Închide

Muzeu viu dedicat contelui Miklos Bánffy la Bonțida. S-au mobilizat fonduri de la Guvernul Ungariei pentru restaurarea castelului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 11, 2019 1 489

Reabilitarea Castelului Bánffy de la Bonțida unde are loc și Festivalul Electric Castle se face extrem de greu deoarece Guvernul României nu alocă fonduri pentru clădiri retrocedate sau în curs de retrocedare și nici bani europeni nu se pot obține pentru restaurarea acestor proprietăți. Hegedus Csilla, președinta Fundației Transilvania Trust, cea care a primit în urmă cu 20 de ani dreptul de a folosi castelul pentru 49 de ani, spune că s-a reușit obținerea de la Statul ungar a sumei de 950.000 de euro, bani din care va fi restaurat corpul principal al castelului, aripa romantică și se va amenaja inclusiv un muzeu ”viu” dedicat contelui Miklos Banffy. Pentru reabilitarea completă a Castelului este nevoie de o sumă mult mai mare, 6-7 milioane de euro, spune Hegedus, bani pe care Fundația face eforturi să îi atragă înspre obiectiv. Între timp s-au mobilizat fonduri europene pentru proiecte culturale la Bonțida, prin programul Europa Creativă.

Un nou proiect cultural destinat artiștilor a fost lansat în 10 septembrie la Bonțida, pe domeniul Banffy, în prezența comisarului european pentru cultură, Tibor Navracsics, aflat la final de mandat. Proiectul Artech se derulează împreună cu partenerii din Spania, Ucraina şi Albania, are un buget de 380.000 euro, din care a obţinut o finanţare neramburabilă de 200 000 de euro.  Tímea Berki, manager de proiect, a declarat că va fi organizat pentru început un atelier destinat managerilor de proiecte culturale iar pe baza ideilor rezultate vor fi organizate ulterior tabere de creaţie unde artiştii şi meşterii locali vor lucra împreună şi vor îmbogăţi monumentul. Comisarul Tibor Navracsics a lăudat și faptul că la Castel are loc Festivalul Electric Castle cu public format în principal din tineri care au potențial să ridice comunitatea și să se întoarcă ca turiști sau chiar investitori.

În total, explică Csilla Hegedüs, preşedinta Fundaţiei Transilvania Trust, fundația a primit finanțare începând din 2004 pentru 7 proiecte culturale derulate la Bonțida. „Din momentul în care moştenitorul a solicitat retrocedarea castelului, statul român nu a mai contribuit la restaurarea monumentului. Nici nu s-au mai putut primi finanţări din partea UE dedicate exclusiv restaurării monumentului. Astfel, am putut aplica doar pentru proiecte culturale. Pentru renovarea efectivă a clădirii pot fi utilizate numai sumele primite de la organizatorii Festivalului Electric Castle şi cele din partea statului ungar. În decembrie anul trecut am primit 950.000 de euro de la Statul ungar, bani din care am dori să renovăm clădirea principală şi aripa construită în stil romantic  în următrii doi ani. Vom face și un muzeu dedicat contelui Bánffy Miklós. Să nu vă așteptați să vedeți cinci-șase tablouri și câteva obiecte de artă. Muzeul pe care vrem să-l amenajăm va fi altfel. Vrem să facem ceva high-tech, să fie ceva…wooow! Acum nu știu cum va arăta”, a declarat Hegedus, citată de Radio Cluj.

Aceasta a adăugat că pentru reabilitarea completă a tuturor obiectivelor ar mai fi nevoie de încă șase, șapte milioane de euro, bani pe care Fundația vrea să îi atragă înspre castel. Acum, restaurarea se face și prin contibuția taberei de restaurare organizată în fiecare vară la Castel, tabără unde au lucrat în ultimii zece ani circa 2800 de tineri studenți.

(rezultatele ultimei tabere din 2019 organizată la Castel)

Un comentariu

  1. de ce statul ar trebui sa dea bani pentru restaurarea unor imobile private? nu ar fi corect. Daca a fost retrocedat castelul, atunci proprietarii sa-l restaureze. Ori sa-l vanda statului, ori raman cu el si-l restaureaza pe banii lor.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.