„Liderii de sindicate au mai avut întâlnire cu reprezentanții coaliției de guvernare, au avut întâlniri curente cu guvernanții și sigur vor mai avea discuții zilele acestea. În ce ne privește, am mai spus că la Ministerului Educației grila de salarizare a fost discutată încă de la finele anului trecut, atunci am avut și procedurile pentru negocierea contractelor colective de muncă, deci partea care ținea de noi s-a finalizat. Dar chestiunile legate de salarizarea unică ține de Ministerul Muncii. Banii care trebuie să fie alocați necesită validarea Ministerului de Finanțe”, a spus Ligia Deca în emisiune la Digi24.

Ea a indicat că în mod special nemulțumirile sindicaliștilor vizează legea salarizării unice care nu ține de competența Ministerului Educației, dar se arată convinsă că se vor găsi soluții împreună cu miniștrii avizați, astfel încât să nu se ajungă la forme de protest care să aducă blocaje în parcursul educațional.

Reamintim că pentru data de 17 mai este programată grevă de avertisment în învățământ, iar pentru luni sindicatele au amenințat cu greva generală.

„Vom găsi soluții. Astăzi este marți. Până luni, sunt convinsă că vor mai fi discuții și vom putea face o recomandare responsabilă, vineri, pentru a ști ce se întâmplă pentru ziua de luni. Eu îmi doresc ca luni, copiii să poată merge la școală normal”, a comentat Ligia Deca.

Ministrul Educației a mai spus că susține grila salarială care presupune o majorare salarială pentru profesori în medie de 60% și mai ales un salariu decent pentru debutantul în învățământ, pentru a fi motivat să rămână în sistemul educațional.

În prezent, salariul unui debutant este de aproximativ 2.800 de lei, net, a spus Ligia Deca, o sumă mică prin comparație cu alte sectoare economice. „Dar un profesor are în schimb alte avantaje, stabilitatea la locul de muncă, evoluția în carieră, satisfacția în procesul educațional (…)”, a comentat Deca.

sursă foto: https://jurnalul.ro/