Închide

Ministerul Transporturilor pregătește o lovitură de grație: Tarnița și Beliș vor fi scoase de pe lista lacurilor navigabile

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 09, 2019 0 794

Ministrul Transporturilor, Razvan Alexandru Cuc, a confirmat într-un video postat de deputatul Adrian Dohotaru pe Facebook că se lucrează la nivel de Minister la modificarea Hotărârii de Guvern prin care lacurile din Cluj, Tarnița și Beliș au fost incluse pe lista lacurilor navigabile din România.

Ministrul Cuc a spus public că oamenii din Cluj au dreptul să trăiască sănătos și de aceea se vor lua măsurile care se impun, adică lacurile Tarnița și Beliș Fântânele vor fi scoase de pe lista lacurilor navigabile. În prezent, a mai spus Ministrul, se lucrează la documentație, urmând ca în cel mai scurt timp să fie modificată respectiva Horătâre de Guvern din 2008.

Video-ul cu ministrul făcut de Dohotaru a fost realizat în așa fel încât în el să apară și deputatul.

„Ambarcațiunile motorizate produc daune clujenilor și biodiversității, mai ales că de aici provine apa pe care o bem. HG 665/2008, unde apar cele două lacuri din Cluj pe lista lacurilor navigabile, intră în contradicție cu reglementări anterioare de mediu care spun că ambarcațiunile motorizate nu au ce căuta în zone protejate, așa cum e Tarnita, sau care se suprapun pe arii naturale protejate, așa cum e Beliș-Fântânele. HG-ul este modificat acum în regim de urgență. De această hotărâre de guvern se foloseau proprietarii de bărci și pontoane motorizate, plus skijeturi, dar chiar și hidroavioane, ca să ne polueze lacurile. Potrivit Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, calitatea apei lacului Tarnița a scăzut în ultimul timp. De aceea, lupta nu s-a încheiat, căci avem construcții ilegale care blochează activitățile prietenoase cu mediul la apă, avem fose septice ilegale care deversează rahatul în apa din care bem și rumeguș din exploatări legale și ilegale în lacuri”, a mai scris pe Facebook deputatul, după ce a postat video-ul.

7.500 de clujeni au semnat o petiție lansată în luna septembrie 2019 prin care se cere scoaterea bărcilor cu motor de pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele. Aceasta după ce sute de oameni au participat în luna august la o petrecere pe un ponton de pe lac unde și-a încordat mușchii și un invitat cu  hidroavion, pe lângă bărci cu motor, skijet-uri și alte ambarcațiuni. După apariția petiției s-au făcut foarte multe presiuni din partea deținătorilor de bărci cu motor. Pentru că existau anumite lacune legislative privind autorizarea ambaracțiunilor și pontoanelor, Căpitănia Dej a autorizat, la discreție, un număr impresionant de amabarcațiuni și pontoane. Până la această oră, Prefectura Cluj nu a intrat în posesia unui raport oficial, privind numărul de ambarcațiuni care își fac veacul pe Tarnița, și a numărului de construcții (pontoane) autorizate. Adminsitratorul lacurilor, compania Hidroelectrica, a emis recent un regulament oficial privind utilizarea lacurilor, ce ar urma să intre în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Tarnița și Beliș sunt pe lista lacurilor navigabile din România datorită unei Hotărâri de Guvern emise în 4 iulie 2008, Hotărâre pe care și-a asumat-o premierul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu. Tot în 2008, președintele Consiliului Județean Cluj era liberalul Marius Nicoară (în prezent senator ALDE). Potrivit informațiilor Actual de Cluj, Tăriceanu i-a făcut pe plac lui Nicoară (colegi de partid și prieteni fiind). Nicoară avea și el o cabană în zona lacului Beliș, inclusiv o barcă cu motor, astfel că interesul său era ca lacul să fie declarat navigabil, mai cu seamă pentru că și la acea vreme existau multe voci care cereau ca situația lacurilor Tarnița și Beliș să fie reglementată, iar bărcile cu motor să fie interzise. După ce Tăriceanu a emis această Hotărâre, nimeni nu și-a mai dat interesul de a face un regulament privind navigarea pe lacuri. Specialiștii consultați de Actual de Cluj, inclusiv arhitectul șef al județului, au explicat că Hotărârea dată de Guvernul Tăriceanu încalcă celelalte norme privind ariile protejate și că navigația pe lac ar fi ilegală.

Vezi ce politician clujean a primit cadou „lacul navigabil”. Nimeni niciodată n-a avut vreun interes să reglementeze situația lacurilor clujene

Recent și Ministerul Apelor și Pădurilor a  transmis oficial că pe lacurile de acumulare Tarniția și Fântânele nu pot fi folosite ambarcaţiunile motorizate, hidroavioanele, skijet-urile, bărcile cu motor. De asemenea, pontoanele care adăpostesc astfel de ambarcațiuni sunt interzise.

Vezi și:

Feciorul tatălui său, „organul” de control al ambarcațiunilor de pe lacurile Clujului

Sute de invitați la un chef pe un ponton construit ilegal pe Tarnița. Deșeurile deversate în lac?

Arab de origine, cu o condamnare la activ, controlează o afacere bănoasă pe Tarnița. Iubita îl apără din postura de „activistă de mediu” și angajată politic

  • author photo two

    Luminiţa Silea

    Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu