Închide

Sute de invitați la un chef pe un ponton construit ilegal pe Tarnița. Deșeurile deversate în lac?

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 11, 2019 1 4420

„Pontoon events” este o altă șandrama care a apărut ilegal pe Tarnița, al cărei patron a fost amendat zilele trecute – potrivit informațiilor Actual de Cluj – cu peste 30.000 de lei, de Administrația Apelor Române. Deputatul clujean, Horia Nasra a publicat o serie de fotografii, sugerând că după cheful de pomină de pe Pontoon, la care ar fi participat peste 500 de persoane (vezi imagine sus), deșeurile ar fi fost încărcate într-o cisternă, iar apoi au fost deversate în Tarnița (vezi imagine jos). Prefectul de Cluj, Ioan Aurel Cherecheș, i-a convocat pe reprezentanții instituțiilor responsabile de administrarea lacului Tarnița, urmând ca până vineri să fie eleborat un draft privind regulamentul de utilizare a lacurilor clujene, în special a lacului Tarnița, care constituie principala sursă de alimentare cu apă a Clujului.

Cheful cu tineretul „Chouette”

Nu e clar cine a autorizat „Pontoon” (potrivit informațiilor Actual de Cluj ar exista și niște îngrădiri ilegale la maginea drumului județean care asigură accesul acolo), cert este că tineretul cu ștaif al Clujului obișnuiește să țină petreceri, cum s-a întâmplat și în weekendul de la finalul lunii august, când peste 500 de persoane au petrecut pe lac, s-au dat cu skijet-uri, au mâncat și au dansat până dimineața. N-ar fi aceasta o problemă, dacă pontonul respectiv ar fi avizat și autorizat corespunzător, dacă deșeurile și uleiurile de motoare n-ar ajunge direct în Tarnița. Compania de Apă Someș – entitatea care ne alimentează orașul cu apă – a semnalat în repetate rânduri că activitățile derulate pe Tarnița contravin normelor de mediu, că acestea poluează sursa de apă a Clujului, însă niciuna dintre instituțiile abilitate nu a făcut nici cel mai mic demers pentru a corecta situația. De abia după apariția campaniei din media – generată și de deputații Adrian Dohotaru și Horia Nasra – lucrurile încep să se miște. Prefectul promite că se lucrează la un regulament privind condițiile de utilizare a lacurilor Clujului. Între timp, pe lacul care ne asigură apa potabilă orice este posibil, nimeni nu are vreun control. De exemplu, o serie de fotografii au apărut în spațiul media, difuzate de deputatul Horia Nasra. El sugerează că după cheful organizat pe Pontoon la finele lunii august, de clubul de socializare Chouette, fosa septică ar fi fost deversată în Someș. O cisternă ar fi încărcat deșeurile, după cum reiese din imaginea de mai sus, iar aceasta a fost transportată pe lac, cu scopul de a fi deversată (foto jos). „Care să fie altul scopul, de ce să transporți cisterna pe Tarnița, când în mod firesc o mașină trebuia să vină să descarce fosa septică?”, a comentat Nasra pentru Actual de Cluj. El spune că pe această temă le-a adresat miniștrilor de Transporturi și Mediu o serie de întrebări și că se așteaptă ca prefectul să propună soluții concrete.

Nu au bază de date în privința construcțiilor ilegale de pe lacurile clujene

Prefectul de Cluj, Ioan Aurel Cherecheș, admite că toate construcțiile realizate pe lacul Tarnița sunt ilegale, pentru că acestea au fost autorizate de Căpitănia Dej (care nici măcar nu este o structură instituțională, ci un punct de lucru al Ministerului de Transporturi), fără avizele necesare de la proprietar, Apele Române, și de la administrator, respectiv de la Compania Hidroelectirca. Afacerile cu skijeturi au inflorit pe lacurile clujene, fără ca cineva să aibă cel mai mic interes să reglementeze situația, mai cu seamă pentru că lacul Tarnița a devenit principala sursă de apă potabilă a Clujului. Compania de Apă Someș (aflată în propietatea Consiliului Județean Cluj), a construit o stație de epurare pe Tarnița, și în repetate rânduri a făcut sesizări și a cerut ca proprietarii lacului să impună un regulament privind utilizarea ambarcațiunilor cu motoare care poluează lacul. Cu toate acestea, nici Prefectura, nici administratorul (Hidroelectrica), și nici proprietarul, adică statul (reprezentat prin Direcția Apelor Române), nu au o situație clară în privința numărului de pontoane construite pe lac, și a numărului de imobile construite la mal, care toate își deversează deșeurile în lac. „Acum le-am solicitat tuturor instituțiilor să rezolve această problemă. Să iasă în controale, să verifice toate construcțiile. În ultima săptămână s-au aplicat peste 20 de amenzi”, spune prefectul Cherecheș. Mai mult, acesta se angajează că în cel mai scurt timp va fi reglementată și sincopa privind modul în care trebuie și poate fi utilizat lacul. „Până acum nu a existat niciun interes pentru rezolvarea acestei situații, deși o atribuție clară privind impunerea unui regulament îi revenea administratorului, respectiv companiei Hidroelectrica, care împreună cu Apele Române aveau obligația să ajungă la un consens, să stabilească o serie de reguli stricte în privința delimitării suprafețelor de apă pe care se poate naviga. „Dacă mă întrebați pe mine, ambarcațiunile cu motoare nu au ce căuta pe Tarnița. Este simplu. Niciun un motor, niciun ulei nu ar trebuie să circule pe lacul care ne asigură apa de băut. Până vineri vom avea o propunere de regulament din partea Hidorelectirca” a comentat Prefectul.

Revenim cu detalii pe marginea acestui subiect 

Citește și:

Arab de origine, cu o condamnare la activ, controlează o afacere bănoasă pe Tarnița. Iubita îl apără din postura de „activistă de mediu” și angajată politic

 • author photo two

  Cosmina Fernoaga

  Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

  Un comentariu

  1. Nu va mai luati dupa comunisti ca Dohotaru si Nasra! Daca s-ar fi documentat si nu ar fi facut scandal comunistoid inainte de alegeri, ar fi vazut ca era imposibil sa ajunga un camion sa vidanjeze. Terenul e foarte abrupt si toaletele ecologice sunt plasate jos. Cea mai buna varianta era pe apa. Daca ar fi vrut sa arunce tot in lac, ar fi aruncat direct, nu ar fi cheltuit bani si efort sa puna pe un ponton plutitor si apoi sa arunce in lac! Dar trebuie si putin creier ca sa gandesti putin. Ori la PSD e cunoscut ca s-au strans toti analfabetii si prostii. Realitatea e ca PSD in Cluj e sub 10% iar Dohotaru e ca si zburat din parlament de cand a iesit din USR. Incearca sa faca scandal ca sa castige voturi. Intrebati-i ce au facut in cei 3 ani de la ultimele alegeri. Nimic! Zero barat!

  Scrie un comentariu