Închide

„Foamea” de hale: cererea de spaţii industriale, de trei ori mai mare decât oferta de suprafeţe noi

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 24, 2017 0 1245

Clujul, Oradea şi Timişoara au atras în prima jumătate a anului cel mai mare interes din partea investitorilor care au închiriat spaţii industriale şi logistice în afara Bucureştiului, arată datele companiei de consultanţă JLL România. Bucureştiul e lider incontestabil în piaţă: aproape 70% din totalul de spaţii s-au închiriat în zona Capitalei. Clujul nu se regăseşte cu niciun contract de anvergură în topul celor mai mari tranzacţii în domeniu la jumătate de an, dar găzduieşte proiecte noi.

Cererea de spații industriale și de logistică a continuat să crească și în trimestrul doi, iar la jumătatea anului suprafața închiriată de companii a depășit 350.000 de mp, cu 54% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Potrivit analizei JLL, aproape 70% din suprafața de spații logistice și industriale închiriată în primele șase luni este în proiecte din București, iar 10% în Vest și Nord-Vest (Cluj, Oradea, Timişoara). Contracte au mai fost semnate pentru proiecte în Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea și Roman. Potrivit datelor centralizate de companie, în al doilea trimestru cererea totală de spații industriale a ajuns la 180.000 de metri pătrați, nivel comparabil cu cel înregistrat în primele trei luni din acest an. Cererea nouă a crescut în primul semestru cu 51%, la 229.800 mp și a reprezentat aproape 65% din suprafața totală tranzacționată în această perioadă.

”Cererea pe piața industrială și de logistică a depășit estimările noastre, închirierile din prima jumătate a anului fiind peste nivelul pe care noi în previzionam pentru întreg anul 2017. Așadar, dacă se păstrează ritmul de creștere de până acum, am putea să fim martorii unui nou record al cererii, în condițiile în care anul trecut companiile au închiriat circa 460.000 metri pătrați, reprezentând un maxim istoric”, a declarat Costin Bănică, associate director, head of Industrial Agency JLL Romania. În ceea ce priveşte oferta nouă, de la începutul anului în România au fost livrate trei proiecte totalizând 72.000 de metri pătrați, iar alți 312.000 metri pătrați urmează să fie finalizați până la sfârșitul anului.

Din totalul de aproape 390.000 mp – adunaţi în proiectele programate pentru 2017 – un procent de 7% e reprezentat de proiecte construite în Cluj, arată datele transmise de JLL pentru Actualdecluj.ro.

Cererea nouă de spații industriale a depășit de peste 3 ori oferta nouă de pe piață, astfel că în continuare gradul de neocupare se menține extrem de redus; asta în condițiile în care tot ceea ce se livrează nou este deja ocupat de chiriași, spun specialiştii JLL. Stocul modern de spații industriale și de logistică este de 2,7 milioane de metri pătrați.

În ceea ce priveşte structura cererii pe domenii de activitate ale chiriașilor, se observă că retailul și logistica rămân motoarele pieței (65% din suprafața închiriată), în timp ce producția câștigă și ea teren (22%). Specialiştii menţionează că cele mai multe firme de producție preferă să își dezvolte propriile spații.

Sursa: JLL Romania

Cu toate că judeţul nu are loc în top, şi piaţa din Cluj înregistrează mişcări. Potrivit datelor JLL, în primul semestru la Cluj au fost încheiate două tranzactii semnificative cu spaţii industriale, totalizând 9.750 mp, dintr-un total de 356.000 metri patrati la nivelul intregii pieţe. Este vorba despre compania Arcese, care a închiriat 4.750 mp în proiectul WdP Cluj şi de Profi, care a extins cu 5.000 mp spaţiul ocupat în cadrul aceluiaşi proiect.

Potrivit IBC Focus, în iunie la nivel naţional au fost identificate 151 de proiecte industriale, ceea ce echivalează cu 9% din totalul de proiecte identificat luna trecută. Potrivit analizei, zonele cu cele mai multe lucrări industriale erau zona de Nord-Vest, urmată de zona de Nord-Est respectiv Centru.

Noutăţi se anunţă şi în parcurile industriale ale Consiliului Judeţean: Tetarom III se apropie de 100% grad de ocupare, la aproape zece ani de la inaugurarea sa.

Citeşte şi:

Bosch şi De’Longhi se extind cu fabrici la Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare