar în municipiu. Lăpușan a atras atenția că atunci când municipalitatea a avut nevoie de sprijinul comunelor ca să-și acceseze fondurile europene cu care a fost modernizat Parcul Central, linia de tramvai și nu numai, primarii comunelor implicate în Asociația Metropolitană au fost cooperanți.

Primarul Emil Boc nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere, în schimb, directorul CTP, Liviu Neag, a precizat că ar fi vorba doare despre o procedură juridică mai complexă dar că nimeni nu se opune ca Aitonul să intre în rețeaua de transport.  „Când o să aibă loc AGA Asociației de Transport metropolitan, se va lua în discuție și cazul Aiton. Oricum, lucrurile nu se fac de pe o zi pe alta. Este nevoie de Hotărâre de Consiliu Local, apoi se merge la Tribunal, pentru o decizie oficială privind intrarea Aitonului în Asociere. Procedura va mai dura”, a comentat Neag.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.