Închide

Bustul savantului Emil Racoviță, reamplasat pe strada Kogălniceanu din Cluj/Urmează să fie reconstruit și soclul statuii Școala Ardeleană

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 02, 2024 1 1289

Zona urbană Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente a fost prezentată la final de 2023 ca un proiect realizat în proporție de 99%. Primarul Emil Boc a recunoascut că, în cazul modernizării zonei Kogălniceanu-Universității, lucrurile se puteau face mai bine, însă a arătat că, până la urmă, șantierul este aproape gata și deja s-a reamplasat bustul lui Emil Racoviță, depozitat în subsolul colegiului cu același nume de pe arteră, pe perioada lucrărilor. Potrivit declarațiilor primarului, la începutul lui 2024 va ajunge „piatra din Ucraina” cu care va fi amenajat soclul pentru statuia Școala Ardeleană.

Demolarea soclului statuii, îndepărtarea bustului lui Emil Racoviță și înlocuirea copacilor de pe strada Universității au fost elementele care au generat ample dezbateri în spațiu public din Cluj care l-au determinat pe primar să reconsidere proiectul de amenajare a străzii pe care l-a aprobat și avizat. Emil Boc a cerut proiectanților să revină la variantele inițiale în cazul lor și chiar a mers mai departe și a rupt unilateral contracul de proiectare cu biroul Mossfern, apoi și-a retras decizia, după ce proiectanții au pornit și o acțiune în instanță. Toate dezbaterile au întârziat proiectul.

Potrivit municipalității, șantierul din zona Kogălniceanu – Universității (care cuprinde lucrările de modernizare pe 10 străzi din centrul Clujului) este la 99%. Fiind vorba despre un proiect cu finanțare europeană cu indicatori, obiective și rezultate asumate aceștia trebuie atinși, motiv pentru care, restul lucrărilor care se vor mai executa după dată de 31 decembrie 2023, vor fi susținute din fonduri publice.

Noul termen asumat pentru zona Kogălniceanu-Univesității fiind 30 aprilie 2024.Lucrările suplimentare care urmează să fie susținute din bugetul Primăriei din proiectul de modenizare  Kogălniceanu-Univesității, potrivit municipalității, vizează realizarea soclului Statuii Școala Ardeleană dar și lucrările de consolidare de pe strada Bolyai.

Proiectul de modernizare a zonei Kogălniceanu – Iuliu Maniu vizează străzile Mihail Kogălniceanu, Universității, Emmanuel de Martonne, Bolyai Janos, Hermann Oberth, Kovacs Dezso, Gaal Gabor, Baba Novac, Piața Timotei Cipariu – tronsonul Turnul Croitorilor și Iuliu Maniu. Acesta se implementează cu fonduri europene, pe un contract de finanțare semnat în toamna lui 2019 (25 septembrie) de către municipalitatea clujenă.  Contractul de lucrări a fost semnat în 31 mai 2021 de către Primărie. Proiectul trebuie terminat în 28 de luni (din care șantierul dura 20 de luni).

Deja devizul șantierului de pe Kogălniceanu a fost ajustat la o ședință de luna tecută cu aproape 12 milioane de lei, fără TVA. (Detalii: Ultimul termen asumat pentru finalizarea lucrărilor din centrul Clujului, zona Kogălniceanu, este 30 noiembrie/Contractul va fi suplimentat cu aproape 12 milioane lei, fără TVA). Investițiile în zona Kogălniceanu-Universității au fost cifrate la peste 43,6 milioane lei, fără TVA, potrivit ultimului deviz aprobat de Consiliul Local.

Detalii:

Primăria plătește soclul statuii Școala Ardeleană din fonduri proprii/Șantierul din centru se prelungește până în 30 aprilie 2024

vezi și:

E pace pe strada Kogălniceanu/După șapte luni de conflict, o reziliere, o acțiune în instanță, Primăria se răzgândește și va termina șantierul din centrul Clujului cu arhitectul care a câștigat concursul de soluții pentru reamenajarea zonei

„Cer proiectantului din cadrul acestui concurs de soluții (ca de altfel tuturor proiectanților câștigători ai concursurilor de soluții cu privire la spații publice) precum și Comisiei de Monumente să respecte simbolistica, tradiția și valoarea istorică a monumentelor de for public din Cluj-Napoca, indiferent de semnificația lor culturală, etnică, religioasă sau politică. Solicit tuturor celor implicați în acte de proiectare și avizare a lucrărilor de for public să respecte dimensiunea multiculturală a orașului nostru și să contribuie, prin deciziile lor, la promovarea valorilor care susțin unitatea și nu dezbinarea în comunitatea noastră. Am construit, împreună cu toți clujenii, un oraș de referință în Uniunea Europeană inclusiv din perspectiva „unității în diversitate” și a „artei de a trăi împreună”. Întotdeauna trebuie sa punem accent pe lucrurile care ne unesc și nu pe lucrurile care ne dezbina. Toate acțiunile noastre, ale oamenilor politici sau ale tehnocraților avizatori de proiecte urbane, trebuie să fie subsumate acestui principiu fundamental de conviețuire comunitară. Împreună și respectându-ne reciproc, vom fi întotdeauna CLUJ, vom fi întotdeauna admirați și respectați!”, arăta primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook, referitor la statuile de pe strada Kogălniceanu.

Firma Mossfern Arhitectură, sub conducerea arhitectului Macalik Arnold Ernő, a realizat proiectul de „Reamenajare urbană a străzii Mihail Kogălniceanu, străzii Universității și străzilor adiacente”. Alături de arhitectul Macalik Arnold Ernő, coautori ai proiectului sunt Lázár Csaba, Perju Mădălina Simona, Vass Dániel, Pop Vlad Bogdan, Vajna Botond Szilárd, Molnár Attila și Szilágyi-Bartha József. Această propunere a fost desemnată câștigătoare în cadrul unui concurs internațional organizat în 2018, la care au participat mai multe firme de arhitectură și arhitecți.

În anul 1993, în fața Colegiului Național „Emil Racoviță”, a fost dezvelit un bust dedicat lui Emil Racoviță, în cadrul unei inițiative exclusiv a acestei școli. Toate cheltuielile aferente realizării acestui monument au fost suportate de absolvenții „racovițiști”, ca un omagiu adus patronului spiritual al instituției. Cei implicați în crearea acestui monument au ales strada Mihail Kogălniceanu ca loc de amplasare a bustului, în primul rând, pentru a se afla în fața școlii care îi poartă numele și, în plus, pentru că pe această stradă se găsește universitatea pe care marele savant a condus-o în perioada interbelică.

 

Un comentariu

  1. După afirmațiile lui BOC cum că se putea realiza mai bine lucrarea, o observație,aprox.30 de dale rupte sau ciobite doar în perimetrul statui Fecioarei Maria și librăria universități + ” deșertul dalat” sumbru al întregii zone .

Scrie un comentariu