Închide

E pace pe strada Kogălniceanu/După șapte luni de conflict, o reziliere, o acțiune în instanță, Primăria se răzgândește și va termina șantierul din centrul Clujului cu arhitectul care a câștigat concursul de soluții pentru reamenajarea zonei

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 21, 2023 2 4238

Tribunalul Cluj a respins ca rămasă fără obiect cererea de chemare în judecată formulată de biroul Mossfern prin care proiectanții au cerut instanțelor să constate că nu au nicio culpă în încetarea contractului cu Primăria pentru asistarea lucrărilor de modernizare din zona Kogălniceanu-Universității. Orașul va restitui firmei taxa de timbru (19.745 lei) iar arhitectul Arnold Macalik, cel care conduce biroul, se va reîntoarce în proiect și va superviza finalizarea șantierului, potrivit informațiilor Actualdelcluj.ro.

 

„Admite excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a pârâtei P M C-N, invocată de pârâţi şi, în consecinţă, respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantă în contradictoriu cu această pârâtă, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără capacitate procesuală de folosinţă. Admite excepţia rămânerii fără obiect a cererii de chemare în judecată şi, în consecinţă, respinge ca rămasă fără obiect cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta M SRL, în contradictoriu cu pârâtul M C-N. Dispune obligarea pârâtului M C-N la plata către reclamanta M SRL a sumei de 19.754 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată astăzi, data de 15.11.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în hotărârea Tribunalului Cluj.

Potrivit www.faclia.ro, prin acțiunea înregistrată la Tribunalul Cluj, firma Mossfern a solicitat în principal, anularea notificării de reziliere a contractului de achiziție publică de proiectare nr. 500867/24.10.2018, din culpa proiectantului, comunicată de UAT Municipiul Cluj-Napoca în data de 21.08.2023 și continuarea executării contractului de prestări servicii de proiectare nr. 500867/24.10.2018 încheiat între Municipiul Cluj-Napoca în calitate de beneficiar și reclamanta Mossfern în calitate de prestator. De asemenea, firma arhitectului  Arnold Macalik a mai solicitat instanței să constate că nu are nicio culpă în încetarea efectelor contractului de prestări de servicii de proiectare, aceasta considerând că și-a îndeplinit toate obligațiile contractuale.

Șeful biroului, arhitectul Arnold Macalik, cel care a fost condamnat public de liderii Primăriei că nu a vrut să repună pe soclu statuia Școala Ardeleană sau să păstreze copacii de pe strada Universității și este în continuare arătat cu degetul de consilierii locali, a explicat pentru Actualdecluj.ro înainte de pronunțarea deciziei Tribunalului în proces că ar fi ajuns la un consens cu primarul Emil Boc,  în interesul orașului, într-un mesaj de unitate și pentru finalizarea proiectului din zona Universității-Kogălniceanu.

DETALII:

Biroul Mossfern a dat în judecată Primăria, după ce instituția i-a reziliat contractul de asistență în proiectul de amenajare a zonei Kogălniceanu din centrul Clujului/ Arhitectul Arnold Macalik spune că proiectul va fi terminat și va fi unul de talie internațională

Statuia Școala Ardeleană va fi repusă pe soclu, la fel și bustul lui Emil Racoviță care va rămâne amplasat pe strada Kogălniceanu, arată www.făclia.ro, firma Made By (contractată pentru 80.000 de lei de Primărie pentru a se ocupa de această parte după renunțarea la serviciile Mossfern) obținând deja avizul Comisiei de Monumente pentru noile soluții.

„Proiectanții au obligații conform legii 10. În baza legii pot participa la diferite faze ale proiectului. Arhitectul Arnol Macalik va lucra din nou cu Primăria pentru finalzarea lucrărilor din proiectul Kogălniceanu/Universtății/Iuliu Maniu”, au arătat sursele Actualdecluj.ro.

Devizul general al proiectului de modernizare și pietonalizare a celor zece străzi din centrul Clujului, zona Kogălniceanu, proiect cu finanțare europeană,a fost ajustat și majorat la mijlocul lunii octombrie, potrivit propunerii noului birou de proiectare contractat de Primărie, după ce vechiul proiectant a fost scos din proiect. Termenul de finalizare al șantierului, potrivit ultimului act adițional încheiat între Primărie și constructorul angajat, Astor Com – De Construct Project Consult, este 30 noiembrie 2023, după cum se arăta Primăria.

Activiștii din oraș au prezentat imagini de pe șantier în aceeași perioadă arătându-se sceptici că șantierul se va încheia anul acesta. Primarul Emil Boc a spus public că șantierul se va termina până la finalul acestui an, fiind realizat în cadrul unui proiect cu fonduri europene.

foto: colaj lucrări artere zona Kogalniceanu/Universității Cluj-Napoca –

Cristian Zoicas/Facebook

 

2 comentarii

Scrie un comentariu