Închide

Ministrul Afacerilor Interne: ”extinderea proiectului-pilot de la Cluj pentru cărți de identitate electronice la nivelul întregii țări înseamnă că România este capabilă de proiecte inovatoare”. Trebuia extins din 2022

Administrație by Actual de Cluj - mart. 25, 2024 0 137

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, spune de ziua evidenței persoanelor – căci există și așa ceva – că extinderea proiectului-pilot de la Cluj pentru cărți de identitate electronice la nivelul întregii țări înseamnă că România este capabilă de proiecte inovatoare – doar că aceasta încă nu s-a întâmplat.

”Extinderea la nivelul întregii țări a proiectului aflat în implementare în județul Cluj va constitui atingerea unui nou prag al modernității și dovadă în plus că România este capabilă de proiecte inovatoare, că modernizarea, digitalizarea și debirocratizarea nu sunt doar vorbe, ci fapte”, a spus ieri Predoiu, de Ziua Evidenței Persoanei, la 103 deani de existență oficială a structurilor specializate de evidență a persoanelor în România.
Pentru modernizarea documentelor de identitate, România a făcut pași importanți atât de ordin legislativ, cât și în ceea ce privește dotarea cu echipamente moderne și performante, la standarde europene. Totodată, au fost angajate proiecte cu obiective îndrăznețe care vizează întărirea procesului de digitalizare a administrației publice și reducerea birocrației și a consumului de resurse umane.
Cel mai cunoscut proiect din domeniu este cel al Cărții Electronice de Identitate. ”Extinderea la nivelul întregii țări a proiectului aflat în implementare în jud. Cluj va constitui atingerea unui nou prag al modernității și dovada în plus că România este capabilă de proiecte inovatoare, că modernizarea, digitalizarea și debirocratizarea nu sunt doar vorbe, ci fapte”, susține Predoiu.

Până în decembrie anul trecut numărul cărților electronice de identitate emise în Cluj, județul-pilot pentru acest program în țară, ajungea la 17.000. Cifra vine de la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor (DJEP) Cluj. Astfel, începând din 2 august 2021 când a debutat programul la Cluj și până la sfârșitul anului trecut, în Cluj au fost eliberate 16.969 de cărți electronice de identitate, dintre care 12.045  în Cluj-Napoca. DJEP Cluj a fost inclusă în acest proiect pilot un an mai târziu, interval în care a eliberat aproape cinci mii de astfel de documente, mai exact 4.924.

Pentru a se programa pentru eliberarea unei cărți electronice de identitate, clujenii se pot înscrie online, după care se deplasează personal la sediul DJEP Cluj din Cluj-Napoca de pe strada Aviator Bădescu 7-9, unde li se vor prelua datele biometrice și vor depune dovada achitării contravalorii actului de identitate, precum și celelalte documente prevăzute de lege. Cartea electronică de identitate aflată în uz are dimensiunea unui card bancar și păstrează în memoria electronică fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital și toate datele care sunt tipărite pe aceasta.

Proiectul pilot privind cartea electronică de identitate a fost lansat la Cluj în 2 august 2021, moment la care autoritățile au spus că această perioadă de teste va dura 6 luni, urmând ca ulterior, până la finele anului 2022, toate serviciile de evidență a populației din țară să poată emite aceste carduri.

Cei care optează pentru acest format trebuie să știe că noul document va înlocui cartea de identitate aflată în circulație din 1997 în mod treptat, până în august 2031. Cartea electronică de identitate este recunoscută în străinătate și facilitează accesul la servicii publice prin preluarea funcționalității cardului de sănătate și implementarea unor servicii electronice de administrație publică. Poate fi solicitată de către părinți sau tutori încă de la nașterea copilului. Astfel, documentul va înlocui și certificatul de naștere. Totodată, aceasta conține elemente suplimentare de siguranță.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu