Închide

Misoginul oraș Cluj-Napoca: Denumiri noi de străzi, poartă numele unor umaniști, doar bărbați

AdministrațieTop News by Mihai Prodan - mart. 21, 2017 2 1466

Denumiri noi de străzi în Cluj-Napoca: poartă numele unor reputați umaniști dar, ca la fel în ultimul sfert de secol – cu foarte puține excepții – nici una dintre noile denumiri nu poartă numele unei femei.
Cunoscutul critic literar Petro Poantă a decedat în 2013 iar în acest an – mai exact în această după-masă – Consiliul Local din Cluj-Napoca ia în calcul să atribuie numele său unei străzi din Cluj-Napoca. Propunerea face parte dintr-o listă ce numără în total opt poziții, toate aparținând unor umaniști reputați – Petru Poantă, Szenczi Molnar Albert, Traian Dorz, Richard Wurmbrand, Costache Ioanid, Nicolae Moldoveanu, Augustin Presecan și Petre Țuțea. Acestea ar urma să fie numele unor noi străzi din zona Văii Chintăului și din cartierul Zorilor.

Denumiri Noi de Strazi 21032017 by actualdecluj on Scribd

 

Am luat la rând toate denumirile de străzi din Cluj-Napoca – la sfârșitul anului trecut lista număra nu mai puțin de 1.213 poziții, plus cele ce vor fi analizate astăzi – ca să vedem câte dintre acestea poartă numele unor femei. Răspunsul – Smaranda Brăescu, denumire dată în 2010, Rodica Cristurean – din 2014, Regina Maria – din 2007, Palaghia (sic-n.red.) Roșu, Lya Hubic din 2010, Luminița Corina Mișan din 2014, Lucia Sturdza Bulandra, Eta Boeriu – din 2007, Ecaterina Varga, Ecaterina Teodoroiu, Carmen Silva – din 2007, Antonina de Gerando – din 2012, Ana Ipătescu și Ana Aslan. În total 14 poziții – din mai bine de 1.200. Spre comparație, numărul străzilor din Cluj-Napoca ce poartă denumirea unor bărbați ajunge la aproape 500.

Vezi mai jos nomenclatorul stradal:

Nomenclator stradal 2016 by actualdecluj on Scribd

actualdecluj.ro a mai relatat despre această anomalie în vara anului 2015. Ce s-a schimbat între timp? Numărul străzilor a crescut cu 38 – dar nu și în ce privește numărul străzilor cu nume ale unor femei.

Citește și:

Misoginul oraș Cluj-Napoca

  • author photo two

    Mihai Prodan

    Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

    Scrie un comentariu