Închide

Misoginul oraș Cluj-Napoca

AdministrațieRecomandarea redacției by Mihai Prodan - iul. 04, 2015 0 2267

Cu sutele sale de străzi, piețe și alei, Cluj-Napoca se dovedește a fi un oraș misogin – când e vorba de denumiri de străzi.

Nomenclatorul stradal din Cluj-Napoca numără în acest moment peste o mie de poziții – mai exact 1.175 străzi, piețe și alei. Covârșitoarea majoritate a denumirilor se referă la localități, dar există suficiente personalități în această listă a nomenclatorului de străzi. actualdecluj.ro a luat lista la puricat și, numărând strict numele personalităților, iată concluzia: sunt sute de străzi și piețe ce poartă numele unor bărbați, dar doar câteva ce poartă numele unor femei. Raportul e de aproape 30 de străzi cu nume de bărbați la fiecare stradă cu numele unei personalități feminine, 28 la 1.

E vorba mai exact de 449 de străzi cu numele unor bărbați, față de 16 cu numele unor femei – sau, dacă vreți, în total numărul acestora din urmă e de 19, dacă adăugăm și Sfânta Maria, Sfânta Vineri și … Ileana Cosânzeana. În ce privește străzile cu nume de bărbați, am numărat însă doar străzile ce poartă numele unor personalități istorice.

Cum s-a ajuns aici? Și de ce persistă această stare de fapt? Istoricul Tudor Sălăgean, președintele Comisiei Județene pentru Atribuire de Denumiri, e cel care a descoperit situația, într-o dezbatere organizată de asociația ziariștilor din Cluj pe tema discriminării de gen, și explică dezarmant: „Este o situație anormală, care ilustrează un tradiționalism de tip patriarhal prezent încă în societatea românească. Clujul este un oraș universitar, progresist și multicultural, în care femeile sunt relativ bine reprezentate în viața socială, economică și intelectuală. Acest exemplu al denumirilor de străzi ne arată însă că mai avem foarte multe lucruri de făcut în acest domeniu. Dacă facem o comparație cu perioada interbelică sau cu cea antebelică, în care denumiri precum Regina Maria, Regina Elisabeta, Karolina sau Isabella erau prezente în zona centrală a orașului, situația de astăzi este mult mai nefericită. Nu numai că străzile care poartă numele unor personalități feminine sunt foarte puține, dar ele sunt situate, în cele mai multe cazuri, în zone periferice, și nu sunt sigur că toate cele 16 denumiri au fost alocate”.

stradareginamariaExemplele sunt, într-adevăr, grăitoare – iar cel mai clar dintre acestea e al Reginei Maria. Acum, denumirea o poartă o străduță adiacentă străzii Borhanci, în capătul orașului – o fundătură de câteva zeci de metri pătrați pe care n-a ajuns nici mașina Google Maps, ce a cartografiat, în principiu, tot orașul – mai puțin aceste fundături. Spre comparație, numele Reginei Maria a fost purtat timp de două decenii de actualul Bulevard al Eroilor, între 1923 și 1941.

Pe același calapod e și actuala piață a Muzeului, denumită, din 1917 până în 1945, piața Carolina, după numele reginei pentru a cărei vizită a fost ridicat un obelisc, ce tronează acum în mijlocul pieței.

foto wikipedia

foto wikipedia

Și astfel de exemple sunt mai multe, în oraș. Iese în evidență și strada Frederic Joliot Curie, adiacentă bulevardului 21 Decembrie 1989. Cine a fost Frederic Joliot Curie (foto)? Un reputat chimist francez ce a primit între altele în 1935 premiul Nobel după ce a obținut un element radioactiv artificial. Dar meritul e în egală măsură și al soției sale Irene – ambii au făcut cercetările și ambii au primit Nobelul – dar numai numele soțului e pus pe zidurile străzii, și nimeni nu mai știe de ce, pentru că strada are deja această denumire de o jumătate de secol.

Să mai notăm că străzi Frederic Joliot Curie se află și în București și Târgu Mureș – și în aceste cazuri, de asemenea, a fost trecut sub tăcere numele soției savantului.

Ce se poate face? Nu mare lucru, spune Sălăgean. „Comisiile județene de atribuire a denumirilor nu pot schimba această stare de lucruri. Aceste comisii au atribuția de a aviza, favorabil sau nefavorabil, proiectele de hotărâre privind atribuiri de denumiri ale consiliilor locale. Comisia care funcționează la nivelul județului Cluj a avizat întotdeauna favorabil toate propunerile de atribuire a denumirilor de personalități feminine. Din păcate, acestea au fost foarte puține”, explică el.

449 de străzi în Cluj-Napoca cu numele unor bărbați

16 străzi în Cluj-Napoca cu numele unor femei

Iată lista străzilor cu nume de femei din Cluj-Napoca:

1 Ana Aslan

2 Ana Ipătescu

3 Antonina de Gerando

4 Carmen Silva

5 Dina Cocea

6 Ecaterina Teodoroiu

7 Ecaterina Varga

8 Geta Boeriu

9 Hariclea Darclee

10 Lucia Sturdza Bulandra

11 Luminița Corina Mișan

12 Lya Hubic

13 Regina Maria

14 Rodica Cristurean

15 Silvia Popovici

16 Smaranda Brăescu

Nomenclator Stradal 2015(1)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare