Închide

Statuia Școala Ardeleană din Cluj are din nou soclu după un an de scandal în spațiul public/Noul soclu e ridiculizat în mediul online

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 24, 2024 0 430

Coborâtă de pe soclu (care a fost demolat în cadrul proiectului de modernizare), statuia Școala Ardeleană din centrul Clujului a fost remontată pe un nou soclu, mai mic decât cel inițial. După ce primarul a anunțat, într-un video de la fața locului, că statuia este la fel ca înainte, clujenii au ridiculizat gazonul pus pe soclu și copacul plantat lângă ansamblul statuar.

„Scoala Ardeleana” este infipta pe un soclu neadecvat din bolovani ukrainieni cenusii, in timp ce autoarea din 1973, arhitecta Adriana Matei, este in viata si a oferit lui Boc, voluntar si gratuit planurile soclului initial. Primarul i-a dat cu flit distinsei autoare careia a indraznit sa-i distruga opera iar acum dupa revolta intelectualilor si civicilor clujeni, chiar sa i-o mutileze. Se contureaza ceva superficial, de mantuiala, Kitschos, nefiresc, oribil (cu toate avizele imbecililor din primarie si comisia de monumente)”, au comentat oamenii pe pagina primarului.
Pe grupul Clujul Civic, cei care au trecut recent pe strada Kogălniceanu pe lângă statuia Școala Ardeleană repusă pe soclu s-au arătat nostalgici după brazii din spatele grupului statuar. Ce s-a pus acum, zici că sunt niște surcele de Sf. Niculaș…Brazii, din câte am înțeles, aveau și un tâlc: acela de a marca trecerea între două stiluri arhitecturale diferite. Și de a oferi un fundal ansamblului. Cumva, erai și ”obligat” să vii în față ca să te uiți la cele trei statui. Brazii, dacă ar fi fost complicat / fragil de gestionat în timp, în mediu urban, s-ar fi putut opta pentru un ”zid” de tuie, sau ceva asemănător.
În fine, mare lucru că s-a ajuns la etapa asta, după toată tevatura”, este un mesaj postat pe acest grup.
Repunerea statuii pe soclu a fost imaginată ca o victorie a societății civile, după cum s-a arătat într-un alt mesaj de pe Clujul Civic în luna martie, în momentul în care au început lucrările de construire a unui soclu pentru statuie.
Demolarea soclului statuii, îndepărtarea bustului lui Emil Racoviță și înlocuirea copacilor de pe strada Universității au fost elementele care au generat ample dezbateri în spațiu public din Cluj care l-au determinat pe primar să reconsidere proiectul de amenajare a străzii pe care l-a aprobat și avizat. Emil Boc a cerut proiectanților să revină la variantele inițiale în cazul lor și chiar a mers mai departe și a rupt unilateral contractul de proiectare cu biroul Mossfern, apoi și-a retras decizia, după ce proiectanții au pornit și o acțiune în instanță. Toate dezbaterile au întârziat proiectul.
La final de 2023, Primăria a anunțat că șantierul din zona Kogălniceanu – Universității (care cuprinde lucrările de modernizare pe 10 străzi din centrul Clujului) este la 99%. Fiind vorba despre un proiect cu finanțare europeană cu indicatori, obiective și rezultate asumate aceștia trebuie atinși, motiv pentru care, restul lucrărilor care se vor mai executa după data de 31 decembrie 2023, vor fi susținute din fonduri publice. Noul termen asumat pentru zona Kogălniceanu-Univesității a fost devansat până în 30 aprilie 2024. Lucrările suplimentare care urmează să fie susținute din bugetul Primăriei din proiectul de modenizare  Kogălniceanu-Univesității, potrivit municipalității, vizează realizarea soclului Statuii Școala Ardeleană dar și lucrările de consolidare de pe strada Bolyai.
vezi și:
Se lucrează la un nou soclu pentru ansamblul statuar Școala Ardeleană/Cel vechi a fost demolat cu acordul Primăriei, după care, la presiunea publică, primarul Emil Boc a cerut refacerea sa

Foto: colaj făcut de activistul Dumitru Cornel Vîlcu, profesor în cadrul UBB/soclul vechi cu brazi și zonă vede și soclul actual construit de Primărie

Nici un comentariu

Scrie un comentariu