Închide

Biroul Mossfern a dat în judecată Primăria, după ce instituția i-a reziliat contractul de asistență în proiectul de amenajare a zonei Kogălniceanu din centrul Clujului/ Arhitectul Arnold Macalik spune că proiectul va fi terminat și va fi unul de talie internațională

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - nov. 06, 2023 0 840

Biroul Mossfern a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca, după ce instituția a reziliat contractul de asistență tehnică în cadrul proiectului care vizează amenajarea străzilor din zona Kogălniceanu – Universității. Șeful biroului, arhitectul Arnold Macalik, cel care a fost condamnat public de liderii Primăriei că nu a vrut să repună pe soclu statuia Școala Ardeleană sau să păstreze copacii de pe strada Universității și este în continuare arătat cu degetul de consilierii locali, a explicat pentru Actualdecluj.ro că acțiunea intentată Primăriei are ca scop clarificarea motivelor care au stat la baza deciziei de reziliere. Primul termen în acest proces în care Mossfern a chemat în instanță Muncipiul Cluj-Napoca și Primăria Cluj-Napoca a fost fixat, la Tribunalul Cluj, în 15 noiembrie.

„La motivele de reziliere s-a invocat că nu ne-am făcut treaba, că am întârzit și ne-am opus. Pe bază faptică, în 7 luni consecutive din acest an și concret, am arătat că am predat soluții pentru toate solicitările făcute de instituție, înregistrate la Primărie. Instituția nu ne-a răspuns, nu și-a însușit aceste soluții și nu le-a dat spre avizare iar în spațiul public apăreau în tot acest timp informații eronate, ca să nu spun minciuni sau dezinformări”, a spus arhitectul Arnold Macalik pentru Actualdecluj.ro. El a arătat că, așa cum a spus în dezbaterile publice, are ureche muzicală și nu este nebun să cânte în altă gamă, motiv pentru care biroul de arhitectură a predat șapte proiecte pentru soclul statuii, pentru reamplasarea bustului lui Emil Racoviță și nu s-a opus reamplasării statuii pe soclu.

(arhitectul Arnold Macalik și primarul Emil Boc pe strada Kogălniceanu – februarie 2023)

Acțiunea în intanță are scopul de a clarifica situația, arată arhitectul, care este convins că procesul nu va afecta în niciun fel lucrările de pe șantier. Makalic a menționat că, chiar neremunerat, a mers pe șantier pentru a urmări conformitatea proiectului sau a oferi clarificările cerute de constructori. „Este copilul meu, dacă l-am născut, poate fi luat ostatic și de talibani, tot am grijă de el”, a arătat arhitectul adăugând că a preferat să tacă și să lucreze în continuare, chiar fără plată, în ciuda faptului că s-au scris peste 160 de articole care au făcut referire la persoana sa, din care marea majoritate se încadrează, în opinia sa, la definiția calomniei.

Potrivit lui Arnold Macalik, prin studiul istoric făcut pentru proiectul de reabilitatea a zonei Kogălniceanu – Universității, statuia Școala Ardeleană a fost adusă în demnitate, mai ales din pespectiva faptului că numele corifeilor dar și anul nașterii era scris greșit. „Cu soclul s-a ajuns la o soluție”, a mai arătat acesta.

„Cred că trebuie să mergem în continuare în interesul orașului, într-un mesaj de unitate. Proiectul se va termina și vă asigur că va fi unul de talie internațională, de talia locurilor unde oamenii se urcă pe Wizz Air și merg în afară să le vadă”, a mai spus reprezentantul Mossfern.

În ceea ce privește relația cu primarul Emil Boc, arhitectul spune că l-a votat pe acesta atunci când a candidat, dar și că deja a purtat discuțiile în spiritul colaborării și cu scopul de a se finaliza proiectul.

În luna septembrie, viceprimarul Dan Tarcea a declarat la Napoca Fm că Primăria a fost nevoită să rezilieze contractul de asistență cu biroul Mossfern în cadrul proiectului de reabilitare a zonei Kogălniceanu-Universității deoarece firma a refuzat să reamplaseze statuia Școala Ardeleană pe soclu.

„A trebuit să și reziliem contractul, pentru că firma nu a dorit să pună grupul statuar ”Școala Ardeleană” înapoi pe soclu și am avut o perioadă de timp în care am fost blocați, a trebuit să reziliem contractul și să încheiem un alt contract cu un alt arhitect, pentru că avem nevoie de un proiect. În acest moment, lucrurile sunt clarificate. Sperăm ca până la sfîrșitul anului aceste lucrări să fie gata”, a spus viceprimarul Dan Tarcea la Napoca FM.

Biroul Mossfern al arhitectului Arnold Macalik a câștigat concursul de soluții pentru transformarea străzii Kogălniceanu, Universității și a câtorva artere adiacente și a fost contractat de Primărie pentru a livra proiectul tehnic. Deși nu făceau parte din tema inițială de proiectare, în acest contract au mai fost introduse arterele Bolyai Janos și Iuliu Maniu pe care Primăria a vrut să le rezolve simplu, fără complicații, fiind cerințe finaliste în proiectul de bugetare participativă, modernizarea.

Biroul a mai încheiat un contract de asistență tehnică  în cadrul proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente” pentru a implementa proiectul tehnic, cu constructorul contractat de Primărie, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene de 10 milioane de euro depus pe vechiul exercițiu UE și acceptat la finanțare.

Tocmai acest contract de asistență tehnică cu firma Mossfern a fost reziliat în luna august. Îmediat după, Primăria a încheiat un contract de asistență în cadrul proiectului de reamenajare a zonei Kogălniceanu-Universității de 80.000 lei cu firma Madeby a arhitectului Nicu Ștefănuți.

Devizul general al proiectului de modernizare și pietonalizare a celor zece străzi din centrul Clujului, zona Kogălniceanu, proiect cu finanțare europeană,a fost ajustat și majorat la mijlocul lunii octombrie, potrivit propunerii noului biroul de proiectare contractat de Primărie, după ce vechiul proiectant a fost scos din proiect. Termenul de finalizare al șantierului, potrivit ultimului act adițional încheiat între Primărie și constructorul angajat, Astor Com – De Construct Project Consult, este 30 noiembrie 2023.

Activiștii din oraș au prezentat imagini de pe șantier în aceeași perioadă arătându-se sceptici că șantierul se va încheia anul acesta.

Detalii:

FOTO Cum arată străzile din centrul Clujului parte a proiectului Kogălniceanu cu o luna și jumătate înainte de termenul asumat de Primărie pentru finalizarea șantierului/”Disprețul cu care sunteți luați de proști de către Primărie e deja de o asemenea anvergură, încât capătă valențe estetice”

Vezi și:

 

Ultimul termen asumat pentru finalizarea lucrărilor din centrul Clujului, zona Kogălniceanu, este 30 noiembrie/Contractul va fi suplimentat cu aproape 12 milioane lei, fără TVA

În Clujul înțelegerii și colaborării/I-a ținut piept primarului Emil Boc și a fost dat afară/Cel mai lăudat proiect pentru transformarea centrului Clujului va fi terminat de alt arhitect

sursă foto: Clujul Civic/Istvan Szakats

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.