Închide

Criza gunoaielor tratată din nou

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 03, 2015 1 494

Zice prefectul Gheorghe Vușcan. Salprest Rampă va amenaja o platformă temporară care va ajunge încă 7 luni pentru a face față deșeurilor Clujului. În tot acest interval în care nu vor fi probleme cu depozitarea, Consiliul Județean are destul timp să pregătească platforma trei temporară pentru depozitatrea gunoielor pe un teren pe care ei și-l aleg și să obțină avizele de mediu pentru funcționarea ei dar și să termine prima celulă de depozitare ecologică.

De ce autoritățile locale, operatorul rampei și cei care strâng gunoiul se tot eschivează să rezolve problema depozitării gunoaielor? Prefectul crede că toți factorii ăși doresc să îngroape cu totul gunoiul de la Pata Rât și „să-l mute într-un alt loc ca să nu miroase”. „Am avut o întâlnire cu comisarul șef al Gărzii de Mediu și cu Președintele Agenției Naționale de Mediu în februarie și am convenit asupra unor demersuri pe care să le facem. Din păcate, nu știu din ce motive, schimbările pe la CJ sau neschimbările, impasibilitatea unora sau altora, nu am fost în stare să luăm în serios lucrurile și să respectăm o procedură. Este adevărat că specialiștii s-au tot întrebat de ce anunțul trebuie să stea 8 zile pe nu știu pe ce site sau de ce trebuie 6 luni pentru acordul de mediu și nu două. Dacă am fi pornit atunci foarte serios pe aceste demersuri acum totul ar fi fost în regulă și am fi avut autorizate și variante alternative”, a subliniat prefectul.

„Eu nu mă mai las dus la povești de astea de doi lei la CJ și la primărie”

Vușcan a declarat că a avut deja o nouă întâlnire cu cei de la Salprest Rampă pentru a pregăti o nouă zonă de depozitare. „Eu nu mă mai las dus la povești de astea de doi lei la Consiliul Județean și la primărie. Ei au redactat un document de două pagini pe care l-au trimis ministrului fondurilor europene. N-am vrut să-l semnez pentru că n-are nicio implicare prefectura într-un astfel de proiect, noi avem altre atribuții cu deșeurile. Și oricum știam de acasă răspunsul care le-a venit: că nu puteți umbla la teren că așa-s proiectele și cu redevența, vedeți-vă de treabă. N-au cum să fie astfel de demersuri legale. Așa că noi am mers în paralel și i-am chemat pe cei de la Salprest”, a spus Gheorghe Vușcan. Firma care operea rampa Pata Rât până la închiderea ei trebuie să amenajaeze o plaformă temporară de stocare pentru care li s-a emis acordul de mediu și primăria le va da și autorizația. „I-am întrebat cât le ia să o betoneze. Au zis o lună. Cum o lună, măi. Păi au motivat că trebuie să aducă un utilaj de mii de euro. Atunci le-am zis că sunt bogați și că e nevoie să betoneze o parte din noua platformă. Aceasta platformă va putea suporta 96.000 de tone de deșeuri, adică va ajunge timp de 7 luni pentru depozitarea cantității de gunoaie a Clujului. În șase luni va expira autorizația de mediu pentru platformă și Consiliul Județean are destul timp să găsească un teren, fie și să-l cumpere de la primăria Feleacu, lângă tereneul pentru depozitul regional, oriunde și să ceară un nou acord pentru o depozitare temporară, iar aceasta să o gestioneze prin Regia proproprie. Asta trebuie să facă. Cred că au înțeles”, a sintetizat prefectul.

Investigația de inginer și bomba ecologică

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mărturisit că în prezent este într-o investigație având în vedere că din rampa de la Pata Rât diverși operatori fac bani cu nemiluita. „Am făcut un puzzle în mintea mea de inginer. 12.000 de tone de gunoi intră lunar în rampă și el este înregistrat pe hârtie. Dar cât iese din rammpă? Nu mai este contabilizat. 75% din gunoi pleacă la această oră, pentru că este recilat. Iar în zona rampei lucrează cinci operatori, care nu se știe cât de legal acționează. Operează fără documente. Așa că vom cere niște controale în zonă, de la antifraudă, poliție, inspectorarul teritorial de muncă. Pentru că nu mai înțelegem ce se întâmplă la Pata Rât. Cei de la Salprest n-au putut să-i scoată de acolo. În plus, se mai încasează și 100 de lei de la Fondul de Mediu pe tona de deșeuri colectate selectiv, pe lângă banii pe care se încasează din vânzarea lor. Vă dați seama dacă reciclează 300 de tone, rezultă că primesc 300.000 de lei. Dar dacă sunt 900 de tone, rezultă 900.000 lei. Este o afacere seriosă și noi primi informații trunchiate de acolo”, a mai subliniat Vușcan.

Prefectul a adăugat că o altă problemă este levigatul din Pata Rât care a început să se scurgă în pârâul Zăpodie și va contamina Someșul și aeroportul. „Astfel de situații trebuiau rezolvate prin racordul la o stație de epurare. Acum nimeni nu știe care erau condițiile și de ce stația modernă cu milioane de lei a orașului nu preia problema. Și ne-am trezit și cu această bombă ecologică în zonă care și aceasta trebuie rezolvată”, a mai precizat Vușcan.

Versiunea primăriei

Administrația locală clujeană a transmis astăzi un puncte de vedere cu privire la situația depozitării deșeurilor. „Pentru o corectă informare a cetățenilor cu privire la obligațiile instituționale ale autorităților în legătura cu problema depozitării deșeurilor produse de către clujeni, atașat vă trimitem un comunicat de presă emis în luna februarie de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului, în care se anunța un termen limită și un responsabil clar – pentru construirea unei rampe provizorii de depozitare a deșeurilor, până la finalizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, investiție implementată de către Consiliul Județean Cluj și nefinalizată la termenul asumat – fapt care a creat aceste consecințe nedorite privind lipsa unui spațiu autorizat pentru depozitarea deșeurilor. Astfel, în urma discuțiilor si analizei realizate de către toate forurile competente în luna februarie 2015 a fost stabilită la obligație clară a Consiliului Județean Cluj construirea până în data de 15 iulie 2015 a unei rampe provizorii pentru stocarea deșeurilor clujenilor, care să poată fi utilizată până la finalizarea, tot de către Consiliul Județean Cluj, a investiției în Centrul de Management Integrat al Deșeurilor. „Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj au primit termen până în 15 iulie 2015 să construiască o altă rampă de gunoi, practic acest depozit temporar să fie folosit o perioadă de aproximativ şase luni, până la punerea în funcţiune a aşa numitei Celule A din cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, care este coordonat de Consiliul Judeţean Cluj.”

Scrie un comentariu

Articole similare