Închide

Fonduri pentru înființarea compartimentului de primiri urgențe la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieSănătate by Actual de Cluj - mart. 25, 2024 0 135

Camera de Gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj se va transforma  în Compartiment de Primiri Urgenţe de Specialitate în cadrul unui proiect estimat la peste 3,9 milioane de lei cu TVA. Deja unitatea medicală a primit avizul Ministerului Sănătății încă din septembrie 2023 pentru înființarea noului compartiment dar și pentru suplimentarea liniilor de garda.

Consiliul Județean Cluj va dezbate un proiect de hotărâre care vizează, inclusiv, suplimentarea bugetului pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase cu suma de 2.000.000 de lei. Banii urmează să fie utilizați pentru modernizarea Camerei de Gardă în vederea transformării în Compartiment de Primiri Urgențe de Specialitate. Prin intermediul proiectului vor fi realizate lucrări de compartimentare, reparații și modernizări ale finisajelor interioare, înlocuirea tâmplăriilor interioare/exterioare, modernizarea instalațiilor sanitare, termice și electrice, reorganizarea spațiilor interioare și dotarea acestora în acord cu funcțiunea propusă și normativele în vigoare, după cum arată Consiliul Județean Cluj.

Valoarea totală a investiţiei este de 3.912.910 lei, cu TVA inclus, finanțarea fiind asigurată din bugetul judeţului Cluj, începând cu anul 2024, dar şi din alte surse constituite potrivit legii, după cum arată instituția.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în subordinea forului administrativ județean, a obținut deja avizul Ministerului Sănătății pentru înființarea Compartimentului de Primiri Urgențe de Specialitate, precum și pentru suplimentarea liniilor de gardă aprobate cu câte o linie de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Imagistică Medicală, respectiv Medicină de laborator. Acestea vor deveni funcționale odată cu începerea activității în cadrul Compartimentului de Primiri Urgențe de Specialitate, accesul permanent la examinările realizate în cele două laboratoare fiind necesar atât pentru persoanele internate, cât și pentru cele preluate în serviciul de urgență.

Necesitatea înființării unei astfel de structuri este justificată, în principal, de numărul mare de pacienți, în medie între 80 și 100 de persoane pe zi, care se prezintă în mod spontan la Camera de Gardă cu diverse boli infecțioase, fără a avea bilet de trimitere de la medicul de familie și care necesită consultații medicale în regim de urgență și triaj epidemiologic. O mare parte dintre acești pacienți au nevoie, pe lângă consultația de specialitate, de investigații de laborator și/sau de radiologie, motiv pentru care, în prezent, sunt redirecționați spre Unitățile ori Compartimentele de Primire a Urgențelor ale altor spitale, pentru efectuarea examinărilor în regim de urgență.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este structurat pe două activități principale ale sistemului de sănătate, și anume: activitate spitalicească și activitate ambulatorie. Activitatea spitalicească este asigurată în unitatea principală situată pe str. Iuliu Moldovan, nr. 23, unde anual se realizează cca. 7.000 de cazuri de spitalizare continuă și aprox. 15.000 de cazuri de spitalizări de zi specifice patologiei bolilor infecțioase. De asemenea, Ambulatoriul Integrat al unității sanitare, situat pe str. Moților, nr. 19, este cea mai mare și complexă unitate ambulatorie din țară, având o structură organizatorică ce cuprinde 24 de specialități clinice medicale pentru adulți, 11 specialități clinice medicale pentru copii și cinci laboratoare medicale.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu