Închide

Se lucrează la un nou soclu pentru ansamblul statuar Școala Ardeleană/Cel vechi a fost demolat cu acordul Primăriei, după care, la presiunea publică, primarul Emil Boc a cerut refacerea sa

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 11, 2024 0 244

E victoria societății civile din Cluj, se arată pe grupul de Facebook Clujul Civic, cu referire la noul șantier instituit pe strada Kogălniceanu pentru amenajarea unui nou soclu pentru ansamblul statuar Școala Ardeleană. Anul acesta, un consilier local PSD a anunțat chiar și un protest, după ce un istoric din Cluj arătat că Primăria lui Boc umilește însăși națiunea română, având în vedere că a acceptat demolarea soclului iar ulterior s-a răzgândit și a anunțat că statuia va reprimi un soclu, fără însă a se apuca să îl amenajeze.

„Societatea civilă strikes again! O să avem piedestal pentru Școala Ardeleană! Nu cel original al lui Ladea, acela probabil ca e deja prin curtea vreunui boss, dar cel puțin nu lăsa statuia pe jos, ca pe-un mobilier urban ordinar. Hai cu simțul civic, hai ca se poate!”, a arătat pe grupul de Facebook Clujului Civic, Iulia Ruxandra Costache.

Unul dintre cei care coordonează grupul, activistul Isvan Szakats, a semnalat că informația cheie pe care Primăria încearcă s-o facă uitată post factum este că soluția fără soclu a fost avizată/autorizată chiar de instituție. După ce Consiliul Civic Local și alte organizații și intelectuali din cetate au cerut Primăriei ca statuia să se reîntoarcă pe soclu a început, potrivit activistului, operațiunea de a se drege busuiocul.
„La dezbaterea publică „Imaginarul nostru democratic” majoritatea celor care au luat cuvântul (arhitecți, urbaniști) se arătau confortabili cu soluția originală propusă de arhitectul Arnold Macalik (de la Biroul Mossfern, contractat de Primărie în urma unui concurs de soluții pentru a face proiectul de modernizare Universității/Kogălniceanu – n.red.) cea fără soclu. Totuși, intervenienții au mai punctat și faptul că modul primăriei de-a pune în dezbatere publică aceste proiecte este unul găunos”, a mai arătat activistul.

Lucrările pentru punerea pe soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană”  au început în 1 martie. Primarul Emil Boc a arătat public că a fost nevoie de obținerea tuturor documentelor tehnice pentru reîntoarcerea statuii pe soclu.

(1 martie/Kogălniceanu/șantier marcat în zona statuii Școala Ardeleană)

„Dintre idee și punere în practică trebuie să ai și documente. Îți trebuie avizul de la mediu, de la monumente, pentru că nu le poți face dacă nu le ai. Acestea au presupus timp. Avem aviz de la Mediu, aviz de la Monumente, pentru că – să fie clar – ei au dat soluția fără soclu. Vineri, 1 martie, încep lucrările pentru punerea pe soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană.” Piatra am comandat-o din noiembrie. Sper ca până la finalul lunii martie, toate lucrările să fie finalizate”, a anunțat primarului într-un video postat pe Facebook.

La finalul lunii februarie, un consilier local PSD anunța și un protest, după ce un istoric din oraș a arătat că Primăria lui Boc umilește însăși națiunea română prin faptul că, deși a anunțat că va repune statuia pe soclu, întârzie să efectueze lucrările.

„A mai trecut o iarnă grea/Nu e nimic vom aștepta/Căci vine vara/SOCLUL după ea”. Mai aștept și mai sper. Au trecut deja două ierni de umilințe pentru Școala Ardeleană. Și nu numai, fiindcă ei reprezintă NAȚIUNEA ROMÂNĂ umilită și îngenuncheată…”, arătat profesorul Ioan Bolovan, pe Facebook.
(vechiul soclu/statuia pe pavaj/sursa Călin Goina/Ioan Bolovan/Facebook)
Demolarea soclului statuii, îndepărtarea bustului lui Emil Racoviță și înlocuirea copacilor de pe strada Universității au fost elementele care au generat ample dezbateri în spațiu public din Cluj care l-au determinat pe primar să reconsidere proiectul de amenajare a străzii pe care l-a aprobat și avizat. Emil Boc a cerut proiectanților să revină la variantele inițiale în cazul lor și chiar a mers mai departe și a rupt unilateral contracul de proiectare cu biroul Mossfern, apoi și-a retras decizia, după ce proiectanții au pornit și o acțiune în instanță. Toate dezbaterile au întârziat proiectul.
La final de 2023, Primăria anunțat că șantierul din zona Kogălniceanu – Universității (care cuprinde lucrările de modernizare pe 10 străzi din centrul Clujului) este la 99%. Fiind vorba despre un proiect cu finanțare europeană cu indicatori, obiective și rezultate asumate aceștia trebuie atinși, motiv pentru care, restul lucrărilor care se vor mai executa după dată de 31 decembrie 2023, vor fi susținute din fonduri publice. Noul termen asumat pentru zona Kogălniceanu-Univesității a fost devansat până în 30 aprilie 2024.Lucrările suplimentare care urmează să fie susținute din bugetul Primăriei din proiectul de modenizare  Kogălniceanu-Univesității, potrivit municipalității, vizează realizarea soclului Statuii Școala Ardeleană dar și lucrările de consolidare de pe strada Bolyai.
vezi și:
sursă foto cover: Clujul Civic/Facebook/Iulia Ruxandra Costache

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare